Δήμος Ωραιοκάστρου: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης διοργανώνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος».

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την 80η επέτειο της Μάχης της Κρήτης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 23 Μαΐου 2021, με ενέργειες της εντεταλμένης συμβούλου Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνας Ζάπρα.

Ειδικότερα:

  • Στις 09.15 θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου.
  • Στις 09.45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης, στο Μνημείο Κρητών Μακεδονομάχων, πλησίον του Δημαρχείου Ωραιοκάστρου.

Η Μάχη της Κρήτης

Στις 20 Μαΐου 1941, πριν από 80 χρόνια, ξεκίνησε η  αεροαποβατική επιχείρηση «Ερμής», η στρατιωτική προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν από αέρος την Κρήτη, την οποία υπερασπιζόταν ελληνικές και βρετανικές δυνάμεις. Η επιχείρηση έμεινε πιο γνωστή στην ιστορία ως «Μάχη της Κρήτης».

Η μάχη είχε διάρκεια 10 ημέρες. Οι Γερμανοί τελικά κατάφεραν να καταλάβουν το νησί, επιτυγχάνοντας όμως μια «Πύρρειο νίκη«, αφού το επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών τους καταστράφηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά.

Το χαρακτηριστικό, όμως, που κάνει τη Μάχη της Κρήτης να προκαλεί ακόμη και σήμερα τον παγκόσμιο θαυμασμό, είναι η ηρωική και αυθόρμητη συμμετοχή του κρητικού λαού στην άμυνα του νησιού. Οι απλοί άντρες και γυναίκες με μόνα όπλα απαρχαιωμένα τουφέκια του 19ου αιώνα, μαχαίρια και κατσούνες, αντιστάθηκαν σθεναρά, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στους επίλεκτους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και γράφοντας μία ακόμη χρυσή σελίδα ηρωισμού στην ελληνική ιστορία.

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Ωραιοκάστρου και του Συλλόγου Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος» θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον Covid-19.

==========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,