Για πρώτη φορά εκδηλώσεις μνήμης με επίκεντρο τη Ν. Φιλαδέλφεια για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας»

Για πρώτη φορά σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας του Δήμου Ωραιοκάστρου, όπου πριν από 100 χρόνια εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία.

Θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της 14ης Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί από το Ελληνικό Κράτος να τιμάται ως «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα Νέας Φιλαδέλφειας από τον προϊστάμενο του ναού, πατέρα Κυριάκο Φωτιάδη και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Έλληνα Στρατιώτη στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την αντιδήμαρχο Καθημερινότητας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Σοφία Δημητριάδου, η οποία εκπροσώπησε τον δήμαρχο, τον πρόεδρο της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας, Νίκο Γιαϊλατζόγλου και από δύο νεαρά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας «Εστία Φιλαδελφέων».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η χοροδιδάσκαλος, Βάσω Μουρατίδου. Αναφέρθηκε στη σημασία της καθιέρωσης των εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στο χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής και στην εγκατάσταση των προσφύγων στις νέες τους πατρίδες.

===========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon