Βραδιά ποίησης από τη Μουσική Σχολή Τομπάζη και τη Νέλλυ Δελή

Η Μουσική Σχολή Τομπάζη και η γνωστή σκηνοθέτης Νέλλυ Δελή διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα (20 ΜΑΡΤΊΟΥ) στις 7 το απόγευμα στο Cafe Bar Focus (Ωραιόκαστρο), μια βραδιά ποίησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Θα απαγγελθούν ποιήματα των:

– ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

– ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΡΑΖΟΛΙ

– ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝΗ

– ΕΛΕΝΑΣ ΓΙΑΣΕΜΑΚΗ

– ΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΑΝΟΥ

– ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΣΗΜΕΟΝΟΓΛΟΥ

– ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΗΜΟΤΖΙΚΗ

Στη μουσική συνοδεία θα είναι καθηγητές και μαθητές της Σχολής.

Γιώργος Τομπάζης

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Γιατί γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου και πως καθιερώθηκε

Εδώ και 22 χρόνια η 21η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Μία ημέρα με πολύ μεγάλο συμβολισμό που για να καθιερωθεί και να αναγνωριστεί από την παγκόσμια Κοινότητα χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια από επιφανείς Έλληνες.

Το φθινόπωρο του 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της ποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.

Την πρόταση υιοθέτησε το ΔΣ, με πρόεδρο τότε της Εταιρείας τον ποιητή και κριτικό Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ το μέλος του ΔΣ ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, καθώς συνήθως συμπίπτει με την εαρινή ισημερία. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης στην Ελλάδα γιορτάστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά με μεγάλη επιτυχία.

Νέλλυ Δελή

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και αργότερα πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Με τη στήριξη πολλών χωρών, η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε και o εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης καθιερώθηκε από το 2000.

===========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon