Η ζωή εν τάφω – Του Θεόδωρου Α. Κουτρούκη

Παρακολουθούμε καθημερινά την ανακοίνωση του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας που μαστίζει τη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά.  Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 10 χιλιάδες και οι αθρόες εισαγωγές στα νοσοκομεία συνεχίζονται. Δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα σε ένα σκηνικό, που θυμίζει πολεμικό ανακοινωθέν.  Πράγματι, όπως δείχνουν τα στοιχεία ο απολογισμός του κορωνοϊού σε ζωές «αμάχων» πλησιάζει πλέον απειλητικά τον αριθμό των θυμάτων του ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940 – 41.

Και βέβαια αυτή η εφιαλτική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο ήδη βεβαρημένο δημογραφικό ισοζύγιο της χώρας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα  στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώθηκε το 2020 με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει καταγράφει μεταπολεμικά, άλλως κατά 46.234 άτομα.   

Η επίδραση  του κορονοϊού φαίνεται πως θα παραμείνει τραγική για ένα ακόμη χρονικό διάστημα, μέχρι να φανούν οι ευεργετικές επιδράσεις του μαζικού εμβολιασμού. Όταν η χώρα θα κληθεί να επουλώσει τις πληγές της, ίσως ξεκινήσει και η συζήτηση για τις σχετικές ευθύνες,  εφόσον υπάρχουν.

Θα ήταν όμως σκόπιμο να οικοδομήσουμε ένα μνημείο για όλους εκείνους τους συμπατριώτες μας  που χάθηκαν. Ένα μνημείο που θα θυμίζει το σκληρό αγώνα των υγειονομικών για να χαλιναγωγήσουν τη λαίλαπα τον ιό Covid-19 αλλά και τις δομικές κερκόπορτες του συστήματος υγείας.

Θα μας θυμίζει την προσφορά των εργαζομένων των ουσιωδών επαγγελμάτων, που στάθηκαν όρθιοι στα μετερίζια τους, όταν η Πατρίδα σάλπισε γενικό προσκλητήριο εναντίον της ασύμμετρης αυτής απειλής. Θα μας θυμίζει τους συμπατριώτες μας που τήρησαν σχολαστικά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας συμβάλλοντας  με τον τρόπο τους  στη μείωση των απωλειών.

Αλλά κι εκείνους που φλέρταραν με ποικιλώνυμες Θεωρίες Συνωμοσίας ρισκάροντας τη διασπορά της νόσου. Θα μας θυμίζει τους μαυροφορεμένους συγγενείς και φίλους των θυμάτων, που δεν μπόρεσαν να σταθούν στο πλευρό των οικείων τους, την ώρα που ψυχορραγούσαν. Ούτε όμως και να αποτίσουν την τιμή που έπρεπε στα προσφιλή τους πρόσωπα, όταν εκείνα ξεκινούσαν το τελευταίο ταξίδι. Ας είναι αυτό το μνημείο αφιερωμένο  στις μεγάλες ανθρώπινες αρετές τη σωφροσύνη, την αυτοπειθαρχία, τη σύνεση, τη φιλαλληλία και την αλληλεγγύη.

Αρετές που μπορούν να γονιμοποιούν εθνικά θαύματα, όταν δεν  μολύνονται από την ανοησία, τη δεισιδαιμονία, την αδιαφορία για τον πλησίον. Ας ευχηθούμε  η φετινή Ανάσταση Του να φωτίσει  ένα νέο λιγότερο οδυνηρό δρόμο  για την πατρίδα και το λαό μας.

==========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,