Στο «κενό» ο καθαρισμός της χωματερής του «Λαχανόκηπου» – Καταγγελίες για κλαδιά και μπάζα από φορτηγά του δήμου

Όταν πριν από μερικούς μήνες η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου ανακοίνωνε με ΔΤ στα μέσα ενημέρωσης -τοπικά και μη- ότι βάζει «τέλος στην ντροπή των παράνομων χωματερών» με «μηδενική ανοχή απέναντι στα περιβαλλοντικά εγκλήματα» ενεργοποιώντας μάλιστα τον σχεδιασμό της από το οικόπεδο-σκουπιδότοπο δίπλα στον Δημοτικό Λαχανόκηπο, δύσκολα θα φανταζόταν κανείς -με τα θετικά δείγματα γραφής της αντιδημαρχίας Καθημερινότητας- πως το αποτέλεσμα που παρουσιάζει σήμερα, περισσότερο την εκθέτει παρά την κολακεύει.

Ήταν 3 Μαρτίου 2020 όταν δεσμευόταν για τον συστηματικό καθαρισμό του συγκεκριμένου οικοπέδου δίπλα στον «Κήπο της Αρετής», ο οποίος θα διαρκούσε , όπως έλεγε, «μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα» (σ.σ. περασμένο Μάρτιο).

Βέβαια μεσολάβησε το «λοκ ντάουν» λόγω κορονοϊού, ωστόσο η σημερινή εικόνα του χώρου με την πρώτη ματιά είναι το ίδιο απογοητευτική όπως και τέσσερις μήνες πριν.

Εξακολουθεί να υπάρχει η χωματερή με τα σκουπίδια, τα κλαδιά, τα στρώματα και τα μπάζα. Εξακολουθεί να υπάρχει η εστία βρωμιάς και ασχήμιας με ένα πρόβλημα έντονης δυσοσμίας. Εξακολουθούν να υπάρχουν τα παράπονα για την παρουσία και εγκατάλειψη αδέσποτων στην περιοχή (video).

Και όλα αυτά βρίσκονται ακριβώς απέναντι από έναν προσεγμένο δημοτικό χώρο, που αρκετοί πολίτες έχουν φτιάξει σε ένα μικρό κομμάτι γης τους μπαξέδες τους. Περνούν σε αυτόν αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους και με πολύ μεράκι βγάζουν τα λαχανικά της οικογένειας.

Το Polites Oraiokastrou βρέθηκε στον Δημοτικό Λαχανόκηπο και συνομίλησε με μερικούς από τους δημότες, οι οποίοι ζητούν να καθαριστεί άμεσα το οικόπεδο – χωματερή, όπως υποσχέθηκε τέσσερις μήνες πριν η διοίκηση του δήμου.

Και το «χειρότερο»: καταγγέλλουν πως ο ίδιος ο δήμος πετάει κλαδιά και μπάζα στο συγκεκριμένο μέρος. Τη μία μέρα τα εναποθέτει και την άλλη τα φορτώνει σε φορτηγά και τα απομακρύνει! «Μία η άλλη δηλαδή…»

Μπάμπης Κοκκινογούλης

“Από τη μία έχουμε ένα πραγματικό στολίδι, που μας έχει δώσει τη δυνατότητα τα τελευταία πέντε χρόνια να καλλιεργούμε τα δικά μας φυτά, βιολογικά, για τις σαλάτες μας, αλλά και για να ψυχαγωγηθούμε οι ίδιοι περνώντας τον ελεύθερο χρόνο μας χαλαρώνοντας από το άγχος της δουλειάς και της καθημερινότητας.

Από την άλλη μεριά όμως έχουμε αυτή την αντίθεση με τον σκουπιδότοπο. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική δυστυχώς. Ερχόμαστε και χαλαρώνουμε, δημιουργούμε πράγματα, φτιάχνουμε και μεταδίδουμε στη νέα γενιά αυτόν τον τρόπο καλλιέργειας που είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά μας. Τα φέρνουμε πολλές φορές εδώ και βλέπουν, όμως μας λένε πολλές φορές «μπαμπά τι να έρθω να κάνω, σκουπιδότοπος είναι εδώ». Είναι μία εστία μόλυνσης και βρωμιάς.

Έχω δει πολλές φορές αυτοκίνητα του δήμου να τα φέρνουν. Ενώ λοιπόν υπάρχει μία φαγάνα η οποία τα φορτώνει σε φορτηγά και τα παίρνει, την άλλη μέρα κουβαλούν καινούργια. Αυτό το πράγμα το έχω δει από το Μάρτιο να συμβαίνει. Κάναμε κάποια παράπονα στον Δήμο, αλλά δυστυχώς, ενώ υποσχέθηκε μέσα σε ένα μήνα θα έχει καθαρίσει ο χώρος, επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Αδειάζει – γεμίζει και παραμένει ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Ειδικά στην καραντίνα που είχα λίγο περισσότερο χρόνο και ερχόμουν πρωινά για προετοιμασία, έβλεπα φορτηγά του δήμου να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Φυσικά υπάρχει και μία μικρή αγέλη. Δεν έχουμε τίποτα με τα σκυλάκια, αλλά δυστυχώς κάποιος πρέπει να τα περιποιηθεί. Και δε νομίζω ότι εδώ είναι το κατάλληλο μέρος γιατί και αυτά θέλουν φροντίδα, θέλουν αγάπη και περισσότερο χώρο.”

Δημήτρης Μάτας

“Από τη μία συγχαρητήρια στον Δήμο Ωραιοκάστρου που είναι πρωτοπόρος στη δημιουργία ενός τόσο όμορφου λαχανόκηπου, που οι μυρωδιές που αναδύονται από τους κήπους είναι μοναδικές και από την άλλη βλέπουμε κάθε πρωί, επειδή έρχομαι εδώ πρωινά , μικρά φορτηγά του δήμου να απορρίπτουν στρώματα, όλα τα αδρανή υλικά των δημοτών και μετά έρχονται μεγάλα φορτηγά και τα φορτώνουν ξανά[…]

Είναι μία εστία μολύνσεως. Θα θέλαμε να βοηθήσουμε τον δήμο Ωραιοκάστρου να λύσει αυτό το θέμα με τα απορρίμματα γιατί απ΄ την άλλη αυτό που έχει κάνει εδώ με τον δημοτικό λαχανόκηπο είναι κόσμημα. Για όλη την περιοχή.”

Αντώνης Μπόζας

“Δύο είναι τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε εδώ στους μπαξέδες. Είναι η απόθεση των σκουπιδιών παρόλο που κάποιες φορές τα μαζεύει ο δήμος. Ο κόσμος συνεχίζει να πετάει διάφορα υλικά ενώ ο δήμος πετάει κυρίως κλαδιά. Και όταν βρέχει όλα τα νερά από την απέναντι βρωμιά, κυλούν και έρχονται μέσα στα μποστάνια…

Επίσης είναι η μικρή αγέλη με σκυλιά που ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει επιθετική συμπεριφορά. Θέλουν και αυτά τη φροντίδα τους. Το θέμα με τα σκουπίδια ήταν και με την παλιά δημαρχία και με την καινούργια. Δεν ξέρω αν έχουν κάνει κάποια μελέτη για να τα εναποθέτουν αλλού.”

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,