Έρχονται Καφέ Κάδοι Ανακύκλωσης στο Δήμο Ωραιοκάστρου

Απο τη δημοσίευση στην εφημερίδα “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ”

Πιλοτικό πρόγραμμα για ανακύκλωση υπολειμμάτων τροφών δρομολογεί η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου με στόχο τη μείωση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Την ίδια ώρα ενισχύει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της για ένα καλύτερο και πιο καθαρό περιβάλλον σε ολόκληρο το δήμο με την προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων.

Μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να παραληφθούν από τη δημοτική αρχή 520 μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων, 310 κάδοι (360 λίτρων), 120 επιστύλια μεταλλικά καλαθάκια διπλά και 105 μονά.

«Δίνουμε κάθε μέρα αγώνα για να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε τους πολίτες συμμάχους» δηλώνει στο «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» Λαγκαδά – Ωραιοκάστρου η αντιδήμαρχος «Καθημερινότητας» του Δήμου Ωραιοκάστρου, Σοφία Δημητριάδου, η οποία μας εξηγεί τη μέθοδο της «κομποστοποίησης» οργανικών απορριμμάτων και παρουσιάζει τα οφέλη για τον τόπο και τους κατοίκους του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Οργανικό λίπασμα άριστης ποιότητας

«Πρόκειται για μια μέθοδο ανακύκλωσης κατά την οποία τα οργανικά σκουπίδια, όπως φαγητά, φρούτα, φλούδες, τσόφλια αυγού κ.ά., μετατρέπονται σε οργανικό λίπασμα υψηλής ποιότητας», τονίζει η κ. Δημητριάδου και εξηγεί πως «με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και παράγεται οργανικό λίπασμα άριστης ποιότητας που ωφελεί το έδαφος».

Πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση γίνεται μέσω των κάδων compost. Η Αντιδημαρχία Καθημερινότητας σε πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου προώθησης της συγκεκριμένης μεθόδου ανακύκλωσης έχει προγραμματίσει να προμηθευτεί και να τοποθετήσει πιλοτικά σε διάφορα σημεία του Δήμου Ωραιοκάστρου ειδικούς καφέ κάδους, στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να εναποθέτουν συγκεκριμένα απορρίμματα.

Όπως εξηγεί η Αντιδήμαρχος ορισμένα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν ενδεικτικά είναι τα υπολείμματα λαχανικών, φρούτων, τα υπολείμματα από σαλάτες αφού στραγγιστούν τα υγρά,  ξερά φύλλα, οι βλαστοί, το κομμένο γκαζόν, τα τσόφλια αυγών, τα χαρτιά κουζίνας, τα υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή φίλτρα γαλλικού καφέ κ.ά.

«Τα οργανικά απόβλητα από τα νοικοκυριά θα συλλέγονται στους ειδικούς καφέ κάδους, που θα είναι τοποθετημένοι στο δρόμο, έξω από κατοικίες και καταστήματα. Τα απόβλητα θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού θα μετατρέπονται σε οργανικά κομπόστ», αναφέρει η κ. Δημητριάδου.

Διευκρινίζει πως αρχικά περισσότεροι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν έξω από καταστήματα εστίασης και καφετέριες, καθώς εκεί παράγεται μεγαλύτερος όγκος απορριμμάτων που μπορεί να κομποστοποιηθεί.

Τα οφέλη της κομποστοποίησης

Τα οφέλη της κομποστοποίησης είναι πολλαπλά, επισημαίνει η αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Σοφία Δημητριάδου και τονίζει πως με τη χρήση του κομπόστ το έδαφος αναζωογονείται, συγκρατεί το νερό και αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά. Περιορίζεται η ρύπανση του εδάφους, των υδάτων, της ατμόσφαιρας.

«Προστατεύουμε τον τόπο μας και τους κατοίκους μας. Προστατεύουμε και βελτιώνουμε το περιβάλλον όπου ζούμε. Στην Αντιδημαρχία Καθημερινότητας έχουμε στο επίκεντρο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας και υλοποιούμε δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχο έχουμε να κάνουμε ακόμη πιο ανθρώπινο και πιο όμορφο τον Δήμο μας».

«Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε ακόμη καλύτερο το περιβάλλον που ζούμε, να κάνουμε ακόμη καλύτερο τον τόπο μας», καταλήγει η κ. Δημητριάδου.

==========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,