Σ. Αναστασιάδης: «Η Παναγία Σουμελά παραμένει το κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού»

Για το πρόσφατο ταξίδι του στον Πόντο και στη Μονή της Παναγίας Σουμελά με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τον Δεκαπενταύγουστο μίλησε  ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης στο  Πρακτορείο FM 104,9 και στον δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη.

«Ήταν μία εμπειρία μοναδική», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. «Εκπροσώπησα θεσμικά τη Βουλή ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. Αξιώθηκα   να βρεθώ στην κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά, έναν χώρο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικού κάλλους. Στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν    ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος, προσευχηθήκαμε όλοι για τους προγόνους μας που χάθηκαν άδικα  πριν από έναν αιώνα. Στην Παναγία Σουμελά έβρισκαν στήριγμα και προστασία οι Πόντιοι παππούδες μας και μέχρι σήμερα παραμένει το κέντρο του ποντιακού ελληνισμού.   Ήταν μία συγκινητική στιγμή το ότι βρέθηκα στον χώρο αυτό, εκεί όπου για αιώνες γιόρταζαν οι πρόγονοί μας και φυσικά δεν μπορούν να λείπουν ο πόνος, η νοσταλγία, η συναισθηματική φόρτιση».

Για το έργο της ανακαίνισης της Μονής Σουμελά ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Οι εργασίες συνεχίζονται, έχει γίνει πιο ασφαλές το συγκρότημα της Μονής, το οποίο καλύπτεται από έναν τεράστιο βράχο, κάτω από τον οποίο έχουν μπει πλέγματα για να μη γίνουν κατολισθήσεις, ενώ έχει βελτιωθεί και η οδική πρόσβαση. Με το ταξίδι μου εκεί θέλησα να στηρίξω τις προσπάθειες που κάνει ο Πατριάρχης να ανοίξει μνημεία του Πόντου, προσπάθειες  στις οποίες πρέπει να στέκεται δίπλα η Πολιτεία».

·         Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε:

«Ακόμη κι αν οι Τούρκοι  συνεχίζουν την ένταση και την κλιμακώνουν, η  πίεση θα εξαντλείται σε ρητορικές απειλές και προκλήσεις. Δεν πιστεύω ότι θα κάνει κάποια κίνηση η Τουρκία διότι γνωρίζει ότι η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή και δεν τολμά. Ιδιαίτερα τώρα που νιώθει ότι έχουμε υπεροχή μετά τις αγορές και τις αναβαθμίσεις στα πολεμικά αεροσκάφη και τις συμφωνίες μας. Η χώρα μας κινήθηκε εύστοχα ενισχύοντας την αποτρεπτική μας δύναμη και δημιουργώντας ισχυρές συμμαχίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία –να θυμίσω και τις πρόσφατες δηλώσεις του Μενέντεζ για τους S-400. Όλα αυτά ενοχλούν την Τουρκία που εκφράζεται με απειλές και προκλήσεις».

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , , ,