Συνέντευξη Αντ/δρου Ε.Σ.Ω: Χ. Χαραβόπουλου: Κανείς δεν μας εγγυάται πότε θα γυρίσουμε στην απόλυτη κανονικότητα

  • Συνέντευξη του κ. Χαραβόπουλου στην εφημερίδα «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» Λαγκαδά – Ωραιοκάστρου, η οποία δημοσιεύτηκε μερικά 24ωρα πριν ξεκινήσουν τα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου και ο ιδιαίτερα δραστήριος επιχειρηματίας, Χρήστος Χαραβόπουλος, εκτίμησε τις μέχρι τώρα επιπτώσεις της πανδημίας στο επιχειρείν, ιδιαίτερα στην αγορά του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου:

Ποια είναι η εικόνα που έχετε αυτή την περίοδο για την οικονομία σε τοπικό επίπεδο (καταστήματα, επιχειρήσεις, πρωτογενή τομέα κ.λπ.) όπως έχει διαμορφωθεί από την πανδημία και την επιστροφή σε μια νέα «κανονικότητα»;

Η εικόνα είναι η ίδια όχι μόνο σε όλη τη χώρα αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και κανείς δε μας εγγυάται το πότε θα μπορέσουμε να γυρίσουμε στην απόλυτη κανονικότητα. Το παρήγορο είναι πως οι μικρές κοινωνίες, όπως η δίκη μας, κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους, να κρατήσουν τους καταναλωτές οι οποίοι απέφυγαν τις άσκοπες μετακινήσεις, στήριξαν, εμπιστεύτηκαν και ίσως τελικά γνώρισαν την αγορά του Ωραιοκάστρου, την αγορά της γειτονιάς τους!

Πώς βίωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και με ποιο τρόπο βρέθηκε δίπλα στους τοπικούς επιχειρηματίες;

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να βρεθεί όσο το δυνατόν κοντά στις επιχειρήσεις και τα μέλη του, για αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις με μια σειρά κινήσεων:

  • Ανάρτησε πίνακα των επιχειρήσεων που λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια του lockdown για να είναι ενήμερος ο κόσμος
  • Σε συνεργασία με το δήμο μοίρασε σε όλα τα καταστήματα αφίσες με μήνυμα να προτιμάμε την τοπική αγορά, να κρατάμε αποστάσεις, να τηρούμε τα μέτρα κλπ.
  • Δημιούργησε σε συνεργασία με το δήμο πάλι ένα ωραίο σποτ – βίντεο με ενθαρρυντικά μηνύματα μετά το lockdown που έπαιξε σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η «επόμενη μέρα» έπρεπε να γεμίσει αισιοδοξία και θετική αύρα τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους καταναλωτές της αγοράς μας. Θεωρούμε πως ο ΕΣΩ το κατάφερε παρά τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές από διαφόρους στη διάρκεια της προσπάθειάς του.

Μπορείτε να μας πείτε, ενδεικτικά, κάποιες από τις προτάσεις που έχει κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος στη Δημοτική Αρχή;

Πέρα από το πρόγραμμα «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ωραιοκάστρου» που «τρέχει» ο ΕΣΩ μαζί με το Δήμο, προτείναμε πιλοτικά την πεζοδρόμηση μέρους της Λ. Δημοκρατίας, κάτι που θέλει και ο κόσμος και οι επαγγελματίες, ιδίως μετά το lockdown.

Επίσης προτείναμε από την πρώτη στιγμή και στην υπάρχουσα αλλά και στην προηγούμενη δημοτική αρχή, την καθιέρωση λεωφορείου που να ενώνει όλα τα χωριά που ανήκουν στον ευρύτερο Δήμο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Επιμένουμε πάντα πως πρέπει να συνδράμει ο Δήμος στην αγορά ενός χώρου πάρκινγκ, καθώς θεωρούμε πως αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει για να τονωθεί η αγορά μας. Από κει και πέρα η καθιέρωση εορταστικών εκδηλώσεων (Λευκή νύχτα, αποκριάτικες εκδηλώσεις κλπ.) είναι πάντα μέσα στα σχέδια μας και στη συνεργασία που επιζητάμε από την εκάστοτε δημοτική αρχή, καθώς πέρα από την τόνωση της αγοράς, οι εκδηλώσεις αυτές προσελκύουν κόσμο και από άλλους δήμους.

Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Πώς θα καταφέρει φέτος ο Εμπορικός Σύλλογος τον συνδυασμό «προσέλευση των καταναλωτών – αποφυγή συγχρωτισμού;

Αυτό είναι πραγματικά ένα θέμα που «καίει» όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας μας, καθώς και τα μέτρα είναι πιο αυστηρά και ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος! Έχουμε ήδη διανέμει στα μέλη μας αυτοκόλλητα πόρτας με οδηγίες (χρήση μάσκας, αποστάσεις κλπ.) και ενημερώνουμε διαρκώς για ότι νέο προκύπτει. Φέτος οι αγορές πρέπει να είναι…γρήγορες!

Πρέπει ο καταναλωτής να ψωνίζει γρήγορα και να βγαίνει από το κατάστημα, σεβόμενος τον καταναλωτή που περιμένει υπομονετικά τη σειρά του, (ίσως έξω στο κρύο) προκειμένου να μη δημιουργηθεί συνωστισμός. Σβελτάδα, υπομονή και κατανόηση είναι το τρίπτυχο που πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου για ν’ αποφύγουμε φέτος φαινόμενα συνωστισμού.

Παρόλα αυτά, κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η «Λευκή νύχτα» που σηματοδοτεί τα τελευταία 6 χρόνια την έναρξη της εορταστικής περιόδου, προσαρμοσμένη βέβαια στους κανόνες λόγω της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι και φέτος θα καταφέρουμε, έστω και με τα λίγα που μας επιτρέπουν οι συνθήκες, να δώσουμε χρώμα γιορτινό στην αγορά μας και να νιώσουν όλοι οι καταναλωτές το πνεύμα και την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

(συνέντευξη Κ. Παπαδάκης)

==========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , , ,