Π. Τσακίρης: «Ανοιχτή» η αύξηση των δημοτικών τελών (video)

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης -που έχει ο ίδιος το «χαρτοφυλάκιο» και την ευθύνη των Οικονομικών- αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και πολύ πιθανό να αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Ο κ. Τσακίρης απαντώντας σε επίμονη ερώτηση του επικεφαλής της ελάσσονας αντιπολίτευσης, Πέτρου Αταμιάν, αν θα μετακυλήσει την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων από τον ΦΟΔΣΑ στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά του Δήμου Ωραιοκάστρου, είπε εκτός των άλλων:

«Μας επιβλήθηκε μια απόφαση από το κεντρικό κράτος να πληρώσουμε πολύ περισσότερα χρήματα για το τέλος ταφής. Και αν χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί καθ’ υπόδειξη της υπηρεσίας, όλα αυτά τα οικονομικά δεδομένα, προφανώς και θα γίνουν. Είναι δυνατόν να γίνει κάτι άλλο; Να φτάσουμε στο σημείο δηλαδή να μην πληρώνονται οι υπάλληλοι;» (βίντεο που ακολουθεί)

Σημειώνεται εδώ ότι λίγα λεπτά πριν την τοποθέτηση του κ. Τσακίρη, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και νυν Καθαριότητας, Δημήτρης Καρασαββίδης, φάνηκε να αποκλείει την αύξηση των δημοτικών τελών απαντώντας (στο ΔΣ) στον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, Ηρακλή Τσακαλίδη (βίντεο που ακολουθεί):

Το θέμα είναι πως το κόστος αυτό (ετήσιο και όχι εφάπαξ) φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το πάρει πίσω. Θα το είχε κάνει πριν ξεκινήσει η νέα αυτοδιοικητική περίοδος. Άλλωστε το είχε προαναγγείλει από το 2022 προκειμένου να δώσει το περιθώριο σε όλους τους δήμους της χώρας να αναπροσαρμόσουν την οικονομική πολιτική τους (χρησιμοποιώντας ίσως τα αποθεματικά τους;) ώστε να μπορέσουν να το απορροφήσουν και να μην το μετακυλήσουν στον πολίτη.

Πώς λοιπόν, σε μία περίοδο υπερπληθωρισμού και διόγκωσης σε πολύ υψηλά επίπεδα του κόστους διαβίωσης, θα διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης;

Προσφεύγει η ΚΕΔΕ στο ΣτΕ για το «τέλος ταφής»

Η επιβολή του «τέλους ταφής» που προωθεί η κυβέρνηση έχει επιφέρει έντονες αντιδράσεις στους δήμους, με την ΚΕΔΕ να ετοιμάζεται να καταθέσει σχετική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση προτίθεται να εισπράξει (ή να παρακρατήσει) από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το ποσό των 230 εκατ. ευρώ: ποσό που αφορά τα τέλη ταφής για 2022, 2023 και α΄ εξάμηνο 2024.

Το «τέλος ταφής» αποτελεί έναν φόρο -τύποις μια περιβαλλοντική εισφορά- που επιβάλλεται στους τόνους των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία τους (π.χ. ανακύκλωση). Θεσπίστηκε από το 2012 ως ένα «αντικίνητρο ταφής», προκειμένου οι ΟΤΑ να ενισχύσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης.

Η επιβολή του έπαιρνε συνεχώς αναβολές. Ωστόσο, με νόμο του τέως υπουργού Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, προβλέφθηκε η επιβολή του από 1/1/2022, με κλιμακωτή αύξηση (20 ευρώ/τόνο, με ετήσια αύξηση 5 ή 10 ευρώ/τόνο, έως να καταλήξει στα 55 ευρώ/τόνο από 1/1/2027).

Για να «βγει ο λογαριασμός» θα παρακρατήσει από τους δήμους ποσά που τους είχε υποσχεθεί μέσω έκτακτων ενισχύσεων και, βεβαίως, ανάλογα με το πώς θα το χειριστεί ο κάθε δήμος ξεχωριστά, θα τους οδηγήσει να φορτώσουν το βάρος στους δημότες μέσω δημοτικών τελών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το «τέλος ταφής» έχει συμπεριληφθεί στις ρήτρες του Ταμείου Ανάκαμψης.

===========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , , , ,