«Δεν υπάρχει ούτε ένα πράσινο σημείο στον Δήμο Ωραιοκάστρου»

  • Ένα σύντομο μαθηματάκι ανακύκλωσης:

«Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται. Ακατάλληλα είναι επίσης το χαρτί κουζίνας και το χαρτί υγείας ακόμη και αν είναι καθαρά. (Αναδημοσίευση από την Σελίδα Ανακύκλωση, 11/6).

Το σχόλιο μου: Οι γνώσεις διαχείρισης των απορριμμάτων του σπιτιού μας, τι ανακυκλώνεται, τι όχι και πώς προετοιμάζουμε το κάθε τι σε ένα σύγχρονο νοικοκυριό, ώστε να το αποθέσουμε σε ξεχωριστό δοχείο ανά κατηγορία, είναι τόσο αναγκαία σύγχρονη δεξιότητα, όσο το να μπορούμε να ξεχωρίσουμε που είναι το πεζοδρόμιο και πού είναι ο δρόμος σε μια πολυσύχναστη συνοικία.

Τα γνωρίζει και τα εφαρμόζει αυτά τα πράγματα το σύνολο του πληθυσμού; Όχι βέβαια! Μα θα μου πείτε, ακόμη κι αν ξέραμε, και προετοιμάζαμε σωστά τα απορρίμματα μας, διαχωρισμένα και καθαρά, πού θα τα πηγαίναμε; Διότι δεν υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι για την κάθε κατηγορία (χωροθετημένοι όλοι μαζί σε ένα ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ).

Εδώ δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ Πράσινο Σημείο -κυριολεκτικά για δείγμα- στο Δήμο Ωραιοκάστρου, για να αρχίζει ο κόσμος να μαθαίνει και να συνηθίζει. Ποιος ο λόγος λοιπόν να ματαιοπονούμε, για τα ρίξουμε τελικά όλα μαζί χύμα στο ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ; Αν τον βρούμε και αυτόν…

Σημειωτέο ότι αυτά τα “σύγχρονα” μοντέλα διαχείρισης υπάρχουν σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις ΑΠΟ ΠΡΙΝ το 2000. Δηλαδή εκεί στο εξωτερικό που πάνε ενίοτε ως αντιπροσωπεία, Δήμαρχοι με Αντιδημάρχους, και κάνουν επισκέψεις και. περιηγήσεις, στις αντίστοιχες δημοτικές υποδομές διαχείρισης, εκπροσωπώντας το Δήμο μας. Αλήθεια, δεν τα έχουν δει; Διπλή λοιπόν η ευθύνη, τόσο σε θέματα υλικών υποδομών, όσο και εκπαίδευσης και ουσιαστικής επιμόρφωσης του κόσμου, για τη σημερινή άθλια κατάσταση. “Τι δεν πάει καλά;..” θα μου πείτε οι δικαίως ανυποψίαστοι, “..αφού τα σκουπίδια μαζεύονται!” Ωστόσο το ρεύμα της ανακύκλωσης οριακά αγγίζει το 20% του όγκου των οικιακών απορριμμάτων. Το υπόλοιπό 80%, καταλήγει στη χωματερή. Ο πανευρωπαϊκός στόχος φυσικά, είναι τα νούμερα να έρθουν τα πάνω κάτω, και να καταλήγει μόνο το 20% των απορριμμάτων μας στη χωματερή, χωρίς ανακυκλώσιμα υλικά μέσα. Αλλιώς τα σκουπίδια που μαζεύονται ανεξέλεγκτα, κάποια στιγμή θα επιστρέψουν ως την πόρτα μας!

Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, και μάλιστα με σφιχτό χρονοδιάγραμμα, όταν 20 χρόνια τώρα, πετάμε αετό ως προς την Ανακύκλωση; Μα φυσικά με το καθολικό ολοκαύτωμα των σκουπιδιών, και στέλνοντας τις τέφρες/στάχτες στη χωματερή! Καύση λοιπόν των πάντων και παντού, στη μπανανία των Αντιδημάρχων Πρασίνου, Καθαριότητας και -κυρίως- Κλαδεμάτων. Και των λοιπών γνωστών και μη εξαιρετέων που δήθεν πονάνε τον τόπο τους, αλλά ως προς τα παγιωμένα “Κακώς Κείμενα” ..άλλα λόγια, να αγαπιόμαστε! Καύση λοιπόν. Και τα σκουπίδια που ούτε ξέρουμε πώς, ούτε μπορούμε τελικά να τα ανακυκλώσουμε, θα επιστρέψουν ως τοξικά κατάλοιπα στα πνευμόνια και στο πιάτο μας, για να στοιχειώνουν εσαεί, εμάς και τα παιδιά μας.»

Pantelis Kosmidis – Mygdonea.gr

==========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/  )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,