Συνέντευξη Π. Αταμιάν: Οι πολίτες μας ανέδειξαν δεύτερη δύναμη και αυτό σημαίνει πολλά για εμάς

Ο Πέτρος Αταμιάν, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για τον Τόπο μας»  δίνει την πρώτη του συνέντευξη στο Polites Oraiokastrou. Μεταξύ άλλων σχολιάζει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, κρίνει τη διοίκηση Τσακίρη, μιλά για το μέλλον και τα προβλήματα του τόπου.

Για το  εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου:

«Δώσαμε με τους συνεργάτες μου έναν έντιμο και καθαρό αγώνα. Είμαι υπερήφανος για την προσπάθεια και την πολιτική ποιότητα που επιδείξαμε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Οι πολίτες μας ανέδειξαν δεύτερη δύναμη με ποσοστό 37,42% και αυτό σημαίνει πολλά για εμάς. Είναι χρέος μας να τιμήσουμε την επιλογή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους και να υπηρετήσουμε το θεσμικό μας ρόλο.»

Αυτοκριτική και εκλογικό αποτέλεσμα:

«Συζητήσαμε με όλα τα στελέχη του συνδυασμού, εντοπίσαμε τις αστοχίες και τις παραλείψεις και προχωρούμε στη διόρθωσή τους. Πάμε συντονισμένα μπροστά στην πενταετία που ακολουθεί και μέσα από μια διαρκή πορεία βελτίωσης θα είμαστε έτοιμοι το 2028 να παρουσιάσουμε ακόμα καλύτερες προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.»

Για το συκοφαντικό ηχητικό με τα θρησκευτικά του πιστεύω που διακινήθηκε πριν τις εκλογές:

«Ήταν μια ανήθικη επίθεση σε βάρος της οικογένειας μου. Ανεπίτρεπτο, αδιανόητο, φθηνό και κατακριτέο από τους εμπνευστές της. Από την έως τώρα πορεία της υπόθεσης προκύπτει ότι ήταν μια μεθοδευμένη και υποκινούμενη προσπάθεια σπίλωσης του δικού μου ονόματος και της οικογένειας μου πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Η έρευνα προχωράει κανονικά και πλησιάζει η στιγμή που οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.»

Για τη μέχρι τώρα στάση της διοίκησης Τσακίρη στο Δημοτικό Συμβούλιο:  

«Δύο λέξεις: αλαζονεία και αυταρχισμός. H ίδια πρακτική της προηγούμενης θητείας. Ωστόσο τώρα υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη διοίκηση Τσακίρη. Δυναμική και δημιουργική πάντα προς όφελος των συμπολιτών μας. Προσδοκούμε στο διάλογο στις συνεδριάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου με επιχειρήματα. Εφόσον, όμως, η δημοτική αρχή επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης, εμείς θα απαντούμε πάντα με στοχευμένη κριτική.»

Όσον αφορά την κριτική του κ. Τσακίρη πως «εγκατέλειψε το καράβι» στις εκλογές του 2019:

«Ο κ. Τσακίρης γύρισε την πλάτη στους συνδημότες του ενώ ήταν ήδη εκλεγμένος και μέλος του δημοτικού συμβουλίου. Προτίμησε την έμμισθη θέση σε νοσοκομείο το 2013. Εγώ απείχα έντιμα πριν τις εκλογές, δεν εγκατέλειψα μεσούσης της αυτοδιοικητικής περιόδου. Πάντα τιμώ και σέβομαι την επιλογή των συνδημοτών μου, όποια και αν είναι αυτή. Όταν δίνεις μια μάχη, της αφιερώνεσαι μέχρι τέλους ανεξαρτήτως έκβασης. Δεν είσαι δημοτικός σύμβουλος a la carte.»

Για τη σχέση του με τον Αστέριο Γαβότση.

«Αισθάνομαι περήφανος που με τιμά με τη φιλία του. Με τον Αστέριο Γαβότση είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία την περίοδο 2014-2019, χρόνια δύσκολα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Διατηρώ μαζί του μια άριστη σχέση, τον ευχαριστώ για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αποτέλεσε κεφάλαιο για τον πρώην Δήμο Μυγδονίας, άλλα άφησε και το στίγμα του στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Η συναναστροφή και η συνεργασία με άξιους και εργατικούς, χωρίς ίχνος τοξικότητας ανθρώπους, μόνο θετικά έχει να προσφέρει. Και ο Αστέριος Γαβότσης για εμένα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων.»

Σχετικά με την αντιπολίτευση που θα ασκήσει:

«Ουσιαστική, στο πεδίο, με επιχειρήματα και αποδείξεις! Ασκούμε αντιπολίτευση παραγωγική και αποδοτική. Η στείρα αντιπαράθεση δεν είναι ενδεικτική της δικής μας νοοτροπίας ούτε με εκφράζει ως άνθρωπο. Πρόθεση μας δεν είναι να ακυρώνουμε τα θετικά για τον τόπο. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε πρωτοβουλίες, ενέργειες και έργα που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Αλλά, είμαστε εδώ για να βάζουμε φρένο σε αδιαφανείς πρακτικές και μεθόδους που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Εκλεγήκαμε για να υπηρετήσουμε, όχι για να «εξυπηρετήσουμε».

Για τα τρία σοβαρά θέματα που θεωρεί ότι πάνε λάθος στον Δήμο Ωραιοκάστρου.

«Ασφάλεια, Αδέσποτα, Κοινωνική πολιτική. Διαρκή και έντονα τα φαινόμενα της εγκληματικότητας. Κλοπές και διαρρήξεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, όπως και τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας. «Φταίει» όμως ο κ. Χρυσοχοΐδης που «για κακή μας τύχη» ανέλαβε ξανά όπως είπε ο κ. Τσακίρης; «Φταίει» και το τμήμα ασφαλείας; «Φταίνε» και τα «πολιτικά παιχνίδια» για το Ογκολογικό που δεν έγινε στον Δήμο μας; Θα «φταίει» η κυβέρνηση για την αύξηση των δημοτικών τελών αν επιβληθεί; «Φταίει» το ΕΚΑΒ που έφυγε το ασθενοφόρο; «Φταίει» ο  Άδωνις που ήρθε στα «Αλώνια» και υποσχέθηκε;

Το θέμα των Αδέσποτων υπάρχει, είναι εδώ. Το δήλωσε εμφατικά ότι σε αυτό τον τομέα αποτύχαμε. Η κατάσταση είναι δραματική. Αναμφίβολα υπάρχουν κενά στη νομοθεσία, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία της δημοτικής αρχής.

Στην Κοινωνική Πολιτική στερείται δομών και προγραμμάτων για ΑμΕΑ. Το έχουμε επισημάνει κατά καιρούς, είμαστε ο δήμος που δεν έχει δείξει την δέουσα ευαισθησία στα άτομα αυτά. Πέρασε μια θητεία, και ούτε καν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό. Δήμοι σε όλη την επικράτεια παρέχουν πρόσβαση σε υποδομές για ΑμΕΑ, όπως παιδικές χαρές και ΚΔΑΠ και στο δήμο μας ούτε καν συζήτηση έχει γίνει.»  

Για το ενδεχόμενο αύξησης δημοτικών τελών από τον Παντελή Τσακίρη:

«Χωρίς να γίνομαι μάντης κακών, φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα, ο κ. Τσακίρης θα προχωρήσει σε αύξηση δημοτικών τελών. Αυτό διαφάνηκε και στο τελευταίο ΔΣ, όπου δεν το απέκλεισε, το άφησε ορθάνοιχτο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών, αρνούμαστε να επιβαρύνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η διοίκηση Τσακίρη πιστεύει και προωθεί τον «ημετερισμό», χωρίς να εφαρμόζει μια συνετή και ορθολογική οικονομική διαχείριση.»

Για το σχήμα διοίκησης και τους νέους Αντιδημάρχους:

«Διοικητικό σχήμα χαμηλών προσδοκιών, με ανακύκλωση προσώπων και λογικές μια από τα ίδια. Όλοι κρίνονται στο τέλος της θητείας. Οι περισσότεροι αντιδήμαρχοι, αν εξαιρέσουμε ορισμένους που ανέλαβαν χαρτοφυλάκιο πρώτη φορά, ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και κρίθηκαν ελλιποβαρείς. Τα παράπονα των πολιτών διαρκή και η απογοήτευση συνεχής. Ελπίζουμε τη νέα δημοτική περίοδο που ξεκίνησε να έχουμε αλλαγή νοοτροπιών και απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Για την «εκλογική συμπεριφορά» των δημοτών σε Ωραιόκαστρο – Μυγδονία – Καλλιθέα

«Το 40,58% στη δημοτική ενότητα Ωραιοκάστρου ήταν πολύ υψηλό ποσοστό. Αντανακλά τη βούληση των πολιτών για αλλαγές και αυτή η εμπιστοσύνη μας επιφορτίζει με ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες. Τα ποσοστά που πήραμε σε Μυγδονία και Καλλιθέα, ναι, μας προβλημάτισαν ιδιαίτερα. Και αυτό γιατί τα άλυτα χρόνια προβλήματα ήταν πολλά και η δυσαρέσκεια των πολιτών προς την διοίκηση ήταν έντονη, κάτι που δεν αποτυπώθηκε στην κάλπη. Όπως συνέβη με το ζήτημα της ύδρευσης, όπου ο εμπαιγμός της διοίκησης Τσακίρη, αναφορικά με τους υπέρογκους λογαριασμούς, αλλά και την ποιότητα του νερού ήταν πρωτοφανής. Δεν παραβλέπω φυσικά και άλλες τακτικές και μεθόδους, που θυμίζουν άλλες εποχές, όπως και την ύπαρξη «παραγόντων», που και αυτοί με τη σειρά τους διαδραμάτισαν τον δικό τους ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου ήταν σαφές και ξεκάθαρο, οφείλουμε όλοι να το σεβαστούμε και να το ερμηνεύσουμε έκαστος από τη δική του πλευρά.»

===========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , ,