Ανακυκλώνουμε στον Δ. Ωραιοκάστρου; Και αν ναι, σίγουρα το κάνουμε σωστά;

Η καθαριότητα των συσκευασιών που ρίχνουμε στους κάδους ανακύκλωσης πρέπει να είναι το πρώτο βασικό μας μέλημα, αναφέρει στο Polites Oraiokastrou ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Νέας Γενιάς, Νίκος Σαραμούρτσης, σχετικά με τη νέα καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα (www.followgreen.gr/oraiokastro) που έρχεται να μπει στην ζωή των πολιτών που ζουν και εργάζονται στον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Ο κ. Σαραμούρτσης επισημαίνει πως οι κύριοι στόχοι αυτή της δράσης είναι: α) η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης -κατά συνέπεια αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης- με τη σωστή ανακυκλωτική διαδικασία και β) να εκπαιδεύσει – ενημερώσει – ενώσει πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, πολίτες, επιχειρήσεις, σχολεία με κοινό στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης.

«Είναι απλή μόνο εάν γίνει σωστά, διότι τα υπολείμματα των τροφών ή των ποτών καθιστούν άχρηστη την συσκευασία στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Με δυο λόγια οι συσκευασίες πρέπει να είναι απαλλαγμένες απο το περιεχόμενο τους και να έχουν ξεπλυθεί» τονίζει ο αντιδήμαρχος και συνεχίζει:

«Να σας φέρω απλά παραδείγματα. Κάνω μακαρόνια με σάλτσα και έχω την κονσέρβα την μεταλλική, την τενεκεδένια, η οποία άδειασε. Ο ορθός τρόπος ανακύκλωσης είναι ο εξής: παίρνω την κονσέρβα, την βάζω κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγουν όλα τα υπολείμματα από την ντομάτα, την αφήνω να στεγνώσει και στη συνέχεια την πετάω στον κάδο ανακύκλωσης χωρίς τη σακούλα. Την ίδια διαδικασία ακολουθώ πχ και στο κεσεδάκι με το γιαούρτι. Το σαλάμι και το κασέρι που αγοράζω από το super market, που μου το κόβουν στον πάγκο. Χωρίζω την πλαστική μεμβράνη από το χαρτί, πετάω τη μεμβράνη στα σκουπίδια και το χαρτί στην ανακύκλωση.»

Ανακύκλωση με τον σωστό τρόπο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης, οι πολίτες του δήμου Ωραιοκάστρου έχουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, έχουν όλη την καλή διάθεση, το αίσθημα ευθύνης και τη σύνεση για να ανακυκλώνουν, ωστόσο δεν το κάνουν με τον σωστό τρόπο.

«Στον Δήμο Ωραιοκάστρου από την αρχή του έτους μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, στους 798,15 τόνους αποβλήτων συσκευασίας προς ανακύκλωση, είχαμε υπόλειμμα 438,12 τόνων το οποίο συνεχίζουμε και παίρνουμε πίσω για μεταφορά εκ νέου στον ΣΜΑ και από εκεί στον ΧΥΤΑ.  Ευελπιστούμε ότι το εργαλείο αυτό με τις επικείμενες δράσεις θα βοηθήσει να πετύχουμε έναν ορθολογικό τρόπο ανακύκλωσης» κατέληξε ο κ. Σαραμούρτσης.

Σημειώνεται βέβαια πως οι πολίτες μέσα από τη δράση αυτή, μαζεύουν πόντους επιβράβευσης τους οποίους θα μπορούν να “εξαργυρώσουν” στην τοπική αγορά με ποσοστό έκπτωσης.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , ,