“Ήταν λάθος”…Τρεις βουλευτές της ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης, μιλούν για την επιλογή “Καρατάσιου” για το Νέο Ογκολογικό

Τρείς βουλευτές της ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης, μιλώντας όλοι στην εφημερίδα «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ», διαφώνησαν με την επιλογή του «Καρατάσιου» για τη δημιουργία του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως «ήταν λάθος» ουσιαστικά και πως η τοποθέτησή του μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα και δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο του.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη (ο μόνος που βρέθηκε στη συνάντηση της ανακοίνωσης), Δημήτρη Βαρτζόπουλου και Θόδωρου Καράογλου:

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ : Η Λητή η πλέον ενδεδειγμένη λύση  

Σάββας Αναστασιάδης

Οι ανάγκες για τη δημιουργία μίας σύγχρονης ογκολογικής μονάδας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας με αναφορά στα Βαλκάνια είναι ιδιαίτερα πιεστικές. Όλοι γνωρίζουμε ότι το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο ασφυκτιά στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις επί της οδού Αλ. Παπαναστασίου,  μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης,  χωρίς να μπορεί να καλύψει  τις σύγχρονες, αυξημένες ανάγκες νοσηλείας.

Για τον λόγο αυτό και θέλοντας να συνεισφέρω στον δημόσιο διάλογο ως βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης, έχω τοποθετηθεί επανειλημμένα υπέρ της χωροθέτησης του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στον Δήμο Ωραιοκάστρου και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ της Λητής και του Περιβολακίου του Δήμου Λαγκαδά, πρόταση   που έχω καταθέσει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια θέση εξέφρασα μόνο εγώ και κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης όσον αφορά τη χωροθέτηση από τους υφυπουργούς Ν. Χαρδαλιά και Στ. Καλαφάτη πριν από μερικές ημέρες. 

Κι αυτό για μία σειρά από συγκεκριμένους και σαφείς λόγους:

•            Το προτεινόμενο αγροτεμάχιο για την κατασκευή της νέας μονάδας έκτασης 347,756 στρεμμάτων  μπορεί να προχωρήσει άμεσα η μεταβίβασή του στην κυριότητα του Δημοσίου και να ξεκινήσει άμεσα και η ανέγερση του κτιρίου.

•            Βρίσκεται σε θέση-κλειδί: πάνω στην Εγνατία Οδό́, πάνω στον κόμβο του Λαγκαδά και την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα με εύκολη πρόσβαση από όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ επιπλέον απέχει περί τα 15 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

•            Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής, η χρήση γης του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου επιτρέπει την κατασκευή νοσοκομείου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες αποχαρακτηρισμού.

•            Δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.

•            Ο χώρος δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της δασικής νομοθεσίας και βρίσκεται εκτός περιοχής Natura.

•            Ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την επιλογή του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου είναι ότι εντάσσεται στην προοπτική δημιουργίας ενός νοσοκομειακού «πάρκου» στην περιοχή, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο.

Η επιλογή του Καρατάσιου, χωρίς τα πλεονεκτήματα του χώρου της Λητής, θα επιφέρει πολυετή καθυστέρηση του έργου.

Άλλωστε το ογκολογικό νοσοκομείο δεν αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Άρα η τοποθέτησή του μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο του.

===========

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιλογή στου Καρατάσιου είναι ένα λάθος

Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Δεν είμαι σε θέση, να γνωρίζω, αν υπήρξαν και ποιες « πολιτικές σκοπιμότητες» σε μια τέτοια απόφαση, αν όμως υπήρξαν, τούτο θα ήταν λάθος, διότι η χωροθέτηση των νοσοκομείων, γενικών και ειδικών, πρέπει, να διέπεται από αποκλειστικώς επιστημονικά τεχνικά κριτήρια. Όπως και δεν έχω εικόνα των τεχνικών στοιχείων, που οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση.

Εκ των ανακοινωθέντων συνάγω, ότι κομβικής σημασίας ήτο η πρόθεση δημιουργίας ενός « υγειονομικού πάρκου» στην περιοχή.

Έχοντας διοικήσει επί πενταετία την συγκεκριμένη υγειονομική περιφέρεια, εκτιμώ, ότι η τοποθέτηση του νέου ογκολογικού Νοσοκομείου, στου «Καρατάσιου», είναι ένα λάθος, που επιπροστίθεται στο λάθος της τοποθέτησης του νέου παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο. Η ανάγκη ταχείας και συνεχούς απρόσκοπτου προσβάσεως στο παιδιατρικό Νοσοκομείο, που θα συμμετέχει ( ιδανικώς μάλιστα 24/7) στις εφημερίες πόλεως, θα οδηγήσει αναποφεύκτως στην δημιουργία νέου μεγάλου ανισόπεδου κόμβου της περιφερειακής στην ανατολική πλευρά του 424 ΓΣΝΕ. Εάν τώρα προστεθεί και η ανάγκη απ´ ευθείας προσβάσεως στο νέο «Θεαγένειο», που θα ευρίσκεται απέναντι και ως γνωστόν είναι ένα ειδικό Νοσοκομείο εκτός εφημεριών εξυπηρετούν το σύνολο της Βορείου Ελλάδος, οι συνέπειες για τους εργαζομένους στην Δυτική Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της περιοχής δεν θα είναι ευχάριστες.

Το « Καρατάσιου» θα ήταν μια λύση για το παιδιατρικό νοσοκομείο. Τρία μεγάλα νοσοκομεία εκεί είναι υπεραρκετά.

Πέραν της συγκοινωνιακής υπεροχής της Λητής για ένα Νοσοκομείο διαπεριφερειακής εμβελείας, ο εκεί χώρος είναι σαφώς μεγαλύτερος, ιδανικός για την δημιουργία ενός Κέντρου Ογκολογικών Υπηρεσιών, ερευνητικών, θεραπευτικών ( πχ ημερησίας νοσηλείας), ξενώνων συνοδών κοκ.

Ελπίζω, ότι η ενδελεχέστερη εξέταση του φακέλου κατά την εξέλιξη της επεξεργασίας του θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του.

===========

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η επόμενη ημέρα για την αναβάθμιση της πεδιάδας του Λαγκαδά»

Θόδωρος Καράογλου

Τον Οκτώβριο του 2021, σε άρθρο μου στην εφημερίδα «Αποτύπωμα» είχα επισημάνει ότι «η κατασκευή του νέου ογκολογικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε έκταση 347,7 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Μυγδονίας, του Δήμου Ωραιοκάστρου, είναι μια τεράστια επένδυση η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στην ευρύτερη περιοχή». Επιχειρηματολόγησα υπέρ της Λητής παραθέτοντας μια σειρά πλεονεκτημάτων που «πιστοποιούν τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της δυτικής πλευράς της πόλης, αλλά και της ουσιαστικής αναβάθμισης της πεδιάδας του Λαγκαδά». Παραμένω σταθερός σε αυτήν την άποψη και δεν αλλάζω γνώμη!

Προφανώς η απόφαση της Πολιτείας να χωροθετήσει το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο σε έκταση εντός του πρώην Στρατοπέδου «Καρατάσιου», έναντι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με στεναχωρεί. Δεν είναι αυτή που ήθελα, ούτε εκείνη που ήλπιζα και περίμενα. Έχοντας, όμως, το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, επιλέγω να δω τη «μεγάλη εικόνα». Και αυτή είναι ότι η ανέγερση μιας υγειονομικής μονάδας αυτού του επιπέδου και αυτής της αξίας δεν πρέπει να συνθλιβεί στο μύλο μιας άγονης αντιπαράθεσης που θα προσθέσει ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη όσον αφορά στα μεγάλα έργα υποδομών.

Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση της Πολιτείας δεν είναι αυτή που προσδοκούσα. Ωστόσο δεν πρόκειται να γίνω συμμέτοχος σε  μια «κόντρα» ανάμεσα στην Α’ και τη Β΄ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης η οποία το μόνο που θα καταφέρει είναι να υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον της Περιφερειακής μας ενότητας. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από άγονες αντιπαραθέσεις αυτού του επιπέδου, όπως γίνεται χρόνια τώρα μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής πλευράς της πόλης, ή της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη.

Καμία από αυτές τις αντιπαραθέσεις δεν έχει αναπτυξιακό πρόσημο, ούτε προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην πόλη και τους Θεσσαλονικείς. 

Υπό αυτό το πρίσμα θα προέτρεπα τους Δημάρχους Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός «plan b» για την αξιοποίηση της έκτασης στη Λητή η οποία για πρώτη φορά τίθεται στο επίκεντρο του Κυβερνητικού ενδιαφέροντος και αποκτά προοπτική ένταξης εντός ενός αναπτυξιακού πλαισίου. 

Άρα,  το μέγα ζητούμενο για την αναβάθμιση της πεδιάδας του Λαγκαδά είναι να ενταχθεί σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις να καταθέσουν μια εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση για την κατασκευή αναπτυξιακής υποδομής σε μια περιοχή η οποία στερείται παρόμοιων έργων, διεκδικώντας σθεναρά την υλοποίησή της.

Η ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και ασφαλώς η ευρύτερη ανάπτυξη της περιφέρειας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου εντός των διοικητικών της ορίων. Αντίθετα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων με πρώτους από όλους το όραμα, την προοπτική και τη διεκδίκηση, προκειμένου οι προοπτικές που υπάρχουν  σήμερα στα χαρτιά να μετουσιωθούν σε  αποτελέσματα και πράξεις του αύριο εντασσόμενες σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό.

=============

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , , , , ,