Σκέπαστρο Δημοτικού Κολυμβητηρίου: Ένα κρίσιμο έργο “σαν το γεφύρι της Άρτας”

Σαν το «γεφύρι της Άρτας» που προεκλογικά το χτίζανε και στη θητεία γκρεμιζόταν έχει καταντήσει η κατασκευή του περιβόητου στεγάστρου στο δημοτικό κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου. 

Το «Άγγελος Βλαχόπουλος» αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αθλητικές υποδομές του Ωραιοκάστρου , η οποία έχει τύχει μεγάλης ανταπόκρισης από μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για μία πλήρως ανακατασκευασμένη και άρτια εξοπλισμένη αθλητική εγκατάσταση η λειτουργία της οποίας είναι πραγματικά άριστη.

Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες όλων όσοι έχουν διοικήσει και διοικούν σήμερα, η κατασκευή του στεγάστρου εξακολουθεί να βρίσκεται στο σημείο «μηδέν». Το (πολύ ώριμο) έργο δεν προχωράει δυστυχώς ούτε επί διοίκησης Παντελή Τσακίρη, αν και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα δίνει τη δυνατότητα στους δημότες και τους αθλητές να χρησιμοποιούν την πισίνα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι για λίγους μήνες όπως συμβαίνει έως τώρα.

Σημειώνεται, πως το σκέπαστρο -επί διοίκησης Αστέριου Γαβότση- είχε μπει στην ανώτερη κλίμακα χρηματοδότησης μετά από την αξιολόγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων και του Παρακαταθηκών και Δανείων (πρόγραμμα «Ηλέκτρα»).

Όμως μετά την αλλαγής της κυβέρνησης και την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας δεν άνοιξαν οι φάκελοι για την επίσημη ένταξη και χρηματοδότηση τόσο του σκέπαστρου όσο και της ενεργειακής αναβάθμισης του δημαρχείου.

Είναι «ζήτημα πολιτικής απόφασης» το πότε θα υλοποιηθεί(!) είχε απαντήσει σε ερώτηση του Polites Oraiokastrou ο κ. Παντελής Τσακίρης σε ΔΣ στην αρχή της θητείας του και από τότε πέρασαν τέσσερα χρόνια σιωπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκέπαστρο και η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου ήταν μέσα στα 12 έργα σε όλη τη χώρα, αξίας 57 εκατομμυρίων, τα οποία είχαν την ανώτερη βαθμολόγηση με ώριμες μελέτες.

Γεγονός πάντως είναι πως το έργο δεν προχωράει παρά τη μελέτη που ήδη υπάρχει και σύμφωνα με την οποία το στέγαστρο θα καλύπτει όλη την έκταση του ανοιχτού κολυμβητηρίου, μαζί με τις κερκίδες, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες και τους αθλητές του δήμου Ωραιοκάστρου να χρησιμοποιούν την πισίνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προστατευμένοι από τα καιρικά φαινόμενα.

Η εφημερίδα «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ» ζήτησε από πρώην και νυν υποψήφιους δημάρχους να τοποθετηθούν για το θέμα:

Ανέστης Πολυχρονίδης: Ήταν για όλους εμάς ένα όραμα

Ανέστης Πολυχρονίδης
“Συνεργασία τώρα”

Ήταν για όλους εμάς ένα όραμα. Ξεκινήσαμε τη μελέτη το 2013 και το 2014 την ολοκληρώσαμε. Είχαμε κάνει άριστη δουλειά, αρκεί να σας πως ότι την ευθύνη (της μελέτης) την είχε ο ανιψιός του δωρητή του κ. Κονταξόπουλου, ο οποίος έδωσε τον καλύτερο του εαυτό για την μελέτη. Θα κατασκευαζόταν ένα πραγματικό στολίδι με υπέροχες κτιριακές εγκαταστάσεις και αναπλάσεις του εξωτερικού χώρου. Είχαμε δρομολογήσει και τα Φωτοβολταϊκά πάνελ πάνω στο Αθλητικό κέντρο.

Όλο το κόστος ήταν γύρω στα 7,5 εκ ευρώ. Το δημοτικό κολυμβητήριο θα γινόταν κλειστό, οι υπάρχοντες χώροι θα αναβαθμίζονταν όπως και οι κτιριακές εγκαταστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σύλλογοι. Επίσης η μελέτη προέβλεπε να γίνει ένα δεύτερος χώρος πάνω  από τα υπάρχοντα κτίρια και από την κάτω πλευρά του παρκινγκ. Εκεί που υπάρχουν τα γήπεδα προβλεπόταν να γίνει και ένα αναψυκτήριο . Ήταν ένα οραματικό έργο να διαμορφωθεί όλος ο χώρος γύρω από το κολυμβητήριο

Την μελέτη την είχαμε ολοκληρώσει εμείς αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να την ολοκληρώσουμε. Η διοίκηση του κ. Γαβότση προσπάθησε να βρει χρηματοδότηση αλλά δεν τα κατάφερε γιατί ήταν πολύ μεγάλο το έργο. Το κολυμβητήριο πρέπει να κλείσει για να μπορεί να λειτουργεί σε δωδεκάμηνη βάση. Είναι απαίτηση όλων των δημοτών που το χρησιμοποιούν, γιατί θα γίνει και ένας πόλος έλξης από το Ωραιόκαστρο και τις γύρω περιοχές. Πρέπει να βγούμε διοίκηση για να ολοκληρώσουμε ότι οραματιστήκαμε πριν 10 χρόνια.

Αστέριος Γαβότσης: 4 χρόνια δεν έγινε τίποτα, έμεινε στάσιμο το έργο

Αστέριος Γαβότσης
πρώην δήμαρχος

«Εμείς παραλάβαμε την μελέτη του πρώην δημάρχου Ωραιοκάστρου, Δημήτρη Σαραμάντου, όμως δυστυχώς, από το τότε αρμόδιο υπουργείο μας είπαν ότι είναι αδύνατον να ενταχθεί ένα τόσο μεγάλου κόστους έργο. Αμέσως αποφασίσαμε να κινηθούμε διαφορετικά. Καταλήξαμε με την Τεχνική υπηρεσία και τον μελετητή του έργου να σπάσουμε τη μελέτη, να «πάρουμε» την ενεργειακή αναβάθμιση και να κάνουμε το σκέπαστρο ανοιγοκλεινόμενο, ώστε το κολυμβητήριο να είναι λειτουργικό 24 μήνες το χρόνο.

Το κόστος ήταν  περίπου 3,5 εκατ ευρώ, και προσθέτουμε το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης  του δημαρχείου, περίπου 500 χιλιάδες ευρώ.  Άρα 3,9 εκ. Γίνεται η μελέτη, βγαίνει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» και είμαστε από τα πρώτα έργα που εντασσόμαστε γιατί ήταν πολύ σωστή και καλή η μελέτη.

Προχωράμε και είμαστε έτοιμοι για την δημοπράτηση. Όμως χάνουμε τις εκλογές, αλλάζει η κυβέρνηση και μένει το έργο στα «χαρτιά». Σύμφωνα με τις πληροφορίες το «Ηλέκτρα» θα ξαναβγεί. Το θέμα είναι όμως, πως 4 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα, έμεινε στάσιμο το έργο. Και το ερώτημα είναι το εξής: Πως ένα παιδί του «κομματικού σωλήνα» που έφερε τον Άδωνη στα Αλώνια για «μεγαλεπήβολα σχέδια» που ποτέ δεν είδαμε και δεν απαίτησε να προχωρήσει το έργο του σκέπαστρου;»

Παντελής Τσακίρης: Η ΝΔ διέκοψε το πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Παντελής Τσακίρης
“Ανθρώπων έργα”

«Όταν αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», στο οποίο είχε υποβληθεί φάκελος από την προηγούμενη διοίκηση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ωραιοκάστρου, είχε «παγώσει».

Για να γίνει πιο κατανοητό πρέπει να εξηγήσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακοινώθηκε προεκλογικά τον Ιούνιο του 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθεί. Υποβλήθηκαν προτάσεις από αρκετούς Δήμους, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις για τη χρηματοδότηση και υλοποίησή τους. Η επόμενη κυβέρνηση, της ΝΔ, διέκοψε το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», κρίνοντας ότι έπρεπε να το επανεξετάσει. Ως Διοίκηση ήμασταν προετοιμασμένοι, ώστε όταν το πρόγραμμα δημοσιευόταν εκ νέου να είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε το σχετικό φάκελο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου μας.

Περίπου τρία χρόνια μετά ανακοινώθηκε η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο νέο πρόγραμμα «Ηλέκτρα». Επικαιροποιήσαμε το φάκελο μας σύμφωνα με τα νέα κριτήρια και όρους του νέου προγράμματος και αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες που είναι απαραίτητο να γίνουν ώστε να υποβάλλουμε την πρόταση.

Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, όσα λέγονται και γράφονται για το θέμα δεν πρόκειται για ένα έργο που δεν προχωρήσαμε, αλλά για μια πρόταση που είχε υποβληθεί από την προηγούμενη διοίκηση σε πρόγραμμα το οποίο «πάγωσε» η κυβέρνηση, προκειμένου να το επαναξιολογήσει. Περιμέναμε να ανακοινωθεί το επαναξιολογημένο πρόγραμμα και όταν αυτό έγινε προχωρήσαμε άμεσα στην επικαιροποίηση της πρότασης του Δήμου μας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο project και, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να υλοποιηθεί αποκλειστικά με πόρους του Δήμου. Αυτές τις μέρες γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και μόλις ολοκληρωθούν θα προχωρήσουμε στην υποβολή του σχετικού φακέλου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ωραιοκάστρου «Άγγελος Βλαχόπουλος». Το έργο είναι ώριμο και αναμένουμε ότι η πρόταση για την χρηματοδότηση και υλοποίησή του θα αξιολογηθεί θετικά.»

Πέτρος Αταμιάν: Τα καλύτερα έρχονται

Πέτρος Αταμιάν
“ΜΑΖΙ για τον τόπο μας”

«Είναι ένα οραματικό έργο που δεν του αξίζει να μένει στα «συρτάρια» ούτε να ολοκληρώνεται «επικοινωνιακά».  Ο Δήμος μας χρειάζεται συνέπεια, σχέδιο και φυσικά απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι στους δημότες, χαρακτηριστικά που τα έχουμε και τα θα τα καλλιεργήσουμε ως νέα δημοτική αρχή, η οποία θα αγωνίζεται πάντα για το καλύτερο. Το κλειστό κολυμβητήριο το χρειαζόμαστε. Θα ωφελήσει τους πολίτες, θα μάθει τα παιδιά μας, θα εξασφαλίσει τη μελλοντική ανάπτυξη των υδάτινων σπορ ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα αθλητικό κόσμημα για τον Δήμο Ωραιοκάστρου και την ευρύτερη περιοχή. Τα καλύτερα έρχονται».

===========

Tο Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , , , , ,