Το ηχηρό μήνυμα του πατέρα Νικόλαου για την παχυσαρκία: «Υπάρχει λύση κι ελπίδα»

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην εφημερίδα “ΑΠΟΤΥΠΩMΑ” και στον Κ. Παπαδάκη

Η προσωπική μάχη, το bullying για τα κιλά και πως βγήκε νικητής

Ο πατέρας Νικόλαος Μοναστηρίδης είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Υπηρετεί εδώ και χρόνια την εκκλησία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο και η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει τόσο την ιερατική του προσφορά, όσο και τη στήριξη που προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Το τελευταίο διάστημα πέρασε το δικό του Γολγοθά, καθώς αποφάσισε να μπει στο χειρουργείο για να υποβληθεί σε επέμβαση νοσογόνου παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου, ώστε να χάσει τα περιττά κιλά που είχαν επιδεινώσει σοβαρά την υγεία του και δυσκόλευαν την καθημερινότητα του.

Όπως εξομολογείται στην εφημερίδα «Αποτύπωμα», πρώτη του σκέψη ήταν η οικογένειά του, ενώ επιπλέον κίνητρο αποτέλεσε και το λειτούργημα του κληρικού, στο οποίο συναντούσε προβλήματα λόγω των πολλών περιττών κιλών.

Μέσα από αυτή τη συνέντευξη ο πατέρας Νικόλαος θέλει να στείλει  ένα δυνατό μήνυμα προς όλους όσοι βιώνουν ανάλογο πρόβλημα με το δικό του, έχοντας επιπλέον κιλά. Να τολμήσουν να δουν την επόμενη μέρα κατάματα για να μπορέσουν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους και να γνωρίζουν πως η παχυσαρκία είναι νόσος για την οποία υπάρχει «λύση και ελπίδα».

«Η προσωπική μου υγεία είχε φτάσει στο απροχώρητο. Αυτό, όμως, δεν ήταν η πρώτη μου σκέψη. Πρώτη μου σκέψη ήταν η οικογένεια μου. Η κατάσταση της παχυσαρκίας, η οποία δεν ήταν απλή αλλά νοσογόνος, με έκανε να σκεφτώ πολύ σοβαρά την οικογένεια μου πρωτίστως και ότι θα τους στερούσα την παρουσία μου -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- και σε δεύτερη φάση την προσωπική μου ζωή και υγεία. Ήταν πολλά τα κιλά που είχα και το προσδόκιμο ζωής ήταν λίγα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο ιερέας ξεκινώντας να ξετυλίγει το «κουβάρι» της περιπέτειάς του.

Ο πατέρας Νικόλαος δηλώνει πως λόγω των περιττών κιλών υπήρχαν φορές που αισθανόταν ως «άτομο με αναπηρία καθώς δεν μπορούσα πλέον να κάνω στοιχειώδης κινήσεις. Αυτό με εμπόδιζε στο λειτούργημα μου, στην εργασία μου, στην καθημερινότητα μου, στην επαφή μου με τους άλλους ανθρώπους, με την οικογένεια μου και τα παιδιά μου. Έχω τρία παιδιά τα οποία δεν μπορούσα να χαρώ όπως ήθελα και όλα αυτά με οδήγησαν στην απόφαση ότι πρέπει κάτι να γίνει. Οι συμβατικές μέθοδοι δεν είχαν αποτέλεσμα, όταν μιλάμε για τόσα πολλά κιλά».

Έχασε 72 κιλά σε 6 μήνες

Ο προϊστάμενος του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου όταν πήρε την απόφαση και οδηγήθηκε στο χειρουργείο ζύγιζε 200 κιλά και όλες οι προσπάθειες που είχε κάνει κατά το παρελθόν, με διάφορες διατροφικές δίαιτες ή φαρμακευτικές αγωγές, δεν είχαν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Πλέον, έξι μήνες μετά την επέμβαση κατάφερε να χάσει 72 κιλά. Ωστόσο, η προσπάθεια του δεν σταματάει εδώ και συνεχίζει, σύμφωνα με την επίβλεψη και υποδείξεις του γιατρού του.

«Όλη η διαδικασία γίνεται βάσει αλγόριθμου και της αξιολόγησης της ιατρικής ομάδας και του γιατρού που με ανέλαβε. Δεν υπάρχει ένα είδος επέμβασης. Ο τρόπος και το είδος του χειρουργείου είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Έχει να κάνει με το τι ταιριάζει στον καθένα.», συμπληρώνει.

Εξηγεί τον λόγο που αποφάσισε να «εκτεθεί» και να δημοσιευτεί το θέμα της παχυσαρκίας και των επιπλέον κιλών που δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων: «Θέλω, όσο μπορώ, να δώσω μια ελπίδα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα. Η παχυσαρκία δεν είναι μια νόσος που εξαρτάται μόνο από βιολογικούς και σωματικούς παράγοντες, αλλά και από ψυχολογικούς. Η ψυχολογική κατάσταση ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, όπως μπορεί να οδηγήσει στον αλκοολισμό, ακόμη και στα ναρκωτικά, στο κάπνισμα, αναλόγως που ξεσπάει ο καθένας. Σε αυτό που θέλω να συμβάλλω μέσα από τη συνέντευξη είναι στο να δώσουμε ελπίδα σε όσους συνανθρώπους μας αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία σαν νόσο και να τους πούμε ότι: Υπάρχει λύση και ελπίδα».

Ο ίδιος πλέον αισθάνεται πολύ καλύτερα αφού είδε να βελτιώνονται όλοι οι δείκτες: «Μπήκα στο χειρουργείο με 200 ζάχαρο και ένα μήνα μετά την επέμβαση, και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, έπεσε στο 115 και αυτήν τη στιγμή, έξι μήνες μετά, χωρίς χάπια, χωρίς τίποτα, το ζάχαρο βρίσκεται στα 90 – 95.  Έχουν πέσει οι δείκτες της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, εξαφανίστηκαν τα αρθριτικά προβλήματα, τα οιδήματα στα άκρα κ.α.…».

Παράλληλα προσθέτει πως αισθάνεται καλύτερα και ψυχολογικά: «Αισθάνομαι περισσότερο υγιής, πνευματικά έχω μεγαλύτερη ευεξία, διάθεση και ενέργεια, ώστε να επιτελώ το λειτούργημα μου, το οποίο είναι απαιτητικό, ως κληρικός».

Τονίζει, δε, πως η παχυσαρκία εξελίσσεται ως νόσος «γιατί όταν φτάνεις σε ένα τέτοιο επίπεδο με τόσα πολλά κιλά, είναι πλέον ασθένεια, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και προκαλούνται πολλά συνοδά νοσήματα».

Το …bullying που δεχόταν λόγω εμφάνισης

Παραδέχεται πως λόγω της εμφάνισης του τα προηγούμενα χρόνια δέχτηκε bullying καθώς «ζούμε σε έναν κόσμο που η εικόνα και το φαίνεσθαι εν πολλοίς κυριαρχούν στο λεγόμενο lifestyle. Η αλήθεια είναι ότι έχω δεχθεί έντονο bullying όλα αυτά τα χρόνια και μπορώ να κατανοήσω τους ανθρώπους που έχουν κάποια σωματικά ελαττώματα και εξαιτίας αυτών δέχονται ενοχλήσεις. ‘Ήτανε πολλές φορές οδυνηρό για εμένα».

«Όταν ένας κληρικός κυκλοφορεί με 200 κιλά, το οποίο, εν πολλοίς, δεν ήταν επιλογή του, αλλά αποτέλεσμα κάποιων καταστάσεων, τότε αισθάνεται άσχημα. Κι εγώ δεν το κρύβω, πως αισθανόμουν πολλές φορές άσχημα. Αισθανόμουν συχνά ντροπή, άλλες φορές οργή και θυμό και ήταν άσχημο αυτό και για την ψυχολογία μου αλλά και για το λειτούργημά μου. Με εμπόδιζε σε πολλά πράγματα. Το βίωσα και πολλές φορές ήταν έντονο. Ήταν ένας από τους λόγους που με ώθησαν να μπω σε αυτή την διαδικασία. Είμαστε άνθρωποι και δεν έχουμε μόνο ψυχή, έχουμε και σώμα και αυτό πρέπει να το καλλιεργούμε και να το φροντίζουμε, όπως είναι ανάγκη να καλλιεργούμε και φροντίζουμε και την ψυχή μας. Έπρεπε να γίνει κάτι γι’ αυτό το σώμα που φιλοξενεί την ψυχή. Δεν μπορούσα να το αφήσω έτσι», συμπληρώνει.

Η ψυχική δύναμη και η πίστη

Εξηγεί ο ιερέας του Ωραιοκάστρου πως από την ημέρα της επέμβασης και στη διάρκεια αυτής της περιόδου η πίστη του ενισχύθηκε.

«Ήταν μια δύσκολη στιγμή για μένα. Ένιωσα πολύ έντονα την παρουσία του Θεού. Αισθανόμουν έντονα την παρουσία της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που την έχουμε κι εδώ στην ενορία μας, τον Άγιο Παΐσιο και τον Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως, που ήταν κι εκείνος ιατρός και χειρουργός. Τους αισθάνθηκα δίπλα μου. Ήταν και εκείνοι παρόντες μέσα στο χειρουργείο! Αυτό με συγκλόνισε αλλά μου έδωσε και μια απέραντη γαλήνη, σιγουριά και με απάλλαξε από τις όποιες φοβίες δημιουργήθηκαν μέσα από αυτή την εμπειρία που είχα», εξηγεί και συνεχίζει:

«Το μόνο που παρακάλεσα εκείνη την ώρα του χειρουργείου ήταν “Θεέ μου, στα χέρια Σου! Μόνο θα Σε παρακαλέσω αν μου συμβεί κάτι, να φροντίσεις την οικογένεια μου, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, αυτό Σου ζητώ.” Και αισθάνθηκα μια απίστευτη γαλήνη. Ένιωσα δίπλα μου Αυτόν που πιστεύω. Αυτόν που υπηρετώ χρόνια τώρα, Τον ένιωσα να μου κρατά το χέρι!».

«Ακούραστος φύλακας δίπλα μου στάθηκε η πρεσβυτέρα μου, που ήταν μαζί μου όλες τις μέρες και νύχτες της νοσηλείας μου, συχνά χωρίς να κοιμάται καθόλου, για να με προσέχει! Οι προσευχές και η στήριξη των γονέων μου και όλων των αγαπημένων προσώπων συνέβαλαν καθοριστικά.»

Η συνέχεια των δοκιμασιών όταν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό

Ωστόσο, οι δοκιμασίες για τον πατέρα Νικόλαο δεν είχαν τελειώσει καθώς τρεις μήνες μετά τα χειρουργεία, στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

«Όταν έλαβα το μήνυμα από το διαγνωστικό, είναι αλήθεια ότι ταράχτηκα και αισθάνθηκα φόβο. Ο φόβος αυτός, όμως, κράτησε πολύ λίγο γιατί μετά ανακάλεσα στη μνήμη μου όλα όσα πέρασα και τα άφησα όλα στην Παναγία μας και στους Αγίους μας. Είπα: ό,τι θέλει η Παναγία μας, Χριστέ μου ό,τι θέλεις Εσύ κάνε και τακτοποίησε τα, όπως νομίζεις Εσύ. Και δόξα τω Θεώ πέρασε κι αυτός ο πειρασμός σχετικά ανώδυνα και για εμένα και για την πρεσβυτέρα μου και για τον μεγάλο μου τον γιο (νοσήσαμε και οι τρεις). Ναι, φοβήθηκα, αλλά φοβήθηκα τόσο όσο είναι το ανθρώπινο».

Το μήνυμα: Οι άνθρωποι με παχυσαρκία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους

Στο θέμα της παχυσαρκίας ο πατέρας Νικόλαος συμβουλεύει όλους όσοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα να επιλέξουν έναν γιατρό που θα τον εμπιστευτούν πλήρως. Όπως δηλώνει εμπιστεύτηκε τον γιατρό του, χειρουργό, κ. Ηλία Σδράλη, με ειδικότητα στα χειρουργεία βαριατρικής. «Μου ενέπνευσε σιγουριά και εμπιστοσύνη! Ήταν ξεκάθαρος σε όλες τις απαντήσεις στις απορίες μου σχετικά με την διαδικασία. Δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο (εκτός του πνευματικού μου) που να μου δημιουργεί τέτοια αισθήματα εμπιστοσύνης! Εκτός της επιστημονικής του κατάρτισης (συγκαταλέγεται στους τέσσερεις κορυφαίους χειρουργούς βαριατρικής του κόσμου!) ο Ηλίας Σδράλης είναι και άνθρωπος με βαθιά πίστη στο Θεό κι αυτό είναι πολύ σημαντικό!»

«Να εμπιστευτούμε το γιατρό μας, να επιλέξουμε έναν επιστήμονα σοβαρό, εγνωσμένης επιστημοσύνης και να ακολουθήσουμε αυτά που θα μας πει. Κάνουμε το σταυρό μας και ακολουθούμε. Αυτά τα δύο αν τα συνδυάσουμε δεν φοβόμαστε τίποτα. Υπάρχει λύση. Για αυτό κάνουμε αυτή τη συνέντευξη και αυτό που θέλω να τονίσω είναι, ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους. Εγώ προσωπικά -θα το πω αυτό χωρίς ίχνος υπερβολής- αισθάνομαι σαν να ξαναγεννήθηκα και αν μου λέγατε να κάνω και αύριο αυτήν την επέμβαση, θα την έκανα με κλειστά τα μάτια», προσθέτει στην εφημερίδα “Αποτύπωμα” ο ιερέας.

Τέλος, ευχαριστεί ιδιαίτερα και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα που του σύστησε τον γενικό χειρουργό κ. Ηλία Σδράλη, στρατιωτικό γιατρό, χειρουργό, στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

«Ο Σεβασμιώτατος χρόνια επέμενε να κάνω κάτι. Το είχε μεγάλη έννοια! Το πατρικό του νοιάξιμο και η φροντίδα του με γεμίζει ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό του!»

«Θάρρος και πίστη και πρέπει να το κάνουμε και για τους ανθρώπους που αγαπάμε, γιατί δεν είμαστε μόνοι μας. Για τη δουλειά μας, το λειτούργημα μας, την καθημερινότητα μας. Το οφείλουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας.», καταλήγει ο πατέρας Νικόλαος.

==========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,