Μειώνεται το όριο ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές στα 30 χιλιόμετρα

Mε απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, μειώνεται το όριο ταχύτητας των οχημάτων στα 30 χιλιόμετρα, ακόμη και στα 20 χιλιόμετρα στις πόλεις.

Στο ΦΕΚ επισημαίνεται πως η δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας τα 30 ή τα 20 χλμ./ώρα αποτελεί σημαντικό βήμα με στόχο να γίνουν οι δρόμοι πιο φιλικοί στον πεζό και τον ποδηλάτη ως προς την ασφάλεια, τη ρύπανση και τον θόρυβο -αλλά ίσως και για την ακινητοποίηση των αυτοκινήτων, καθώς απορία προκαλεί το πώς μπορεί να καλύψει κανείς 2-3 χλμ σε μία συνοικία που ζει με 20χλμ την ώρα. 

Σύμφωνα με το newsauto.gr στο σκεπτικό αναφέρεται ακόμα ότι η νέα ρύθμιση αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσει το οδόστρωμα κοινά και για οχήματα και για ποδηλάτες καθώς και για πεζούς.

Συνεπώς με τη θεσμοθέτηση ορίου ταχύτητας τα 30 ή τα 20 χλμ./ώρα σε μια οδό θα αποκτήσουν χώρο οι πεζοί και οι ποδηλάτες. Η απόφαση φέρει τίτλο «Έγκριση Τεχνικών Οδηγιών για τη δημιουργία προσωρινών διαδρόμων κίνησης πεζών, προσωρινών διαδρόμων κίνησης ποδηλάτου και προσωρινή δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας ή δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με μείωση του ορίου ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ/ώρα, σε τοπικές οδούς ή σε περιοχές κατοικίας».

Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να αλλάξει ριζικά τους τρόπους μετακίνησης σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και να μειώσει στο ελάχιστο τα όρια ταχύτητας όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη.

Είχε κατατεθεί πρόταση και στο Δ.Σ. Ωραιοκάστρου

Σημειώνεται πως πρόταση για τη μείωση του ορίου ταχύτητας των οχημάτων στον δήμο Ωραιοκάστρου είχε καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο ο κος Δημήτρης Λιοτήρης, στην ώρα των πολιτών.

Όπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει ο κος Λιοτήρης «ωρίμασε ο καιρός να μετατραπεί ο δήμος μας σε μία σύγχρονη πόλη και το όριο ταχύτητας να μειωθεί στα τριάντα».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό να γίνει «στα πλαίσια του επανασχεδιασμού ο οποίος πρόκειται να γίνει και για όλο το δήμο να μειωθεί το όριο ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα την ώρα όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Όχι μόνο για οικολογικούς λόγους αλλά πιστεύω ότι και ο δήμος μας δεν ενδείκνυται για υψηλές ταχύτητες όπως και οι δρόμοι μας».

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , , ,