To ΔΣ Ωραιοκάστρου απέρριψε ψήφισμα ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ωραιοκάστρου απέρριψε κατά πλειοψηφία ψήφισμα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του Άγγελου Θεμελή.

Το ψήφισμα κατατέθηκε τη στιγμή που χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς βρίσκονται στους δρόμους και να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν από την πλευρά της διοίκησης μόνο η Χριστίνα Αλίρη (Ανθρώπων Έργα), ενώ από τη μείζονα αντιπολίτευση, ο Κώστας Πατσαλάς και ο Θόδωρος Αποστολίδης (Μαζί για τον Τόπο μας) και από την ελάσσονα η Όλγα Βασιλειάδου (αν.α.σ.α.).

Κατά του ψηφίσματος τάχθηκαν οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονας αντιπολίτευσης, Πέτρος Αταμιάν και Παντελής Σκαρλάτος καθώς και όλοι οι υπόλοιποι αιρετοί του δημοτικού συμβουλίου μαζί με τον πρόεδρο Άγγελο Πανούση. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Σχετικά με όσους δικαιολόγησαν τη στάση τους:

Κατά του ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρασαββίδης υποστήριξε εκτός των άλλων ότι «δεν μπορεί για κάθε θέμα που απασχολεί την Βουλή των Ελλήνων να έρχεται στο ΔΣ» με ανάλογα ψηφίσματα και πως δεν μπορεί να κρίνουν την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Βαγγέλης Κανταρτζής και Κυριάκος Δούμπαλας από τη διοίκηση.

Ο Παναγιώτης Κουφουνάκης (Μαζί για τον Τόπο μας) τόνισε ότι «καλό είναι να υπάρχουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια γιατί βοηθούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και μέσα από τον ανταγωνισμό γινόμαστε και καλύτεροι

Ο επικεφαλής της αν.α.σ.α. Παντελής Σκαρλάτος σημείωσε πως «τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε νέους ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να περάσουν στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια να βρίσκονται στα ξένα Πανεπιστήμια. Αυτοί οι άνθρωποι πληρώνουν τις συνδρομές τους και μένουν τελικά στις χώρες που έχουν σπουδάσει. Αν αναλογιστούμε ότι την τελευταία 10ετία έχουν φύγει γύρω στις 150.000 αντιλαμβάνεστε ότι σε λίγα χρόνια θα είμαστε η χώρα των γερόντων.»

Υπέρ του ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ο Κώστας Πατσαλάς (Μαζί για τον Τόπο μας) τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης αναφέροντας ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και πως «δεν είναι μόνο η διαδικασία της εκπαίδευσης των παιδιών των φοιτητών, είναι μια διαδικασία έρευνας κοινωνικοποίησης και διαλόγου. Αυτά τα πράγματα θα απέχουν από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Γιατί θα έχουν μόνο σκοπό το κέρδος. Γι αυτό ο Νομοθέτης στο άρθρο 16 δεν επιτρέπει την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.»

Με την τοποθέτηση του κ. Πατσαλά συμφώνησε και η Όλγα Βασιλειάδου (αν.α.σ.α.).

Ο Θόδωρος Αποστολίδης (Μαζί για τον Τόπο μας) υπογράμμισε ότι «πρέπει να ενδυναμώσουμε τη δωρεάν Παιδεία.»

Αναλυτικά το ψήφισμα:

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάθεση νομοσχεδίου για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών, δηλαδή, ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους. Εφόσον ψηφιστεί διαμορφώνεται μια νέα αγορά πτυχίων, με τριετή, τετραετή, πενταετή προγράμματα σπουδών τα οποία θα είναι ισότιμα και Πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα ενώ καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο από την οικονομική δυνατότητα. Δηλαδή με ανισότιμο και άδικο τρόπο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και τα παιδιά μας είναι το δημόσιο και αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο, η πραγματικά δωρεάν Παιδεία. Αυτά και μόνο οφείλει να στηρίξει η Πολιτεία. Για τους λόγους αυτούς δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους δίκαιους αγώνες των φοιτητών, των μαθητών και των καθηγητών.»

=============

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , ,