Η Λέσχη Ιστορίας Ωραιοκάστρου διοργανώνει Ιστορικό και Αρχαιολογικό περίπατο στους τάφους του Δερβενίου. Επίσκεψη στο Νεκροταφείο της Αρχαίας Λητής και συγκεκριμένα στους: “Τάφο Γ”, ”Λαξευτό Τάφο”, ”Ταφικό Συγκρότημα Α”, “Τάφο Μακρίδη Μπέη”.
Συνοδός μας η Αρμόδια και υπεύθυνη Αρχαιολόγος του χώρου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιήσει και την ενημέρωση.
Το ραντεβού μας είναι για την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 11:00 στον παράλληλο και βοηθητικό δρόμο της Εγνατίας Οδού αμέσως μετά τον Συνοικισμό της Ανθούπολης έναντι του λαξευτού θαλαμωτού τάφου, που φαίνεται στον ηλεκτρονικό χάρτη της Google (πατήστε Ctrl και κλίκ για χρήση της σύνδεσης https://maps.app.goo.gl/zei1BXRReUyiKjuF6).
Η επίσκεψη αποτελεί μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αν και αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε από την ελληνική και παγκόσμια κοινότητα, δυστυχώς, δεν είναι ευρύτερα γνωστός και να δούμε κάποιους αρχαιολογικούς χώρους που δεν είναι ανοικτοί στο κοινό. Εδώ το 1962, ανευρέθηκαν και φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο “κρατήρας του Δερβενίου” και ο πρώτος πάπυρος σε ελληνικό έδαφος, γνωστός ως “πάπυρος του Δερβενίου”, ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη ελληνική καταγραφή στο Διεθνή Κατάλογο της UNESCO «Μνήμη του Κόσμου», ως το αρχαιότερο αναγνώσιμο βιβλίο της Ευρώπης.
Ο αρχαιολογικός χώρος και η φύση της ενημέρωσης επιβάλουν ανώτατο όριο ατόμων. Οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν την επιθυμία συμμετοχής τους στην Λέσχη Ιστορίας, με αποστολή e-mail στο lesxistorias@gmail.com με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, e-mail, τηλέφωνο), προκειμένου να ενημερωθούν για την έγκριση και τις λεπτομέρειες της συμμετοχής τους. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες.
Περισσότερες πληροφορίες στο link:
https://www.facebook.com/events/3844960692406350?ref=newsfeed
Η Λέσχη αποβλέπει μόνο στην ενημέρωση και δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Για βοήθεια και την ενεργότερη συμμετοχή σας, η Λέσχη συστήνει, πριν την δράση, να παρακολουθήσετε:
Πάπυρος Δερβενίου https://www.youtube.com/watch?v=fWWwHzwzdT0
Κρατήρας του Δερβενίου https://www.youtube.com/watch?v=qpbJ28TxmRQ
Τάφος ”Μακρίδη Μπέη” https://www.youtube.com/watch?v=GTPlYiAZ1G4 (Βίντεο της ΕΦΑΠΕΘ).