Opinion Poll – Z.Ζούπης: Μπαίνοντας σε μια ενδιαφέρουσα χρονιά για το Ωραιόκαστρο

ΑΡΘΡΟ του Ζαχαρία Ζούπη – Διευθυντή Ερευνών της OPINION POLL στην εφημερίδα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

—–

Κάθε έρευνα κοινής γνώμης είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια. Δεκάδες ερευνητές, στατιστικολόγοι και βέβαια ο υπεύθυνος προσπαθούν να διερευνήσουν το πολιτικό τοπίο τοπικά ή κεντρικά με επιστημονική ευθύνη και ανεπηρέαστα. Ασφαλώς τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα – όχι ότι έλειπε παλιότερα –  έχει αναπτυχθεί ως χόμπι και ως γάγγραινα από κάποιους Πολιτικούς και συγκεκριμένους χώρους η αμφισβήτηση κάθε έρευνας που δεν ταιριάζει με αυτό που αυτοί θεωρούν ως πραγματικότητα. Δικό τους πρόβλημα.

Πριν απ’ όλα γιατί δεν αντιλαμβάνονται ότι μια έρευνα αποτυπώνει μια εικόνα της στιγμής μέσα σε μια συγκεκριμένη συγκυρία και συνιστά εργαλείο για όλους να δουν κατάματα την αλήθεια και να αναλογιστούν τι πρέπει να κάνουν , τι πρέπει να αλλάξουν. Δεν αντιλαμβάνονται δε κάτι το αυτονόητο: Ότι μια Επιχείρηση, μια Εταιρεία Δημοσκοπήσεων που θέλει να αποκτήσει όνομα , κύρος και να σηματοδοτεί αξιοπιστία δεν έχει κανένα συμφέρον να ταυτιστεί ή να κάνει το χατίρι σε κάποιο κόμμα, κάποιο Πολιτικό, κάποιο Περιφερειάρχη ή Δήμαρχο ή οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση που κάναμε για τον Δήμο Ωραιοκάστρου ήταν μια επίπονη ερευνητική εργασία. Το δείγμα που επιλέξαμε των 700 πολιτών σε ένα Δήμο που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 38.317 είναι ένα μεγάλο δείγμα. Ας σκεφτούν όλοι ότι με δείγμα 1.000-1.20 0 πολιτών πραγματοποιούνται Πανελλαδικές Πολιτικές Έρευνες με περιθώριο στατιστικού σφάλματος +/- 3%.

Φαντάζομαι ότι πολλοί θα δυσαρεστήθηκαν, λιγότεροι θα ικανοποιήθηκαν. Έτσι είναι πάντα. Οι αριθμοί αποτυπώνουν με σκληρό τρόπο την πραγματικότητα, τους συσχετισμούς και πιθανά γκρεμίζουν ονειρώξεις. Μια εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν είναι μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που πρέπει να ενδιαφέρεται πως θα είναι όλοι ικανοποιημένοι. Προτείνω σε όλους να αναλογιστούν ότι οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε είκοσι δύο μήνες  και είκοσι δύο μήνες είναι πολύς μα πάρα πολύς χρόνος στην Πολιτική.

Έτσι, από την έρευνα αναδεικνύεται ένας Δήμαρχος με υψηλή δημοφιλία και με ψηλά  όλους τους ποιοτικούς δείκτες που έχει ξεφύγει στην πρόθεση ψήφου. Από την άλλη δεν φαίνεται , αυτή την στιγμή πάντα, ότι κάποιος από τους φερόμενους ως υποψήφιους το 2023 τον αμφισβητεί. Μάλιστα κάποιοι έχουν σημαντικοί συρρίκνωση των επιδόσεών τους. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο νυν Δήμαρχος, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μπορεί να εκλεγεί και στον πρώτο γύρο. Όμως βρισκόμαστε πολύ μακριά από τις εκλογές. Αν ο Δήμαρχος εφησυχάσει; Αν κάνει λάθη; Αν βασικά στοιχεία του δημοτικού προγραμματισμού ανατραπούν ; Αν κάποιος/οι υποψήφιοι αναπτύξουν μια πιο διακριτή, δυναμική παρουσία; Αν εμφανιστεί κάποια νέα υποψηφιότητα ; Είναι πολλά τα ΑΝ στην Πολιτική.

Το σίγουρο είναι ότι ο Δήμαρχος κατά το 2021 αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις του ενώ οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έμειναν στάσιμες ή έχασαν δυνάμεις. Στο μέλλον θα δούμε τα επόμενα επεισόδια διαμόρφωσης των συσχετισμών, σε ένα τοπίο που όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα χαρακτηρίζεται όλο και πιο πολύ από ένταση των προσπαθειών όλων, αντιπαραθέσεις, ζωντάνια.

Ωστόσο και ως προς τα κόμματα και τους βουλευτές είχε ενδιαφέρον η έρευνα στο Ωραιόκαστρο. Δεν κρύβω ότι οι Πανελλαδικές έρευνες έχουν γίνει λίγο « βαρετές » τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Σταθερά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και ανάλογα με την συγκυρία η Ν.Δ έχει ένα σταθερό προβάδισμα σύμφωνα με όλες τις εταιρείες όλων των εταιρειών (160-170 περίπου από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα) που παραπέμπει σε διαφορά σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερη από την διαφορά στις εκλογές του 2019, με τα άλλα κόμματα να εμφανίζουν σκαμπανεβάσματα γύρω από τα ποσοστά που είχαν. Ίσως η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ , το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ , οι πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες και οι επιδόσεις της Κυβέρνησης προσδώσουν ένα νέο ενδιαφέρον . Ίσως…. Ωστόσο, μια έρευνα σε μια τοπική κοινωνία έχει άλλο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα στο Ωραιόκαστρο φαινόταν να πέφτει πιο πολύ απ οτι φαίνεται πανελλαδικά και ο ΣΥΡΙΖΑ να εισπράττει πιο πολύ απ ότι κατορθώνει πανελλαδικά. Αυτό συνδέεται ίσως και με πρόσωπα και παρεμβάσεις. Το βρήκα πάντως ενδιαφέρον εύρημα.

Έτσι μπαίνουμε στο 2022, μια πολύ κρίσιμη και ενδιαφέρουσα πολιτικά και αυτοδιοικητικά χρονιά. Ας την παρακολουθήσουμε. Εμείς πάντως αυτό θα κάνουμε με συνεχείς έρευνες πανελλαδικά, περιφερειακά και τοπικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗ΅Σ

===========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon