“Ένα αβγό ίσο με ένα φορτηγό κολοκύθια” έλεγαν οι παλαιότεροι…

«Ένα αβγό ίσο με ένα φορτηγό κολοκύθια» έλεγαν οι παλαιότεροι, οι παππούδες και οι γιαγιάδες στην παιδική μας ηλικία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να μας υπενθυμίσουν την υψηλή διατροφική αξία του αβγού. Λίγες θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. 

Ήταν τότε, εκείνες οι εποχές που το κουταλάκι γυρνούσε συνέχεια και με δύναμη, ανακατεύοντας τους λαμπερούς κρόκους με τη ζάχαρη, ίσως και με το κακάο, μέχρι να λιώσουν. Το χτυπητό αβγό ήταν το γλυκό της οικογένειας που όλοι περίμεναν με αδημονία να δοκιμάσουν. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, η μνήμη να ατόνησε λίγο, μπορεί να μην υπάρχουν αυτά τα «έλα, 5 λεπτά υπόθεση είναι» για το χτυπητό αυγό. 

Υπάρχει όμως μία παλιά οικογένεια στον τόπο, που γνωρίζει τα πάντα για το αβγό, η οποία παραμένει δεμένη και αγαπημένη με σκοπό να μεταλαμπαδεύει απλόχερα τα μυστικά του αβγού σε όλο τον κόσμο. Η «Tsakiris Family».

Γιάννης Τσακίρης

1o Φεστιβάλ Αβγού στον Δήμο Ωραιοκάστρου

Έτσι λοιπόν η μεγάλη οικογένεια παραγωγής αβγών από τη Νεοχωρούδα διάλεξε την ημέρα (Σάββατο πρωί), τον χρόνο (λίγα 24ωρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Αβγού), το μέρος (1οΔημοτικό Ωραιοκάστρου) και σε συνεργασία με τον ΕΣΩ ξεκίνησε την προσπάθεια για το πρώτο Φεστιβάλ Αβγού.

«Ήταν η πιο καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε στους γονείς και στα παιδιά για την πιο τέλεια τροφή στον κόσμο. Μία μοναδική τροφή πολύ υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Είναι μία πραγματική υπερ-τροφή» θα πει στο Polites Oraiokastrou ο πρόεδρος της εταιρείας «Αυγά Τσακίρη ΚΑΛΗΜΕΡΑ» Παύλος Τσακίρης και θα συνεχίσει: «Μέσα από όλες αυτές τις σημερινές δράσεις, τη ζωγραφική, τις τύπου legoαυγοθήκες, τις νοστιμιές με βάση το αυγό, τα παιχνίδια θέλουμε να κάνουμε το παιδί καθημερινό φίλο με το αβγό. Να συμφιλιωθεί».

Παύλος Τσακίρης – Λία Δρόσου – Μαρία Τσακίρη

Όσον αφορά το 1οΦεστιβάλ Αβγού ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε πως είναι μία όμορφη προσπάθεια και πρέπει να γίνει θεσμός με μεγαλύτερη συμμετοχή, σε μία περιοχή όπως η Νεοχωρούδα που είναι παραδοσιακή στην παραγωγή αβγών. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ.Μ Σωτήρης Μπάτος, ο οποίος έδωσε «το παρών» στην εκδήλωση με όλη την οικογένεια. 

Γιώργος Αρβανιτίδης – Γιάννης Τσακίρης – Σωτήρης Μπάτος

«Είναι μία πολύ ωραία πρωτοβουλία, μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια η οποία εύχομαι να γίνει θεσμός και τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε είμαστε ένας δήμος που παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον στον αγροδιατροφικό τομέα κυρίως στη Νεοχωρούδα με πληθώρα εταιρειών που ασχολούνται με το αυγό. Αυτό αποδείχτηκε και στη διεθνή έκθεση «Anuga» η οποία  αποτελεί αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων & ποτών παγκοσμίως».

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,