Π. Κοσμίδης: Έχουμε πρόβλημα Αδέσποτων ή πρόβλημα Εγκατάλειψης;

Παντελής Κοσμίδης
Χημικός Μηχανικός

“Οι απόψεις διίστανται για τον αριθμό των αδέσποτων στην Ελλάδα. Γίνεται λόγος για πάνω από 1 εκατομμύριο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ήδη ξεπερνούν τα 2 εκατ. ζώα. Διίστανται οι απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπάρχει η πολύ δημοφιλής άποψη των «ζωντανών σκουπιδιών».

Σύμφωνα με αυτήν, όσοι έχουν ζώα συντροφιάς ή εργασίας, πχ οι απλοί ιδιώτες, οι κυνηγοί, οι κτηνοτρόφοι, οι επιχειρηματίες με φυλασσόμενες μάντρες και πολλοί άλλοι, δεν χρειάζεται να αλλάξουν συνήθειες και παγιωμένα ήθη δεκαετιών. Διότι  ουδείς δεν νοείται να τους αποτρέπει από το να πετούν «στο δρόμο σαν το σκυλί» ένα αχρείαστο πλέον ζώο, είτε λόγω ηλικίας, είτε επειδή θα λείψουν πολλές μέρες για διακοπές, είτε απλά ως ανεπιθύμητο, επειδή τους περισσεύει ή δεν τους κάνει ως κουτάβι, για τη δουλειά που ίσως να το θέλουν. Άπαξ και είναι πλέον πεταμένο στο δρόμο, το ζώο είναι Αδέσποτο. Και ως τέτοιο, αποσυνδέεται πλήρως από τον Ιδιοκτήτη του, ο οποίος να πούμε ότι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται εξαιρετικά Ανεύθυνος ως Κηδεμόνας του.

Κατά την ερμηνεία περί «ζωντανών σκουπιδιών», ο Αδέσποτος Πληθυσμός, που περιφέρεται σε κατοικημένες περιοχές και που ενοχλεί και ενοχλείται, είναι το καθαυτό Πρόβλημα. Δεν είναι δηλαδή το Πρόβλημα η Εγκατάλειψη που τροφοδοτεί ασταμάτητα τον Αδέσποτο Πληθυσμό, ακόμη και αν ο σύγχρονος νομοθέτης έχει τελείως διαφορετική άποψη περί αυτού. Είναι αυτονόητο, ότι οι φιλόζωοι εθελοντές, όπου και αν υπάρχουν, όσο αποφασισμένοι και αν είναι, δεν μπορούν πρακτικά να περιθάλψουν το σύνολο των αδέσποτων που εγκαταλείπουν οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες τους. Το παράδοξο είναι ότι και εκεί που δεν υπάρχουν φιλόζωοι, επινοούνται από τις τοπικές κοινωνίες, ως «δήθεν φιλόζωοι». Ώστε ως επινοημένα φανταστικά πρόσωπα, να τους επιρρίπτεται η ευθύνη για την ύπαρξη των τοπικών αδεσπότων.

Συνεπακόλουθα, ως μόνη τεχνικά εφικτή λύση προβάλλεται η περισυλλογή αυτών των ζώων και το μάντρωμά τους σε κλειστούς χώρους, με το Δήμο στο ρόλο του σύγχρονου μπόγια. Τέτοιοι χώροι έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται σε πολλούς Δήμους της χώρας. Φυσικά ο σκοπός κατασκευής τους παραλλάσσεται ότι δήθεν είναι η προσωρινή μετεγχειριτική φιλοξενία αδέσποτων ζώων μετά από θεραπεία τραυματισμού ή στείρωση. Βασικό χαρακτηριστικό των χώρων αυτών, η από σχεδιασμού πεπερασμένη μικρή χωρητικότητα, πχ μερικές δεκάδες θέσεων για ζώα από 2-3(!) όμορους Δήμους του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Ωστόσο τα ζοφερά εφαρμοσμένα παραδείγματα σε πολλούς Δήμους παραπέμπουν σε στρατόπεδα θανάτου, όπου στοιβάζονται ζώα χύδην, και παραμένουν χωρίς φαγητό και φροντίδα, μέχρι να τα κανιβαλίσει η πείνα, η αρρώστια και η δίψα. Δηλαδή εσείς πετάχτε τα ανενόχλητοι, εμείς ο Δήμος θα τα μαζεύουμε, και ας μην έχουν τελειωμό. Κάπου θα τα πηγαίνουμε και η ζωή θα συνεχίζεται.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Κοινή Λογική δεν είναι τόσο κοινή μεταξύ των αιρετών αυτοδιοικητικών. Η λογική μαζί και ο νόμος, επιτάσσουν ότι η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων και η ηλεκτρονική σήμανσή τους, είναι εξαιρετικά σημαντικά για να αναχαιτιστούν οι εισροές νέων ζώων στον «αδέσποτο» πληθυσμό.  Ζώο τσιπαρισμένο κατά τα σύννομα, δεν νοείται ως Αδέσποτο, διότι φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη του που είναι νομικά υπεύθυνος για αυτό, όπου και αν εντοπιστεί. Έτσι με την επιβολή του νόμου περί ηλεκτρονικής σήμανσης και τήρησης κανόνων ευζωίας στα Δεσποζόμενα, λήγει εν τοι γενέσει του το πρόβλημα της συνεχούς επαύξησης του πληθυσμού των Αδεσπότων. ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, διότι καταρχήν δεν αστυνομεύεται η εφαρμογή τους.

Είναι  βέβαιο ότι η Εγκατάλειψη και η Κακοποίηση κάνουν θραύση και τροφοδοτούν τον Αδέσποτο Πληθυσμό, όπου εμφανίζεται ανάλογο πρόβλημα. Ποιος γνωρίζει αυτοδιοικητικό κάθε βαθμίδας του Δήμου Ωραιοκάστρου που να αιτήθηκε ποτέ μεικτό κλιμάκιο για να κάνει έλεγχο στις ιδιοκτησίες μιας τέτοιας προβληματικής περιοχής, ώστε να διαπιστωθεί αν τα εκεί δεσποζώμενα ζώα έχουν ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, μικροτσίπ σήμανσης και αν διαβιούν εντός ελεγχόμενου χώρου κατά τα νόμιμα; Στα σπίτια, τα μαντριά, τις κτηνοτροφικές και τις βιοτεχνικές μονάδες.

Η απάντηση ..δική σας!”

============

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,