Kαινοτόμες εφαρμογές από μαθητική ομάδα ρομποτικής του Δ. Ωραιοκάστρου!

Οι «αποτροπείς» (The preventers) είναι μία ομάδα ρομποτικής δέκα μαθητών και μαθητριών της πέμπτης και έκτης δημοτικού, που φοιτούν στο σχολείο της Λητής και στο 5ο Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη.

Το 2023, μαζί με τον δάσκαλό τους Συμεών Κιοσέογλου, ίδρυσαν αυτήν την ομάδα με σκοπό να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πυρκαγιών, στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μαθητών ειδικής αγωγής και στην πρόληψη ενός ατυχήματος, σε άτομα που πάσχουν από ανοσμία!

Ο κ. Κιοσέογλου, εκπαιδευτικός πληροφορικής, περιγράφει στο makthes.gr και στην Έλενα Καραβασίλη, ότι η ομάδα έχει ήδη λάβει μέρος σε δύο διαγωνισμούς και έχει κατασκευάσει τέσσερις καινοτόμες εφαρμογές. Μάλιστα, το site της ομάδας κατασκευάστηκε από μαθήτρια του 5ου Δημοτικού Ωραιοκάστρου. 

Οι «preventers» αποτελούν μία από τις συνολικά 164 ομάδες μαθητών που συμμετέχουν στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, το οποίο διεξάγεται στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ‐ ΝΟΗΣΙΣ, μέχρι και τις 5 Απριλίου, από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης του κλάδου Πληροφορικής.

Η συσκευή που «μυρίζει»

Στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής οι «preventers» συμμετέχουν με το «Preventband», μία έξυπνη συσκευή πρόληψης κινδύνου για άτομα με ανοσμία. Η συσκευή στοχεύει να μειώσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους άνθρωποι με μειωμένη όσφρηση και ανοσμία. Η συσκευή είναι προσαρμοσμένη σε ένα περικάρπιο για να μπορεί να τη φοράει ο χρήστης σε σημείο όπου υπάρχει άμεση επαφή με τον εισπνεόμενο αέρα που βρίσκεται στον χώρο. Μόλις ο αισθητήρας ανιχνεύσει επικίνδυνα αέρια, όπως καπνό, αέριο ή βουτάνιο τότε η συσκευή αρχίζει να κάνει ήχο για να ειδοποιήσει αυτόν που την φοράει πως υπάρχει διαρροή επικίνδυνου αερίου ή φωτιά. 

Όπως εξηγεί ο κ. Κιοσέογλου, η ιδέα ξεκίνησε από την πάθηση ενός δασκάλου των παιδιών. «Είχε περιγράψει στα παιδιά ένα προσωπικό του βίωμα, όπου είχε ξεχάσει το φαγητό στο μάτι της κουζίνας, δεν μύρισε τον καπνό και παραλίγο να προκληθεί ατύχημα, διότι ο ίδιος πάσχει από ανοσμία. Έτσι, τα παιδιά σκέφτηκαν να κατασκευάσουν μία συσκευή που θα «μυρίζει» στην ουσία γι ‘αυτόν». Η κατασκευή της συγκεκριμένης εφαρμογής ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όπου οι μαθητές και μαθήτριες της ομάδας, δούλευαν μαζί με τον κ. Κιοσέογλου πάνω στo συγκεκριμένο πρότζεκτ, στα σχολικά διαλείμματα. Για τις παρακάτω εφαρμογές, η ομάδα δούλευε μετά το σχολικό ωράριο τις Παρασκευές και τα Σάββατα. 

Οι εφαρμογές

Μαθητές βοηθούν Μαθητές

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πακέτο που περιλαμβάνει τρεις mobile εφαρμογές και δύο εφαρμογές για υπολογιστές, γραμμένες στο App Inventor και στη Scratch αντίστοιχα. Το εκπαιδευτικό λογισμικό σε App Inventor περιλαμβάνουν μία εφαρμογή αριθμομηχανής φιλική και προσαρμοσμένη σε μαθητές ειδικής αγωγής, ένα σχεδιαστικό εργαλείο όπου ο μαθητής μπορεί εύκολα να ζωγραφίσει πάνω σε μια φωτογραφία που έχει βγάλει και να τη στείλει μέσω κάποιας εφαρμογής (π.χ. με το viber) και μια εφαρμογή που απευθύνεται σε παιδιά αλλά και ενήλικες με στόχο τον εύκολο εντοπισμό τους σε περίπτωση που έχουν χαθεί και κινδυνεύουν. Γραμμένη και αυτή στον App Inventor του MIT, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε σε μία από τις λειτουργίες της να διαβάζει σε ελάχιστο χρόνο και με ένα ‘κλικ’ τις συντεταγμένες του σημείου όπου βρισκόμαστε και μετά να τις αποστέλλει σε ένα SOS αριθμό που έχουμε καταχωρήσει στο κινητό μας τηλέφωνο. Οι εφαρμογές σε Scratch περιλαμβάνουν μια εφαρμογή σχεδίασης σχημάτων για μικρά παιδιά και ένα κουΐζ κατανόησης για τη Γεωγραφία με τους νομούς της Ελλάδας.

Σώζοντας ζωές και το δάσος – Prevent:bit

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα αποτροπής των κινδύνων της πυρκαγιάς. Το έργο ονομάζεται Preventbit (από τη σύνθεση των λέξεων Prevent=αποτρέπω + bit από τον υπολογιστή τσέπης Microbit που χρησιμοποιούν). Το έργο στοχεύει στην έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά ταυτόχρονα και στην άμεση αποστολή οχημάτων για την κατάσβεσή της ή/και στη δημιουργία ζώνης ασφαλείας μέχρι την ασφαλή απομάκρυνση των ανθρώπων από την περιοχή της πυρκαγιάς. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τη χρήση του Microbit, των Maqueen ρομπότ και των τεχνολογιών που υποστηρίζουν, όπως ο αισθητήρας θερμότητας, το IR remote control, η ραδιοεπικοινωνία, το line tracking. Η συνεργασία των παραπάνω τεχνολογιών γίνεται με τη χρήση της πλατφόρμας όπου η ομάδα των «Preventers» συνθέτει τον κώδικα με τον οποίο γίνεται η επικοινωνία με τα φώτα τροχαίας, τα προειδοποιητικά led κινδύνου και τα δύο ρομπότ Maqueen που ενεργοποιούνται και κατευθύνονται στο σημείο κινδύνου.

Alert:bit
Συμπληρωματικά στην παραπάνω εφαρμογή, η ομάδα ρομποτικής από τα δημοτικά σχολεία Λητής και 5ου Ωραιοκάστρου σκέφτηκαν και ανέπτυξαν ένα αυτόνομο σύστημα ελέγχου και αποτροπής της πυρκαγιάς. Το έργο τους ονομάζεται Alert:bit (από τη σύνθεση των λέξεων Alert=ειδοποιώ + bit από τον μικροελεγκτή Microbit που χρησιμοποιούν). Το έργο στοχεύει στην μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στο δάσος και την αυτόματη αποστολή οχήματος ρομπότ για έλεγχο σε περίπτωση που τα δεδομένα δείξουν κίνδυνο πυρκαγιάς. Τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τη χρήση του μικροελεγκτή Microbit, μιας IoT συσκευής, αισθητήρων και του DF Maqueen ρομπότ. Ο μικροελεγκτής microbit διαβάζει τα δεδομένα που στέλνουν οι αισθητήρες υγρασίας ατμόσφαιρας, υγρασίας εδάφους, θερμοκρασίας και καπνού και με τη χρήση της IoT συσκευής τα δεδομένα αυτά είναι διαθέσιμα σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Ελέγχου. Αν υπάρξουν επικίνδυνες τιμές για πυρκαγιά, όπως για παράδειγμα μηδενική υγρασία, πολύ υψηλή θερμοκρασία τότε μέσω ραδιοσυχνοτήτων ξεκινάει το όχημα ρομπότ να ελέγξει το δάσος με line tracking.

Navi:bit-Ασφάλεια Πλεύσης και Λιμανιού

Πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στη Μεσόγειο θάλασσα. Καθώς τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή είναι ολοένα και πιο φανερή, έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών ακραίων φαινομένων. Με αυτό το σκεπτικό οι μαθητές σχεδίασαν και υλοποίησαν το Navibit από τη λέξη Navigation (πλοήγηση) και bit από το micro:bit του υπολογιστή τσέπης που χρησιμοποιούν. Το έργο αποτελείται από δύο ενότητες· την ενότητα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας κατά την οποία έχουν τοποθετηθεί σε ρομποτικό βραχίονα στα ανοικτά της θάλασσας αισθητήρες ατμοσφαιρικής πίεσης και στάθμης νερού, τις τιμές των οποίων διαβάζει το Κέντρο Ελέγχου Ναυσιπλοΐας και επιτρέπει ή όχι τον απόπλου και την ενότητα της ασφάλειας του λιμανιού μέσα από την παρακολούθηση του αισθητήρα θερμότητας στο Κέντρο Ελέγχου Πυρκαγιάς.

Τα βραβεία

Οι «preventers» έχουν ήδη διακριθεί με τις καινοτόμες εφαρμογές τους λαμβάνοντας βραβείο για την εφαρμογή και χρηστικότητα του έργου «Μαθητές Βοηθούν Μαθητές» στην κατηγορία «Εκθεσιακό Δημοτικών σχολείων», βραβείο τεχνολογικής αρτιότητας κατασκευής αυτόνομου συστήματος ελέγχου πυρκαγιών για την εφαρμογή «Alert:bit!», βραβείο προσφοράς προς τον άνθρωπο «Σώζοντας ζωές και το δάσος Preventbit!» και ειδικό βραβείο αυτοματισμών. Ο κ. Κιοσέογλου λέει τέλος στο makthes.gr ότι παρότρυνε τα μέλη της ομάδας να σκεφτούν το επόμενο πρότζεκτ και την επόμενη καινοτόμα εφαρμογή που θα ξεχωρίσει! “Τα παιδιά μας, μαθητές και μαθήτριες, έχουν πολύ καλές ιδέες φτάνει να υπάρχει όρεξη από τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία συνολικά, ώστε να τις πλαισιώσουν και να τις αναδείξουν”, καταλήγει ο ίδιος. 

===========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
,