Λατομεία Μεσαίου: Το σχέδιο Τσακίρη απέναντι στις τελεσίδικες αποφάσεις που κληρονόμησε από τη προηγούμενη διοίκηση

Δημοσίευση στην εφημερίδα “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ”

Το θέμα της λειτουργίας λατομείων στον ορεινό όγκο του δήμου Ωραιοκάστρου και τις τελεσίδικες αποφάσεις που «κληρονόμησε» από την προηγούμενη διοίκηση Γαβότση προσπαθεί να χειριστεί τώρα ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ».

Παντελής Τσακίρης – Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

«Κρατάμε τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας μας και αυτές δεν αλλάζουν» δηλώνει στην εφημερίδα του Ωραιοκάστρου & Λαγκαδά ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, και εξηγεί πως «χτίζει» η διοίκηση πάνω σε μια σημαντική προσπάθεια αποχαρακτηρισμού της συγκεκριμένης περιοχής.

Σημειώνεται πως η ιστορία ξεκινάει το 1992 με την απόφαση του τότε Νομάρχη Θεσσαλονίκης Ευγένιου Χαϊτίδη ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση της λειτουργίας του νέου λατομικού χώρου εκκρεμούσε από το 2002 με προσφυγές στο ΣτΕ και τα δικαστήρια ενάντια στην περιβαλλοντική αδειοδότηση έως το 2016 που τελεσιδίκησε.

Οι προσφυγές κατοίκων και σωματείων μεταξύ άλλων και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς είχαν απορριφθεί ενώ οι συνεταιρισμοί «ΝΙΚΗ» και «Κυψέλη» είχαν καταθέσει νέα Περιβαλλοντική Μελέτη βάση της οποίας εκδόθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (ΑΕΠΟ) χωρίς ούτε ο δήμος αλλά ούτε και η Περιφέρεια, να καταθέσουν σχετική προσφυγή εναντίον της, αν και τους κοινοποιήθηκε έγκαιρα.

Μάλιστα στην τότε παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων για το 2017 της δημοτικής αρχής είχε τεθεί από επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων το ερώτημα γιατί η Διοίκηση του δήμου δεν προσέφυγε κατά της απόφασης με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου να απαντάει… ότι δεν έβρισκε στα «συρτάρια» των υπηρεσιών του Δήμου την κοινοποίηση της εγκεκριμένης άδειας προκειμένου να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες για να μην αδειοδοτηθεί το λατομείο. Τότε πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι απέδωσαν ευθύνες για την εξέλιξη στον δήμαρχο.

Στην εφημερίδα «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» μιλάει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, αλλά και δύο πολύ έμπειροι αυτοδιοικητικοί, ο επικεφαλής της «Συνεργασία τώρα», Ανέστης Πολυχρονίδης, καθώς και ο επικεφαλής της «Αλληλεγγύη Ανατροπή», Γρηγόρης Εδιρνέλης.

Παντελής Τσακίρης – Δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα Μνημεία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που υπάρχουν στην περιοχή

«Ο έγκριτος νομικός ο οποίος χειρίζεται το θέμα των λατομείων και τον οποίο η διοίκησή μας διατήρησε, μας είπε πως από τη στιγμή που έχει κλείσει το θέμα των περιβαλλοντικών όρων για τα λατομεία θα πρέπει να δημιουργηθεί μια αντιπρόταση από την πλευρά του Δήμου» λέει στο «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» ο κ. Τσακίρης και συνεχίζει μεταφέροντας ακόμα μία φορά όλα όσα έχει πει δημόσια στο σώμα των αιρετών:

«Τι έκανε, λοιπόν, συστηματικά και μεθοδικά η διοίκηση μας; Σύστησε επιτροπή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αναδειχθούν τα Μνημεία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που υπάρχουν στην περιοχή ώστε να καταστεί ιστορικός τόπος και να τερματιστεί η δραστηριότητα των λατομείων. Στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, για να συντονίσουμε τα έργα και να αναδείξουμε το θέμα.

Και κάναμε και άλλο βήμα: Καλέσαμε σε διευρυμένη σύσκεψη εκπροσώπους της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων και της Διεύθυνσης Δασών, με ποιο σκεπτικό; Ότι ετοιμάσουμε για το θέμα να μην προσκρούσει στη γραφειοκρατική διαδικασία του δημοσίου. Και φτάσαμε στο σημείο η ερευνήτρια, η αρχαιολόγος κ. Χαρίτου, σχεδόν να ολοκληρώνει την έρευνά της. Μόλις γίνει αυτό θα συνταχθεί φάκελος και με τη βοήθεια της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων να κατατεθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων. Και εφόσον έχει παρέλθει η εκατονταετία από τότε που έγιναν αυτά τα μνημεία να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την ιστορική σημασία της περιοχής.

Επίσης, σχεδιάζουμε να μεταφράσουμε την έρευνά της κ. Χαρίτου στα αγγλικά και γαλλικά, να ενημερώσουμε τους πολιτιστικούς ακολούθους της βρετανικής και της γαλλικής πρεσβείας, ώστε να διεθνοποιήσουμε το θέμα.

Εφόσον λοιπόν από νομικής πλευράς μας είπαν ότι το θέμα με τους περιβαλλοντικούς όρους τελείωσε, έπρεπε να σκεφτούμε κάτι άλλο, όπως και κάναμε: να αναδείξουμε την  ιστορική αξία της περιοχής με επιστημονική τεκμηρίωση.

Δεν είναι εύκολη μάχη, αλλά την δίνουμε με όσα μέσα διαθέτουμε και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να είναι ενωμένο. Ενεργούμε όπως πρέπει για να πετύχουμε να αναδείξουμε την περιοχή.

Όλα τα στοιχεία για την ιστορικότητα του τόπου θα τα παρουσιάσουμε σε συνέδριο. Και υπάρχει και κάτι ακόμη, απόφαση του διοικητικού εφετείου της  Λάρισας του 1951, η οποία θεωρεί αμετάκλητη την παράδοση στο ιδιοκτησιακό 3.000 στρεμμάτων στην τότε Κοινότητα Πενταλόφου, η οποία γειτνιάζει με την περιοχή του Μεσαίου και δίνει το Δασόκτημα ιδιοκτησιακά πλέον στην τότε Κοινότητα Πενταλόφου, νυν δήμο Ωραιοκάστρου. Τη βρήκαμε την απόφαση και ο νομικός μας κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με το θέμα. Όλες αυτές τις ενέργειες, τις κάνουμε βήμα-βήμα και το συνέδριο θα γίνει και το θέμα θα λάβει τόση διεθνή έκταση που δεν έχει γνωρίσει ως σήμερα αυτός ο τόπος.

Επιπλέον, έχουν κατατεθεί και ασφαλιστικά μέτρα και αίτηση ακύρωσης. Πιστεύω πως αν κηρυχθεί ιστορικός ο τόπος έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό όπλο. Το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει σύσσωμο όλες αυτές τις ενέργειες και όλοι μαζί να κάνουμε και παραστάσεις διαμαρτυρίας εάν χρειαστεί, ελπίζω ότι κάτι θα πετύχουμε».

Ανέστης Πολυχρονίδης – επικεφαλής «Συνεργασία τώρα»

Προεκλογικά δεν τα ήθελε κανείς. Μετεκλογικά αρχίζουν τα δύσκολα

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θέλουμε ή δεν θέλουμε την λειτουργία δύο νέων λατομείων στο δήμο μας.

Ανέστης Πολυχρονίδης – επικεφαλής “Συνεργασία τώρα”

Προεκλογικά δεν τα ήθελε κανείς. Μετεκλογικά αρχίζουν τα δύσκολα, όταν καλείσαι ως διοίκηση να διαχειριστείς την οποιαδήποτε προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ της πραγματικότητας και των υποσχέσεων καθώς και των πολιτικών ισορροπιών.

Αν δεν τα θέλεις, συσπειρώνεις όλες τις παρατάξεις, τους φορείς, τους συλλόγους, κινητοποιείς τους πολίτες και ασκείς -παράλληλα με τις νομικές και οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες έχεις δρομολογήσει, πολιτική πίεση για να μην βρεθείς προ τετελεσμένων γεγονότων. Αυτό προϋποθέτει ρήξη με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Θέλεις αυτή την ρήξη;

Αν ναι, τότε μπορεί κάθε απόφαση να ανατραπεί, το έχουμε ζήσει στο δήμο μας με το θέμα του δανειοθαλάμου στο Δρυμό.

Γεγονός είναι ότι στο δήμο μας,

–  λειτουργούν ήδη δύο μεγάλα λατομεία στο Δρυμό και στο Μεσαίο,

–  υπάρχει από παλιά χαρακτηρισμένη λατομική ζώνη εν ενεργεία,

–  αν δεν κινηθούμε δυναμικά, «χθες», σύντομα θα λειτουργούν στο δήμο τέσσερα (4) λατομεία.

Πείτε μου σε ποιον άλλο δήμο περιφερειακά του πολεοδομικού συγκροτήματος υπάρχει αυτό;

Μπορεί κάτι τέτοιο να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στον δήμο Ωραιοκάστρου; Μπορεί να το επιλέξει κανείς μελλοντικά ως πρώτη επιλογή για τόπο κατοικίας του; Μπορεί να επιλέξει τον ορεινό του όγκο ως περιπατητικό και ιστορικό-περιηγητικό προορισμό;

Σίγουρα όχι. Μην ξεχνάμε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου Ωραιοκάστρου λόγω, της γεωγραφικής του θέσης, του φυσικού του περιβάλλοντος, της οδικής του σύνδεσης με το πολεοδομικό συγκρότημα, προώθησαν τις επεκτάσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων όλων των κοινοτήτων του  -ΦΕΚ ένταξης 4200στρεμ/Ωραιόκαστρο, 7800στρεμ/Καλλιθέα και 2200στρεμ/Μυγδονία, ορίζοντας την οικιστική ανάπτυξη ως βασικό μελλοντικό αναπτυξιακό πυλώνα.

Ο ορεινός όγκος με το φυσικό του περιβάλλον βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο του δήμου, είναι η καρδιά και τα πνευμόνια του και συνδέει μεταξύ τους όλες τις κοινότητες του Δ. Ωραιοκάστρου.

Είναι ένα «ακατέργαστο διαμάντι», με εξαιρετικό κλίμα, πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο, απίστευτη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα, ομαλούς δρόμους πρόσβασης και με τεράστιες δυνατότητες αθλητικών δραστηριοτήτων όπως π.χ. ποδήλατο βουνού, περιπατητικές διαδρομές κ.α.

Για όλους αυτούς τους λόγους, για τις επόμενες γενιές, εμείς στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε όλες τις ενέργειες ανατροπής της απόφασης για την λειτουργία των δύο νέων λατομείων.

Προτείναμε, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, στήριξη στην διοίκηση για δυναμικές κινητοποιήσεις ούτως ώστε να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.

Μόνο αν βγούμε μπροστά και δυναμικά όλοι μαζί σαν μία γροθιά, μπορούμε να πετύχουμε. Είναι καιρός να αναλάβουν και όλοι οι υπόλοιποι φορείς τις ευθύνες τους, να χωροθετήσουν νέες λατομικές ζώνες ανά δήμο, ούτως ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μελλοντικών έργων.

Ο δήμος Ωραιοκάστρου συνέβαλε τα μέγιστα μέχρι σήμερα, φθάνει πια!  

Γρηγόρης Εδιρνέλης – επικεφαλής «Αλληλεγγύη Ανατροπή»

Λατομεία Μεσαίου – Σφάλματα και παραλείψεις

Γρηγόρης Εδιρνέλης – επικεφαλής “Αλληλεγγύη Ανατροπή”

Ο Γολγοθάς για το προσφυγικό χωριό του Μεσαίου αλλά και των όμορων περιοχών, αρχίζει το 1992  όταν δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 141Β!/4-3-1992 απόφαση του τότε Νομάρχη Θεσσαλονίκης Ευγένιου Χαϊτίδη που χαρακτήριζε ως λατομική περιοχή εξόρυξης αδρανών υλικών, έκταση 3.857.896 τ.μ που περικλείεται στον ορεινό όγκο μεταξύ των χωριών Μεσαίου – Πετρωτού και Μονόλοφου.

Αχτίδα ελπίδας (πλην όμως παραπλανητικής) αναδύεται όταν, με την 6409/15-5-1996 απόφαση του Περιφερειακού διευθυντή Θεσ/νίκης, μεταβιβάζεται ΜΕΝ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή η παραπάνω έκταση στην τότε Κοινότητα Μεσαίου, ΑΛΛΑ προορισμένη αποκλειστικά  για λατομική περιοχή και με τον όρο να οργανωθεί ως τέτοια, δηλ. λατομική. Το σκεπτικό ήταν να αποδίδονται τα όποια οφέλη από την λατομική περιοχή στην κοινότητα Μεσαίου. Δυστυχώς για λόγους που γνωρίζουν μόνο οι τότε διοικούντες, δεν επιδίωξαν τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής. 

Την επόμενη χρονιά (30-1-1997) η επιτροπή Χωροταξικής Κατανομής Λατομικής περιοχής Μεσαίου χωροθετεί τέσσερεις (4) λατομικούς χώρους (!!!) στην έκταση αυτή. Την 4-4-2000 ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος με την με αριθμ. 15/οικ/2984 απόφαση του ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ τμήμα μόνο της λατομικής περιοχής και από 3.124.333 τ.μ την περιορίζει στα 733.563 τ.μ.  Δυστυχώς και πάλι δεν κινείται κανείς για τον συνολικό αποχαρακτηρισμό της περιοχής ως μη λατομικής.

ΕΠΕΙΔΗ όμως δεν «οργανώθηκε» η περιοχή ως λατομική έκταση, [αφού ο Δήμος Καλλιθέας αρνείται να προχωρήσει στη δημοπράτηση ώστε να εκπληρωθεί ο σκοπός της παραχώρησης] με την με αριθμ. 1541/6-4-2001 απόφαση του ο νομάρχης κ. Ψωμιάδης ανακαλεί την παραχώρηση όλης της έκτασης από τον Δήμο και επαναφέρει το Δημόσιο χαρακτήρα της.

Κι έτσι, αφού  η περιοχή δεν αποχαρακτηρίστηκε έρχεται την 7-11-2002 ο Γ.Γ της Περιφέρειας (εκπροσωπώντας το Δημόσιο) και προχωρά στη διακήρυξη «πλειοδοτικής δημοπρασίας» για την εκμίσθωση δημόσιου λατομείου αδρανών υλικών σε δύο λατομικούς χώρους τον 3 και 4. 

Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω πως ο Δήμος Καλλιθέας (ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ κατά την ταπεινή μου άποψη) αντί να πιέσει στην κατεύθυνση του αποχαρακτηρισμού της περιοχής, υπέβαλλε δύο προσφυγές στο ΣτΕ (με ελάχιστες πιθανότητες δικαίωσης) μία για το μη δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης και άλλη μία, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η διακήρυξη της πλειοδοτικής διαδικασίας εκμίσθωσης. Από τις δύο αυτές η πρώτη είναι πολύ ουσιαστική γιατί κρίνεται η ιδιοκτησία του χώρου και συνεπώς η τύχη της περιοχής ως λατομικής έκτασης ενώ η δεύτερη καθαρά διαδικαστική και σκοπεύει μόνο στην καθυστέρηση εκμίσθωσης των δύο αυτών χώρων.

Εν αναμονή όμως των αποφάσεων του ΣτΕ επί των δύο αυτών χρονοβόρων προσφυγών,  οι λοιπές διαδικασίες δεν σταμάτησαν ποτέ να κινούνται και έτσι:  Α) Την 27-2-2003 με την αριθμ. 931 απόφαση της Π.Κ.Μ, εγκρίνεται η μίσθωση του λατομικού χώρου 3,  εμβαδού 250 στρεμμάτων στον συνεταιρισμό ΝΙΚΗ Σ.Π.Ε.  Β)  Την 2-9-2003 η ΝΙΚΗ ΣΠΕ υποβάλλει στη Περιφέρεια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για να πάρει άδεια λειτουργίας λατομείου. Γ) Στις 9-9-2003 με την αριθμ. 5288 η ΔΙΠΕΧΩ  διαβιβάζεται η ΜΠΕ σε υπηρεσίες και φορείς για να ξεκινήσει σύμφωνα με το νόμο η ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ διαδικασία.

Ποιοί ήταν ΤΟΤΕ οι αρμόδιοι φορείς που πήραν την ΜΠΕ στα χέρια τους; Η περιφέρεια και ο Δήμος Καλλιθέας.  (Καποδίστριας 1993 -2010).

Την 14-5-2003 το τμήμα αναστολών του ΣτΕ με την αριθμ. 431 απόφαση του, διατάσσει να μην προχωρήσει η εκμίσθωση του λατομικού χώρου μέχρι να κριθούν οι προσφυγές του Δήμου Καλλιθέας που είχαμε αναφέρει παραπάνω δηλ. το ιδιοκτησιακό και η προσβολή της διακήρυξη της δημοπρασίας. 

Είναι όμως πλέον γνωστό σε ΟΛΟΥΣ ότι βρίσκονται στο δρόμο οι αιτήσεις άδειας λειτουργίας από τους δύο συνεταιρισμούς, ΝΙΚΗ και ΚΥΨΕΛΗ.

Την 26-2-2015 δηλαδή μετά από 12 χρόνια περίπου (!!!!) και ενώ το θέμα έχει ξεχαστεί από το Δήμο που έχει γίνει πλέον Δήμος Ωραιοκάστρου, (όχι όμως και από τους λατομικούς συνεταιρισμούς) εκδίδεται η με αριθμ. 1981/2015 απόφαση του ΣτΕ με την οποία λύνεται το ιδιοκτησιακό που εκκρεμούσε και κατοχυρώνει την έκταση υπέρ του Δημοσίου. 

ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ του ΣτΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Την 28-12-2016 η ΝΙΚΗ, που δεν λησμόνησε το θέμα, επανέρχεται στην ΠΚΜ και ζητά να προχωρήσει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του λατομείου, διαδικασία που είχε μείνει στη μέση.

Την 29-6-2017 η επικαιροποιημένη πλέον ΜΠΕ διαβιβάζεται στην ΠΚΜ και στο δήμο για να γνωμοδοτήσουν επ’ αυτής και να ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης που εκκινεί την 11-7-2017 με ανακοίνωση της ΠΚΜ για το θέμα με δημοσίευση στην εφημερίδα ΤΥΠΟΣ της Θεσ/νίκης.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ  ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ, ΜΗ ΕΚΦΕΡΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ.

Η Υπηρεσία νεωτέρων μνημείων την 19-7-2017: «η θέση της λατομικής περιοχής δεν εντάσσεται σε περιοχή χαρακτηρισμένη σαν «ιστορικός τόπος» και δεν υπάρχουν σε αυτήν κηρυγμένα νεότερα μνημεία, που να χρήζουν προστασίας»

Η Αρχαιολογία την 27-7-2017: δεν υπάρχουν αρχαιότητες. Αν ανευρεθούν θα σταματήσει η λειτουργία του λατομείου.  Το αυτό έπραξαν και άλλες υπηρεσίες (Δασαρχείο, κ.λ.π)

 Στη φάση αυτή, δηλαδή της συλλογής των προϋποθέσεων αδειοδότησης κατατίθεται και η από 29-12-2017 αρνητική γνωμοδότηση της Μ.Ε της ΠΚΜ, στην οποία επισυνάπτονταν: το 11/11-7-2017 πρακτικό της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ωραιοκάστρου, το με αριθμό 5/17-7-2017 πρακτικό της κοινότητας Μεσαίου, η με αριθμ. 306/26-7-2017 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου και η γνωμοδότηση του δικηγόρου Δημ. Κυριακόπουλου.

Όλο αυτό το διάστημα (Ιούλιος του 2017) ο Δήμος Ωραιοκάστρου συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία που τρέχει για την αδειοδότηση των δύο λατομείων.

Εδώ πρέπει να δοθεί ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή ότι και η ΔΕΥΑΩ την 13-10-2017 αποστέλλει στην Α.Δ.Μ.Θ το με αριθμ. 2045 έγγραφο της και βεβαιώνει ότι δεν υφίσταται υδρευτική γεώτρηση σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μ. από τον προτεινόμενο χώρο και συνεπώς η δ/νση υδάτων της ΑΔΜΘ γνωμοδοτεί και αυτή ΘΕΤΙΚΑ.

ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣ ΜΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ.

Την 26-6-2018 εμφανίζεται η ΝΙΚΗ στην ΑΔΜΘ και προσκομίζει την με αριθμ. 9408/12-5-2017 οριστική απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή του Δήμου Καλλιθέας και νυν Δήμου Ωραιοκάστρου με την οποία προσβάλλονταν η διακήρυξη της πλειοδοτικής διαδικασίας των λατομικών χώρων.

Κατόπιν των ανωτέρω η Α.Δ.Μ.Θ  εξέδωσε την με αριθμ. 6853/12-9-2018 Α.Ε.Π.Ο  η οποία αναρτήθηκε στην Διαύγεια και στον ειδικό διαδικτυακό τόπο του Υ.Π.Ε.Ν  με την υποσημείωση ότι μπορεί να ασκηθεί προσφυγή κατά της ΑΕΠΟ μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από τη δημοσίευση της και αιτήθηκε από τον συνεταιρισμό να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο, αυτό της εκμίσθωσης του λατομικού χώρου. 

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου όμως δεν ασκεί εμπρόθεσμα προσφυγή υποστηρίζοντας πως ουδέποτε του έγινε κοινοποίηση της Α.Ε.Π.Ο θεωρώντας πως έπρεπε να του γνωστοποιηθεί η ΑΕΠΟ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ΑΕΠΟ που θα εκδικαστεί σε άγνωστο χρόνο. Στο σημείο αυτό η Α.Δ.Μ.Θ ισχυρίζεται πως έγινε ηλεκτρονικά  η δημοσίευση που επέχει θέση κοινοποίησης ενώ παράλληλα επικαλείται και το άρθρο 19α του ν. 4014/2011

Με βάση τα παραπάνω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης (Α.Δ.Μ.Θ) κάλεσε τη ΝΙΚΗ για υπογραφή συμβολαίου εκμίσθωσης του χώρου, όπως θα γίνει και με την έτερη λατομική εταιρία που εισήλθε στη θέση της ΚΥΨΕΛΗΣ.

Σήμερα λοιπόν εκκρεμούν: η απόφαση  για το εμπρόθεσμο ή μη της κοινοποίησης της ΑΕΠΟ, η προσφυγή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου και των άλλων ενεργών πολιτών καθώς και  η απόφαση επί της προσφυγής εκμίσθωσης των λατομικών χώρων.

ΚΛΕΙΝΩ, με την ειλικρινή ευχή να γίνει δεκτή η προσφυγή του Δήμου για το εμπρόθεσμο της προσφυγής κατά της ΑΕΠΟ και στη συνέχεια να απορριφθεί αυτή επί της ουσίας, όπως επίσης και η προσφυγή των συλλογικοτήτων του δήμου Ωραιοκάστρου για την περιβαλλοντική και καταστροφική επιβάρυνση της περιοχής.

Επίσης ελπίζω κι εύχομαι ειλικρινά να ευοδωθούν οι προσπάθειες της διοίκησης να χαρακτηρισθεί ο χώρος αυτός ιστορικός με νεότερη απόφαση της επιτροπής [λόγω της ανεύρεσης νέων στοιχείων] και να ανατραπεί η προηγούμενη απόφαση της επιτροπής που έκρινε περί του αντιθέτου, γιατί το Μεσαίο και οι γύρω περιοχές δεν «σηκώνουν» άλλα λατομεία (πλέον αυτού που ήδη λειτουργεί).

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ όμως γιατί τόσα χρόνια δεν έγιναν οι ανάλογες δυναμικές πιέσεις για τον ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ως λατομικής που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα  του Νομάρχη και μετέπειτα Περιφερειάρχη σύμφωνα με τον νόμο 4512/2018 που αποτελεί κωδικοποίηση των ν. 4442/2016, 669/77 και 1428/1984, για να λυθεί άπαξ και δια παντός το μέγιστο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει τους κατοίκους της περιοχής κι όχι μόνο.

Νέο έγκλημα στη ζωή των κατοίκων και του περιβάλλοντος δεν θα γίνει ανεκτό.

==========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , , ,