Πολυχρονίδης για διοίκηση Τσακίρη: «Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό»

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

«Εκείνοι που ξεχωρίζουν την πολιτική από την ηθική ποτέ δεν θα καταλάβουν ούτε τη μια ούτε την άλλη» έλεγε ο μαθηματικός φιλόσοφος Απολλώνιος ο Περγαίος. Το ερώτημα αν το νόμιμο είναι και ηθικό, στον Δήμο Ωραιοκάστρου παραμένει φιλοσοφικό, οι δικλείδες ασφαλείας παρά την επιτροπεία, ακόμα δεν έχουν διασφαλίσει ότι το ένα προϋποθέτει το άλλο και τούμπαλιν.

Για την αντιπολίτευση το ζητούμενο και συνάμα ιδανικό για τη διοίκηση του Δήμου είναι να ισχύει πάνω από όλα και το «νόμιμο» και το «ηθικό». Για τη δημοτική παράταξη «Συνεργασία Τώρα» και τον Ανέστη Πολυχρονίδη, η σημερινή δημοτική αρχή, του Παντελή Τσακίρη, για να θεωρείται επιτυχημένη πρέπει να συνδυάζει και τα δυο στις αποφάσεις της, να κινείται μέσα στα όρια που επιτάσσει ο νομοθέτης και να μην κινείται εκτός ηθικής διότι διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα.  

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονίδη, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο σε όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, να επιμένουν στις τυπικές διαδικασίες αλλά να ξεχνάνε επιδεικτικά τους απλούς κανόνες ηθικής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα αναξιοπιστίας, παραπόνων και απαξίωσης.

Η εφημερίδα του Ωραιοκάστρου – Λαγκαδά «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» έθεσε μερικά ερωτήματα στον επικεφαλής της «Συνεργασία τώρα», Ανέστη Πολυχρονίδη, σχετικά με τη δημόσια «καταγγελία» του που αφορά συγκεκριμένη εταιρεία -με έδρα τη Λάρισα- η οποία κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στα μεγάλα έργα του Δήμου Ωραιοκάστρου:

Κ. Πολυχρονίδη

–             Πρόσφατα κάνατε μία δημόσια καταγγελία που φωτογραφίζει συγκεκριμένη εταιρεία η οποία φέρεται να συνεργάζεται συχνά με τη διοίκηση Τσακίρη. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Όλα ξεκίνησαν στις 22.11.2022, όταν μετά από έλεγχο που κάναμε στην απόφαση επιλογής αναδόχου της Οικονομικής Επιτροπής «για την αποκατάσταση τεχνικού στο ρέμα ΠΑΠΠΑ στην διασταύρωση με Κονταξοπούλου» ποσού 430 χιλ. Ευρώ, διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία που επιλέχθηκε με έκπτωση 4,66%, είχε ως κύρια δραστηριότητα το εμπόριο λιπασμάτων!

Στα ερωτήματα μας για τα τεχνικά κριτήρια επιλογής και την σχέση της ανωτέρω εταιρείας με την γνωστή εταιρεία από τη Λάρισα που τα τελευταία 3 χρόνια έχει πάρει έργα άνω των 8 εκατομμυρίων Ευρώ από την Δ.Ε.Υ.Α.Ω., όπως και για τους λόγους που δεν έγινε δημόσια πρόσκληση σε τεχνικές εταιρείες για να επιτευχθεί τουλάχιστον μια έκπτωση 20-30% προς όφελος του Δήμου, ο Δήμαρχος κατά την προσφιλή του τακτική απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας.

Στις 6.12.2022 πάλι η Οικονομική Επιτροπή κατακυρώνει το έργο στο Ο.Τ. 15 της Γαλήνης ύψους 3 εκατομμύρια Ευρώ σε μια μοναδική συμμετέχουσα στον διαγωνισμό εταιρεία, μέλος του ίδιου γκρουπ εταιρειών της Λάρισας με έκπτωση 2,24%.

Αυτήν την φορά όμως οι προϋποθέσεις και τα ISO ήταν πολύ εξειδικευμένα και επί ποινή αποκλεισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δεύτερη προσφορά, σε μια εποχή που πάμπολλες τεχνικές εταιρείες στην Ελλάδα αναζητούν έργα.

–             Θεωρείτε πως πρόκειται για αναθέσεις της επιλογής της σημερινής διοίκησης του νυν δημάρχου Ωραιοκάστρου;

Το γεγονός ότι ο Δήμαρχος δεν ακύρωσε ως ασύμφορες για τον Δήμο τις δύο προσφορές, παρόλο που τέτοιες πρακτικές και χαμηλές εκπτώσεις λειτουργούν μόνον προς όφελος των εταιρειών, είναι ερευνητέο.

–             Πιστεύετε πως η όλη διαδικασία δεν έγινε κατόπιν έρευνας αγοράς και διαβούλευσης με έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς;

Έρευνα αγοράς έγινε, το θέμα είναι ποιοι και πόσο έγκαιρα ενημερώθηκαν για να μπορούν να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα – επί ποινή αποκλεισμού, δικαιολογητικά συμμετοχής. Δεν είναι τυχαίο ότι σε τέτοιες δύσκολες για τις τεχνικές εταιρείες εποχές, στον Δήμο Ωραιοκάστρου για ένα έργο 3 εκατομμυρίων Ευρώ δεν βρέθηκε παρά μόνον ένας ενδιαφερόμενος να καταθέσει προσφορά με έκπτωση 2,24% ή στο πρόσφατο παρελθόν για την ανάπλαση της Πλατείας Τζαβέλλα στο Παλαιόκαστρο, έργο 590 χιλ. Ευρώ, πάλι ένας ήταν ενδιαφερόμενος με έκπτωση 2%. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα παρόλο το νόμιμο της διαδικασίας. Όμως, ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

–             Στο παρελθόν η διοίκηση Τσακίρη έχει «κατηγορηθεί»  επανειλημμένα από την αντιπολίτευση για φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Το σχόλιό σας.

Εμπόδια και δικλείδες αποκλεισμού του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως αυτός προβλέπεται από την νομοθεσία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαμε και έχουμε π.χ.

Στην περάτωση της ενεργειακής αναβάθμισης μόνο με λαμπτήρες τύπου LED του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του δήμου μας, έργο 6.900.000 Ευρώ, λες και μόνον οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED εξοικονομούν ενέργεια και θέτοντας επιπλέον ως προϋπόθεση να έχει εκτελέσει ο υποψήφιος εργολάβος την τελευταία 5ετία παρόμοια σύμβαση τοποθέτησης 5000 φωτιστικών σωμάτων λες και αν κάποιος είχε τοποθετήσει 4.900 φωτιστικά θα ήταν τεχνικά ανεπαρκής!

Στην περίπτωση της πρόσφατης διακήρυξης των όρων για την προμήθεια εξοπλισμού των παιδικών χαρών ποσού 1.277.000 Ευρώ, που όταν έρθει η ώρα θα σας δώσω κλειστό φάκελο με το όνομα της εταιρείας και πολύ φοβάμαι ότι θα δικαιωθώ.

Παντελής Τσακίρης: «Ο νομοθέτης έχει μεριμνήσει για την διαδικασία των διαγωνισμών»

Με το ερώτημα αν θέλουμε να γίνει έργο ή όχι, απαντάει στις καταγγελίες του Ανέστη Πολυχρονίδη ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης. Ο κ. Τσακίρης υπογραμμίζει εκτός των άλλων το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα του Δήμου και της Οικονομικής Επιτροπής να θέτει όρους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ορθή εκτέλεση των έργων, παροτρύνοντας ταυτόχρονα όσους πιστεύουν ότι περιορίζεται ο ανταγωνισμός να προσφύγουν στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση- απάντηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου:

«Ο νομοθέτης έχει μεριμνήσει για την διαδικασία των διαγωνισμών. Οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι έχει έννομο συμφέρον ή πιστεύει ότι περιορίζεται ο ανταγωνισμός μπορεί να προσφύγει στο ΕΣΗΔΗΣ, για να δικαιωθεί. Επί των ημερών μας μία φορά έγινε αυτό και μάλιστα η προσφυγή απορρίφθηκε, καθώς το ΕΣΗΔΗΣ απάντησε ορθά και ξάστερα ότι ο Δήμος έπραξε ορθά με τους όρους που έθεσε και μας είπε: ”συνεχίστε την διαδικασία”.

Έχει κάθε δικαίωμα ο Δήμος, έχει κάθε δικαίωμα η Οικονομική Επιτροπή να θέτει όρους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ορθή εκτέλεση των έργων, διότι δυστυχώς τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο εργολάβοι να μην μπορούν να ολοκληρώσουν έργα που αναλαμβάνουν, διότι είναι προφανώς αφερέγγυοι. Άρα ότι έχει να κάνει με τους όρους που θέτει η Οικονομική Επιτροπή, ύστερα από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, είναι ξεκάθαρα για να διασφαλιστεί η σωστή ποιότητα και η εκτέλεση των έργων.

Δείτε ποια έργα δεν ολοκληρώνονται, είναι αυτά τα οποία έχουν μεγάλες εκπτώσεις. Η λογική που ακολουθούν πολλοί εργολάβοι είναι να έρχονται, να κάνουν μεγάλη έκπτωση, να αναλαμβάνουν το έργο, να παίρνουν προκαταβολές και μετά να εξαφανίζονται.

Για παράδειγμα σας αναφέρω το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου. Ο πρώτος εργολάβος κρίθηκε έκπτωτος, ο δεύτερος παρουσιάζει κι αυτός προβλήματα και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις από την πλευρά της διαχειριστικής να τον θέσουμε κι αυτόν έκπτωτο. Και εύλογα ρωτώ εάν θα πρέπει να πάμε στη λογική της διαπραγμάτευσης με ένα χαμηλότερο ποσοστό έκπτωσης για να ολοκληρωθεί το έργο και να γίνει το σχολείο ή θα πρέπει να ακολουθήσουμε ξανά μια πεπατημένη, η οποία δυστυχώς έχει οδηγήσει αλλού; Ξέρω ότι μπορεί να χαλάει το αφήγημα ορισμένων αυτό το γεγονός, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα.

Λάβετε υπόψη σας ότι η απευθείας διαπραγμάτευση που έγινε για το Πέτρινο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου ήταν σε πολύ λογικό ποσοστό και το έργο ολοκληρώθηκε στους χρόνους που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί.

Ρωτώ ξανά λοιπόν και νομίζω εκεί θα έπρεπε να πηγαίνει η σκέψη και η κρίση όλων: θέλουμε να ολοκληρώνονται τα έργα; Γιατί εάν δεν θέλουμε να ολοκληρώνονται τα έργα, τότε μπορούμε να ακολουθούμε την πεπατημένη για να μην χαλάσουμε το αφήγημα ορισμένων, -οι οποίοι προφανώς και δεν θέλουν να γίνουν τα έργα- και να προχωράμε κατά αυτό τον τρόπο.

Για έργα τα οποία δεν παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, όπως για παράδειγμα οι ασφαλτοστρώσεις, η συντήρηση του οδικού δικτύου, η έκπτωση που δόθηκε είναι περίπου 40%. Η έκπτωση που δόθηκε για τον δρόμο Μελισσοχωρίου – Λητής είναι περίπου 45%. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι εργολάβοι έρχονται, αναλαμβάνουν και μετά παρατούν τα έργα. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Και τονίζω ξανά, μία φορά προσέφυγε ένας υποψήφιος για το έργο της αποχέτευσης Μεσαίου – Νέας Φιλαδέλφεια θεωρώντας ότι περιορίζεται ο ανταγωνισμός και η προσφυγή του απορρίφθηκε. Για ποιο λόγο, λοιπόν, απορρίφθηκε εφόσον ισχυρίζεται ότι εμείς περιορίζουμε τον ανταγωνισμό; Διότι η Υπηρεσία εισηγήθηκε ο υποψήφιος ανάδοχος του έργου πρέπει να έχει θετικές διαχειριστικές χρήσεις και να έχει ξανακάνει παρόμοιο έργο την τελευταία πενταετία, που σημαίνει ότι μπορεί να το ολοκληρώσει. Το ΕΣΗΔΗΣ με την απόφασή του μας είπε ”συνεχίστε κανονικά”.

Για αυτό το λόγο κάνουμε ότι μας επιτρέπει η νομοθεσία, να φροντίζουμε ώστε η εκτέλεση εργασιών να γίνεται από υποψηφίους αναδόχους οι οποίοι είναι αξιόπιστοι και ολοκληρώνουν τα έργα στους χρόνους που πρέπει. Έχουμε εντολή από τους συνδημότες μας να παράξουμε έργο. Αυτή είναι η δική μου έγνοια και σκοπεύω να πράξω ακριβώς αυτό με όλα τα δυνατά εργαλεία που παρέχει η σχετική κείμενη νομοθεσία.»

============

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/  )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , ,