Δρυμός Ωραιοκάστρου: Ενθύμιο Άνυδρου Αυγούστου

Άρθρο στην εφημερίδα Λαγκαδά του Ωραιοκάστρου “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ”

του Παντελή Κοσμίδη, Χημ. Μηχανικού, pkosmides@gmail.com, f/b: @MygdoNea)

=====

Παντελής Κοσμίδης

Ήρθε Φθινόπωρο και πρωτοβρόχια. Ωστόσο δύσκολα ξεχνιέται αυτό το καλοκαίρι. Όπου όταν έφτανε και όπου έφτανε στις βρύσες μας, το νερό ήταν και είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, δηλαδή μη πόσιμο. Στο Δρυμό εργαστηριακές εξετάσεις του νερού, εμφανίζουν ως ενδημικό το πρόβλημα της επιμόλυνσης του νερού με νιτρικά από το 2007-8, δηλαδή από την εποχή του Καποδιστριακού Δήμου Μυγδονίας.

Προοδευτικά το πρόβλημα εξαπλώθηκε σχεδόν στο σύνολο της μετέπειτα Δημοτικής Ενότητας Μυγδονίας. Σε τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, επίσης το νερό έχει χαρακτηριστεί μη πόσιμο. Αυτό ίσως καθιστά την ΔΕΥΑ του Δήμου Ωραιοκάστρου, την πιο αναποτελεσματική ΔΕΥΑ στην Ελλάδα, αφού διανέμει εδώ και χρόνια ακατάλληλο μη πόσιμο νερό σε 2 από τις 3 Ενότητες του Δήμου, με την τρίτη να εξυπηρετείται από την ΕΥΑΘ. Δηλαδή σχεδόν στο σύνολο του διασυνδεδεμένου δικτύου οικιακής κατανάλωσης που εξυπηρετεί.

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, υπερψηφίστηκαν αυτοί που παρουσίασαν μια βολική και εύπεπτη εκδοχή του προβλήματος της νιτρορύπανσης. Οπότε δυστυχώς αυτό παρέμεινε και επιδεινώθηκε. Παραδόξως συνεχίζεται ως και σήμερα η συντεταγμένη προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος, εστιάζοντας σε διάφορά ημίμετρα.

Διότι ακόμη και αν αλλαχτούν οι σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης, το πρόβλημα θα παραμείνει στο νερό που θα μεταφέρει το ανακαινισμένο πλέον, δίκτυο. Το πρόβλημα θα παραμένει και στο τμήμα του νερού γεωτρήσεων που αναγκαστικά θα αναμειχθεί για λόγους επάρκειας, με το καθαρό νερό «που θα φέρουμε από κάπου αλλού», αν και όποτε συμβεί αυτό. Άραγε  για πόσο καιρό αυτό το νερό «που θα φέρουμε από κάπου αλλού», θα παραμένει καθαρό από νιτρικά, αν δεν κάνουμε τίποτε για την διαρκώς αυξανόμενη νιτρορύπανση στον κάμπο της Θεσσαλονίκης;

Όμως το πρόβλημα δεν είναι ούτε τοπικό, ούτε ανεξήγητο. Κοιτώντας το χάρτη που αφορά περιοχές εφαρμογής του πρόσφατου προγράμματος μείωσης νιτρορύπανσης του ΥΑΑΤ 2016-2020, συμπεραίνουμε ότι εδώ στη Μυγδονία, καθόμαστε στην κορυφή ενός πολύ μεγάλου εθνικού «νιτρο-παγόβουνου». Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει από το 1991 την Οδηγία 91/676/ΕΟΚ «για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης».  Μόλις το 2019, δηλαδή περίπου 30 ξέγνοιαστα χρόνια μετά, εναρμονίστηκε στην εθνική νομοθεσία με ΚΥΑ, ενώ στις 24/5/2021 έληξε η δημόσια διαβούλευση για τη προσαρμογή του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την Προστασία των Νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης. Τοποθετήθηκε η ΔΕΥΑΩ σε αυτή τη Δημόσια Διαβούλευση, ως Διαχειριστής ενός απειλούμενου Φυσικού Πόρου;

Μήπως το έπραξε η Κοινότητα Δρυμού, που έχουμε επισήμως το πρόβλημα εδώ και 10 χρόνια; Ή ο Δήμος Ωραιοκάστρου; Δεν εκπροσωπούν εμάς τους πολίτες που δεν έχουμε νερό να πιούμε, αυτές οι αιρετές συλλογικές οντότητες; Δεν ζούμε σε μια περιοχή, όχι απλώς ευπρόσβλητη, αλλά βαριά τραυματισμένη από τη νιτρορύπανση; Ας μας ενημερώσουν λοιπόν για τη επίσημη θέση που έλαβαν.

Αλλά δεν είναι μόνο η ΔΕΥΑΩ που δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως θεματοφύλακα του υδροφόρου ορίζοντα, δηλαδή του πολύτιμου φυσικού πόρου από όπου αντλεί το νερό που διανέμει.

Και οι συστημικοί τοπικοί αυτοδιοικητικοί, Προέδροι, Αντιδήμαρχοι, Δήμαρχοι, κοκ, έχουν μετατραπεί σε «πετρελαιάδες» του γλυκού νερού» που σαγηνεύουν το εκλογικό σώμα μιλώντας για γεωτρήσεις  στους «ορεινούς όγκους του Ωραιοκάστρου»! Λες και γειτνιάζουμε με τις Άλπεις και όχι κάτι στεγνούς κοντομαζεμένους λοφίσκους με ξερικούς θάμνους.

Αλήθεια, τι εξυπηρετεί να παραμένει ερμητικά «ανύπαρκτη»  η πραγματική αιτία του προβλήματος; Διότι συζήτηση και μάλιστα δημόσια, που δεν κατονομάζει την αιτία του προβλήματος και δεν αναδεικνύει την αναγκαιότητα  της μείωσης της ρύπανσης, δεν είναι προς λύση αλλά προς συγκάλυψη και αποπροσανατολισμό. Και δυστυχώς δεν είναι λίγοι οι τοπικοί αιρετοί αρνητές και πολιτικοί επενδυτές της νιτρορύπανσης.

Επιστρέφοντας από εκεί που ξεκινήσαμε, δηλαδή στο Δρυμό, κοντά 10 χρόνια τώρα το νερό ύδρευσης είναι δηλητήριο με επίσημη βούλα. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία του Κοινοτικού Συμβουλίου προκλητικά ακόμη και σήμερα αποφεύγει ακόμη και να κατονομάσει το πρόβλημα ως αυτό που είναι, δηλαδή Ανθρωπογενές και Περιβαλλοντικό.

==========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,