Αν. Πολυχρονίδης: Η πρόταση για εκλογή από τον πρώτο γύρο… “βολεύει” πολιτικά

Ακολουθεί άρθρο Ανέστη Πολυχρονίδη στη εφημερίδα «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» Λαγκαδά – Ωραιοκάστρου

Όλοι μας όσοι ασχολούμαστε χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε συμμετάσχει σε διαδικασίες σύνταξης μεταρρυθμιστικών προτάσεων για την βελτίωση της λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών των δήμων.

Οι θέσεις μας είναι διαχρονικά ίδιες, όπως π.χ.:

  • Η οικονομική αυτοδυναμία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την θεσμική κατοχύρωση της απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων από το κράτος μέσω της αποκέντρωσης φόρων,
  • Αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς μεταφορά των αντίστοιχων πόρων δεν γίνεται
  • Επιστροφή των παρακρατημένων πόρων,
  • Θεσμική προσαρμογή στις αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας
  • Στελέχωση με προσωπικό μόνιμης απασχόλησης των δήμων ούτως ώστε να λειτουργούν οι υπηρεσίες και οι αιρετοί να περιορίζονται σε θεσμικό επίπεδο εκπροσώπησης και διαμόρφωσης πολιτικής για τον δήμο τους,
  • Κατάργηση του νόμου για την μεταφορά και διαχείριση των χρηματικών διαθέσιμων των Δήμων από την Τράπεζα της Ελλάδος,
  • Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ελέγχου νομιμότητας των αποφάσεων, κ.α..

Εκ πρώτης άποψης το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν μπαίνει στην ουσία των ανωτέρω θέσεων! Για ακόμη μία φορά αυτό που κυριαρχεί είναι το εκλογικό σύστημα και ο τρόπος εκλογής των Δημάρχων και ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων!

Προσωπικά πιστεύω ότι η απλή αναλογική όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές οδήγησε στην υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, του ανώτερου θεσμικού οργάνου λήψης αποφάσεων και βοήθησε θεσμικά την πολιτική συναλλαγή σε τοπικό επίπεδο!

Η πρόταση για εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό κάτω από το 50% πάει στην άλλη άκρη και φαίνεται να ”βολεύει” περισσότερο πολιτικά, παρά να υπηρετεί πάγιες αυτοδιοικητικές προτάσεις!

Άποψη μου είναι ότι μία μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να υπηρετεί πρόσκαιρες πολιτικές  σκοπιμότητες οι οποίες με την κάθε αλλαγή κυβέρνησης ακυρώνονται με μια νέα μεταρρύθμιση!

Η θεσμική ενίσχυση των ρόλων των Αυτοδιοικητικών -έχοντας την αμεσότητα αυτών με τον πολίτη, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Η εμπειρία εξάλλου, επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις στα Δημοτικά Συμβούλια λαμβάνονται ομόφωνα με ποσοστό άνω του 80% καθώς και ότι η κοινωνία θέλει και επικροτεί συνεργασίες με ξεκάθαρους προγραμματικούς στόχους και ότι επιθυμεί την λογική του διαλόγου μεταξύ των Αιρετών.

Η εκλογή Δημάρχου με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο – ανεξάρτητο από αυτό των Δημοτικών Συμβούλων, μπορεί να τρομάζει πολλούς αλλά εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μας δείχνει τον δρόμο της χρηστής διαχείρισης και λειτουργίας, της διαφάνειας και του διαλόγου.

Ας το τολμήσουμε Τώρα!

Με εκτίμηση

Ανέστης Πολυχρονίδης,

Δ.Σ. Δ. Ωραιοκάστρου

Υ.Σ.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του φίλου Γιώργου Προκοπίδη. Ενός Αυτοδιοικητικού με πολλή διάθεση για προσφορά και αγάπη για τον τόπο του, που έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,