Ο Δ. Ωραιοκάστρου τίμησε τον αναμορφωτή της ποντιακής λύρας, Γώγο Πετρίδη

Η μνήμη του σπουδαίου Πόντιου μουσικού, Γώγου Πετρίδη, του «Πατριάρχη» της ποντιακής λύρας τιμήθηκε στην μουσική παράσταση εικόνας, ήχου και λόγου με τίτλο «Πατριαρχικόν», που διοργάνωσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου το βράδυ της Τετάρτης.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε πως η Διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου θεσμοθετεί από την επόμενη χρονιά φολκλορικό φεστιβάλ με τίτλο «Καλούσεια» προς τιμή του κορυφαίου Πόντιου χορευτή, Νίκου Καλούση.

«Στο πρόσωπο του Γώγου Πετρίδη τιμούμε όλους εκείνους τους πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν βίαια από τον Πόντο και βρήκαν καταφύγιο σε αυτή τη γη, στο Ωραιόκαστρο, στη φιλόξενη γη που έμελλε να γίνει η νέα πατρίδα τους. Ο Γώγος Πετρίδης για όλους αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους αποτελούσε μοναδικό στήριγμα, καθώς με την μουσική του, με την ποντιακή λύρα, τούς διασκέδαζε και πλημμύριζε τις ψυχές τους με ελπίδες, όνειρα και δύναμη, για να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να συνεχίσουν να δημιουργούν και να προκόβουν», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Τα «Καλούσεια»

«Με μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια σας ανακοινώνω ότι ως Διοίκηση στον Δήμο Ωραιοκάστρου από τον επόμενο χρόνο προχωράμε στην καθιέρωση ενός φολκλορικού φεστιβάλ προς τιμή του Νίκου Καλούση, θεσμοθετούμε τα ”Καλούσεια” στα οποία θα συμμετάσχουν σύλλογοι που με το έργο τους διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμα μας», υπογράμμισε ο κ. Καρασαββίδης.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, Χριστίνα Ζάπρα, ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, τους εκλεκτούς καλλιτέχνες που συμμετείχαν, την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, που συμμετείχε με την χορευτική της ομάδα και τους «παλαίμαχους» χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαΐδας.

Στην μουσική παράσταση συμμετείχαν οι Παναγιώτης Ασλανίδης, Κώστας Καραπαναγιωτίδης, Κώστας Σιαμίδης, Γιώργος Στεφανίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Παναγιώτης Κογκαλίδης, Γιάννης Τσιτιρίδης και Μπάμπης Ιωακειμίδης. Η μουσική επιμέλεια ήταν του Παναγιώτη Ασλανίδη και η σκηνοθετική επιμέλεια και τα κείμενα του Γιώργου Συμεωνίδη.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκτός των άλλων οι βουλευτές ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, η ανεξάρτητη βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης – μέλος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κωνσταντίνα Αδάμου, οι αντιπεριφερειάρχες Κώστας Γιουτίκας και Σωκράτης Δωρής, ο περιφερειακός σύμβουλος, Χρήστος Μήττας και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας: