Οι Γερμανοί έπαψαν να είναι Γερμανοί και κάνουν τους Κινέζους! Του Δ. Λιοτήρη*

*Ο Δημήτρης Λιοτήρης είναι Έλληνας (Ωραιόκαστρο) κάτοικος Βερολίνουμάνατζερ Kaufmännische Krankenkasse (ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας)

Όπως άλλωστε και σε πολλές άλλες χώρες η πανδημία προκαλεί σύγχυση ακόμα και στα πολιτιστικά πρότυπα και στερεότυπα. Η χειραψία στις καθημερινές επαφές των κατοίκων έχει αντικατασταθεί με το κούνημα του κεφαλιού.

Η ίδια σύγχυση και αμηχανία επικρατεί και στην γερμανική κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της από την εποχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι αγωνιώδεις οι προσπάθειες των πολιτικών να δώσουν την εντύπωση στον κόσμο ότι έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Η πραγματικότητα είναι όμως άλλη.  Για ακόμη μια φορά, ο μεγάλος χαμένος της κρίσης θα είναι οι αναξιοπαθούντες, ένα 20% περίπου, εργαζόμενοι του απορυθμισμένου ιδιωτικού τομέα, που έχασαν από τη μια μέρα στην άλλη έως και το σύνολο του εισοδήματός τους. 

Όπως στην Ελλάδα έτσι και στην Γερμανία σχεδόν οι μισοί, κυρίως δημοσιοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι, βγαίνουν ατσαλάκωτοι από την πανδημία. Το εισόδημά τους δεν υπέστη την παραμικρή μείωση και η καταναλωτική τους όρεξη επίσης. Στην κοινωνία της διακινδύνευσης όπου ισχυρίζονται οι κοινωνιολόγοι ότι ζούμε, όλο το ρίσκο το έχουν παραδόξως οι ολίγοι. Η πλειονότης έχει καταβολευτεί στη σιγουριά.

Όσο και να ακούγεται παράξενο η “σοβαρή και μεθοδική Γερμανία”, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν διαθέτει μια προδιαμορφωμένη εθνική στρατηγική. Τουναντίον ο μεταρρυθμιστικός ζήλος που ευαγγελίζεται, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τακτικισμός, έτσι ώστε να δώσει μια ανάσα στην οικονομία.

Η πανδημία έφερε στο φως όλες τις ανεπάρκειες των ανθρώπινων και υλικών πόρων στα σχολεία, στην δημόσια εκπαίδευση και σε τομείς όπως οι ψηφιακές υποδομές. Την ίδια στιγμή απέδειξε ότι διαθέτει ένα καλά ανεπτυγμένο και ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με δημόσιες και ιδιωτικές επιλογές.

Καταλυτική ήταν επίσης η επίδραση του κορονοϊού στην προσωρινή αναστολή του πολυθρύλητου κανόνα Schwarze Null (“Μαύρο Μηδέν”),  δίνοντας τέλος στην αυστηρότητα που είχε έμμεσα επιβάλει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για τον απόλυτα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Τα 150 δισ. ευρώ (+ 400 δισ. εγγυήσεις τραπεζικών δανείων) του πακέτου χρηματοδότησης της γερμανικής οικονομίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών είναι ένα μεγάλο νούμερο, αλλά είναι βέβαιον ότι αν χρειαστεί θα επεκταθεί περαιτέρω με όποιο ποσό και αν απαιτηθεί. 

Το αντέχει αυτό ο προϋπολογισμός της Γερμανίας;

– Η Γερμανία είχε πλεόνασμα της τάξης του 1,9% στον προϋπολογισμό της για το 2019.

– Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κάτω από το 60% (Ιταλία 135%, Γαλλία 100%) και με τον νέο δανεισμό θα φτάσει περίπου το 80%.

– Το Βερολίνο έχει την αξιοζήλευτη πολυτέλεια όλα τα ομόλογά του μέχρι και το 30ετές να προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, για να το θέσουμε πιο απλά, πληρώνεται αντί να πληρώνει για να δανείζεται χρήματα.

Έτσι εξηγείται η απόρριψη των ευρωομολόγων και φυσικά όχι  “επειδή η διαδικασία καθιέρωσής τους θα ήταν χρονοβόρα και ζητά αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού”, όπως το θέτει ως επιχείρημα η Α. Μέρκελ στο τραπέζι.

Πέρα από τα οικονομικά, οι μαζικές διαδηλώσεις που γίνονται στην Γερμανία κατά των υγειονομικών μέτρων έχουν κάποια κοινά σημεία με αυτές που γίνονται στις ΗΠΑ, στην Βραζιλία αλλά και στην Ελλάδα: ακροδεξιά ρητορεία, συνωμοσιολαγνεία, άκρατο νεοφιλελεύθερο φιλοτομαρισμό, αντι-εμβολιαστική και αντι-5G υστερία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά… άρχισαν πάλι τα lockdown.

650.000 κάτοικοι βρίσκονται και πάλι σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό χιλιάδων νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων.

Η κοινωνία παραζαλισμένη, υποκρίνεται σπασμωδικά ένα ψέμα: ότι έχει την κατάσταση υπό έλεγχο ιδιαίτερα με την κυκλοφορία της νέας εφαρμογής προειδοποίησης εγγύτητας σε κρούσμα κορονοϊού (Corona-Warn-App).

Τελικά “Summer is a state of mind”!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,