Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου: «Στηρίζουμε αυτό τον αγώνα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου

Ένα ακόμη επεισόδιο προστέθηκε στο θέμα της παραχώρησης της περιοχής “Καμάρα” στον Δρυμό προκειμένου να λειτουργήσει δανειοθάλαμος αδρανών υλικών για τον υπό κατασκευή δρόμο για το Κιλκίς. Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο νταμάρι που προστίθεται στο ήδη υπάρχων της τσιμεντοβιομηχανίας “Τιτάν” και πάλι στον Δρυμό, αλλά και στην υπόθεση των λατομείων Μεσαίου που είναι ακόμη ανοιχτή. Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι ο δανειοθάλαμος θα παρέχει δωρεάν υλικό στο έργο. Είναι πλέον προφανής ο κίνδυνος όλο το βορινό μέτωπο του Δήμου να μετατραπεί σε νταμάρι με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Όσον αφορά στο καθεστώς της έκτασης, πρόκειται για δημοτική (όχι δημόσια) ιδιοκτησία. Την παραχώρηση της οποίας αιτήθηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τον Δήμο Ωραιοκάστρου ώστε να λειτουργήσει ως δανειοθάλαμος, διότι λανθασμένα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση την ενέταξε στον σχεδιασμό του έργου. Για το αίτημα αυτό υπάρχει σε ισχύ ομόφωνη αρνητική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου και ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση από το Κοινοτικό Συμβούλιο Δρυμού, τους ιδιοκτήτες ουσιαστικά του χώρου, με το σκεπτικό ότι υπάρχει μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μικρή απόσταση, στο ίδιο χωριό, λειτουργεί λατομείο του “Τιτάν” που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του έργου. Ακόμη, ο Δήμος Ωραιοκάστρου είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της ΑΕΠΟ της μελέτης για τον δανειοθάλαμο.

Πριν λίγες ημέρες αυτή η προσφυγή του Δήμου Ωραιοκάστρου απορρίφθηκε. Αυτό όμως δεν αλλάζει σε τίποτα την απόφαση μη παραχώρησης του χώρου από τους ιδιοκτήτες του. Παρόλα αυτά υπήρξαν εξαγγελίες για έναρξη εργασιών στον δανειοθάλαμο και επανέναρξη των εργασιών κατασκευής του δρόμου. Για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωραιοκάστρου, ώστε να επικαιροποιήσει την απόφασή του σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Σε αυτή την περίπτωση, η σιγουριά των κυβερνητικών εξαγγελιών μπορεί να ερμηνευτεί μόνο με την πιθανότητα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της έκτασης για έργο εθνικής ωφέλειας, απέναντι στην ομόφωνη στάση της τοπικής κοινωνίας.

Οι κάτοικοι του Δρυμού επισημαίνουν πως θεωρούν την κατασκευή του δρόμου επιβεβλημένη και γι’ αυτό υπομένουν την διχοτόμηση της αγροτικής τους έκτασης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν αγροτικό χωριό, σημαντικό μέρος της οικονομίας του οποίου βασίζεται σε αγροτικές εργασίες. Ωστόσο, από τη στιγμή που στην περιοχή λειτουργεί ήδη ένα λατομείο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ολοκλήρωσης του έργου, σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν μπορεί να σταθεί το επιχείρημα για παρακώλυση έργου εθνικής ωφέλειας και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής. Κάτι τέτοιο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο οικονομικές (η περιοχή της Καμάρας χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος ενώ λειτουργούν στην περιοχή οινοποιία και άλλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις), όσο περιβαλλοντικές (καταστροφής χλωρίδας και πανίδας, αλλοίωση γεωγραφικού ανάγλυφου, επιπτώσεις το μικροκλίμα, κ.ά.).

Από την άλλη μεριά της ζυγαριάς τίθεται το κόστος του έργου της κατασκευής του δρόμου και η εξοικονόμηση των χρημάτων από το υλικό επιχωμάτωσης. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι πόσο κοστολογείται τελικά η προστασία τους περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής;

Για τους παραπάνω λόγους η τοπική κοινωνία του Δρυμού, του Μελισσοχωρίου, του Μονολόφου και όλου του Δήμου που πλήττεται από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα για την αποτροπή μιας ακόμη ανοιχτής περιβαλλοντικής πληγής. Σαν Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου δηλώνουμε ότι στηρίζουμε αυτό τον αγώνα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους και ζητάμε:

– Από τον Δήμο Ωραιοκάστρου να προστατέψει την δημοτική περιουσία με κάθε νόμιμο μέσο.

– Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να σεβαστεί το καθολικό αίτημα των κατοίκων και να μην επιμείνει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

– Από την Κυβέρνηση να διαφυλάξει την ακεραιότητα της περιοχής και να βρει εναλλακτικούς τρόπους ολοκλήρωσης του έργου από τα ήδη υπάρχοντα λατομεία της περιοχής.

Για τον Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ωραιοκάστρου

Ο Πρόεδρος, Γιώργος Χατζηγεωργίου

Ο Γραμματέας, Νίκος Πασσιάς

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,