Υποψήφιοι θέλουν την Εκκλησία δίπλα τους

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» -που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτηπριν από τις εκλογές της 21ης Μαίου (βουλευτικές) και αφορά φυσικά κάθε προεκλογική περίοδο:

“Κάθε προεκλογική περίοδο, η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων αναζητά μία φωτογραφία με μητροπολίτες (κατά κύριο λόγο) αλλά και με απλούς ιερείς σε ναούς που πανηγυρίζουν.

Η αγωνία των υποψηφίων να εμφανίσουν ένα φιλολαϊκό πρόσωπο και μέσω της Εκκλησίας πολλές φορές προκαλεί εντάσεις και διχαστικό κλίμα, με αποτέλεσμα οι μητροπολίτες να απαγορεύουν στους ιερείς να εκφράζονται δημόσια υπέρ ή κατά κάποιου υποψηφίου, με τους ίδιος να αποφεύγουν διακριτικά τις συναντήσεις οι οποίες μπορούν να παρεξηγηθούν.

Πολλές φορές όμως, είναι τέτοια η επιμονή των υποψηφίων που αναγκάζει πολλούς μητροπολίτες να απαγορεύουν οποιαδήποτε εμπλοκή κληρικών στις εκλογές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομου, ο οποίος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία απαγορεύει την συμμετοχή ιερέων σε προεκλογικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, απειλεί με κυρώσεις όσους αγνοήσουν την εγκύκλιο.

Να αποφεύγεται η εμπλοκή των κληρικών στις εκλογές, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος «παρεξηγήσεων, αλλά και διχασμού του χριστεπωνύμου πληρώματος», αναφέρεται στην εγκύκλιο. Μάλιστα, όπως τονίζεται, «εν εναντία περιπτώσει θα επιβληθούν κανονικαί κυρώσεις».

«Όπως ήδη τυγχάνει γνωστόν, την 21ην Μαΐου ε.ε., θα πραγματοποιηθούν αι Εκλογαί διά την ανάδειξιν των Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Παγία θέσις της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος είναι η μη ανάμειξις εις τα των εκλογών ιδία δε κατά την προ αυτών περίοδον».

Προκειμένου να μην αγνοήσει κανείς παράγοντας της μητρόπολης την πάγια θέση περί αποχής από κάθε προεκλογική εκδήλωση, υπάρχουν και οι κυρώσεις: «Όθεν, εφιστώμεν την προσοχήν υμών, όπως κατά την αρξαμένην προεκλογικήν περίοδον απόσχητε πάσης δημοσίας, ιδιαιτέρως δε από του άμβωνος, αναφοράς ή και εις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αφορώσας συνεννοήσεις ή υποδείξεις προσώπων υποψηφίων Βουλευτών, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αντιδράσεων, ου μην αλλά και διχασμού του χριστεπωνύμου πληρώματος.

Εν εναντία περιπτώσει θα επιβληθούν κανονικαί κυρώσεις».

Ο κ. Χρυσόστομος από της εκλογής του, το 2007, κάθε προεκλογική περίοδο με τον πιο επίσημο τρόπο (εγκύκλιος) ζητά από όλους να μη συμμετέχουν σε οποιαδήποτε προεκλογική εκδήλωση η οποία αποσκοπεί στην έμμεση στήριξη οποιουδήποτε ψηφοφόρου.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι περισσότεροι μητροπολίτες, οι οποίοι μπορεί να μην εκδίδουν εγκυκλίους, ωστόσο, διαμηνύουν στους ιερείς να απέχουν από τα προεκλογικά.

«Για μας αποτελεί πάγια τακτική να μην παρεμβαίνουμε με οποιοδήποτε τρόπο στις κομματικές εξελίξεις ,πόσο μάλλον την περίοδο των εκλογών. Η Εκκλησία επιτελεί το δικό της έργο και δεν έχει καμία διαφορά με τους ανθρώπους. Αυτή η λογική έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια «κτήμα» των ιερέων και αυτό θα ισχύσει στον απόλυτο βαθμό και τώρα. Σε αυτά δεν γίνονται εκπτώσεις. Αν βεβαίως θα ζητήσουν κάποιοι συνάντηση, είναι λογικό να μην τους κλείσουμε την πόρτα. Αλλά έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία ώστε να αποκλειστεί κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης της Εκκλησίας», λέει ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

==============

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, ,