Ο ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΛΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

                                                                                                του Γρηγόρη Εδιρνέλη*

Ο πυρήνας της άσκησης κάθε εξουσίας και πολύ περισσότερο αυτός της τοπικής αυτοδιοίκησης (που συμπλέκεται άμεσα με την καθημερινότητα κάθε πολίτη) ΠΡΕΠΕΙ να είναι ασφαλώς η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας καθώς και η άμεση παροχή σαφών απαντήσεων σε κάθε θέμα που τίθεται από τους δημότες.

Για αυτό το λόγο κάθε φωνή (αιχμηρή, οξεία ή και καυστική) και ιδιαίτερα ενεργών πολιτών μέσα από ιστοσελίδες ή και blogs που αναγνωρίζουν στον εαυτό τους το δικαίωμα της καλόπιστης συμμετοχικής παρέμβασης στα πεπραγμένα  για τα ζητήματα της πόλης και του Δήμου, οφείλει να είναι όχι απλά ευπρόσδεκτη αλλά αναγκαία για την προώθηση απαντήσεων και επίλυσης των προβλημάτων και για την άσκηση χρηστής διοίκησης.

Η πολιτική αντιπαράθεση δεν λύνεται ούτε στις αίθουσες των δικαστηρίων, ούτε στα γραφεία των εισαγγελέων, εκτός της εξαιρετικής περίπτωσης που τα χτυπήματα είναι «κάτω από την ζώνη» και αφορούν τα ευαίσθητα δεδομένα της προσωπικής ζωής και της ιδιωτικής σφαίρας κάθε πολίτη, οπότε η καταφυγή στη δικαιοσύνη, για να υπερασπιστεί κάποιος τα ατομικά του δικαιώματα, είναι πλέον μονόδρομος για ένα δημόσιο ιδίως πρόσωπο.

Η ποινικοποίηση όμως της ανάπτυξης του δημοκρατικού διαλόγου, της κριτικής ακόμη και των αιχμηρών ερωτημάτων, δυναμιτίζει τη θεσμικά και νομικά κατοχυρωμένη άσκηση ελέγχου σε πρόσωπα και φορείς της δημόσιας ζωής του τόπου ως αναγκαίο μέσο για την λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Η απόπειρα ή και η δικαστική επίθεση όπως και απειλή αυτής, με όποια μορφή κι αν πραγματώνεται (εξώδικα, αγωγές, εγκλήσεις, κ.λ.π), με έβρισκε και με βρίσκει πάντα απέναντι. (βλ.  Γρηγόρης Εδιρνέλης: MME, Blogs & Sites δημοτικό συμβούλιο 27-11-2014) για τον απλούστατο λόγο πως κάθε δημόσιο πρόσωπο που  αυτοβούλως εκτίθεται στην πολιτική σκηνή είτε αυτή είναι η κεντρική πολιτική σκηνή είτε η αυτοδιοίκηση, οφείλει να αποδέχεται κάθε κριτική, ερώτηση ή και πολιτική επίθεση και να απαντά με επιχειρήματα, πράξεις και διάλογο, πόσο μάλλον όταν γίνεται από μέσο ενημέρωσης.

Γι αυτό θεωρώ πως η επίδοση εξωδίκου από τον αντιδήμαρχο του δήμου μας κ. Καζαντζίδη στον εκπρόσωπο του ενημερωτικού blog SARKAZO NEA έγινε παρορμητικά, κάτω από ψυχική φόρτιση και συναισθηματική πίεση της στιγμής,  σε ερώτημα που του τέθηκε από το blog και με τον τρόπο που του τέθηκε. Είμαι βέβαιος πως εάν άφηνε να παρέλθουν λίγες μέρες δεν θα επέδιδε την περί ης ο λόγος εξώδικο.

Εκτιμώ πως μια τεκμηριωμένη και καθαρή απάντηση του κ. αντιδημάρχου μέσα από ένα δελτίο τύπου, θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα έλυνε όλες τις απορίες καλόπιστων και μη, και δεν θα άφηνε αιωρούμενα ερωτήματα που μολύνουν την τοπική πολιτική σκηνή και τους εκπροσώπους της.

Σημειωτέον πως ο γράφων από την ημέρα της έκθεσης του στα κοινά, έχει πέσει αρκετές φορές «θύμα» παρόμοιων κριτικών ακόμη και κακόβουλων οπότε δικαιούται καλόπιστα ως «παθών» να εκφέρει άποψη για σχετικά «προβλήματα» με το αναφερόμενο.

Ο Γρηγόρης Εδιρνέλης είναι δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΔΚΠΩ ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon