Τέλος το κάπνισμα στο Ωραιόκαστρο…ή μήπως όχι;

του Θοδωρή Κουτρούκη

Την ώρα που ανακοινώνεται η σκλήρυνση των μέτρων για τον εξοβελισμό του βλαβερού καπνού από τους κλειστούς δημόσιους χώρους, αρχίζουν να διαφαίνονται και τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα προσπάθειας.

Η καθολική απαγόρευση του καπνού ισχύει εδώ και μια δεκαετία, ωστόσο η πρακτική έχει δείξει ότι οι αρμόδιες αρχές έδειξαν μεγάλη ανοχή ή/και πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, αναφορικά με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Κρίσιμος παράγοντας στον εθνικό αγώνα για μείωση των θυμάτων του καπνού είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δήμοι όλης της χώρας οφείλουν να πρωταγωνιστούν στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. 

Ωστόσο, η επιθυμητή αυτή εξέλιξη σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτεύχθηκε. Ενδεικτικό είναι ότι ο Δήμος Ωραιοκάστρου είχε πενιχρά αποτελέσματα την περίοδο της προηγουμένης δημοτικής αρχής  (βλ. Πίνακα).

Στα όρια του δήμου Ωραιοκάστρου, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας έλεγχος από όργανα του Δήμου, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε μια παραβίαση του νόμου από άλλα ελεγκτικά όργανα, ούτε καταλογίστηκε έστω μία παράβαση. Στον πανεθνικό αγώνα για καταπολέμηση μιας από τις πιο βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ο δήμος Ωραιοκάστρου (και συγκεκριμένα η προηγούμενη διοίκηση) ήταν απελπιστικά απών.         

Εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου στον Δήμο Ωραιοκάστρου 

Δείκτης (Από 1.9.2014 έως 31.8.2019) 
Αριθμός ελέγχων από εντεταλμένα όργανα του Δήμου, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα όρια του ΔΩΜΗΔΕΝ (0) 
Αριθμός παραβάσεων του αντικαπνιστικού νόμου και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στα όρια του ΔΩ.  ΜΗΔΕΝ (0)

Πηγή: Δήμος Ωραιοκάστρου 

Συμπερασματικά, αν υποθέσουμε ότι ένας από τους στόχους της Αυτοδιοίκησης είναι η προστασία της υγειας των δημοτών, είναι χρέος κάθε Δήμου να αδιαφορήσει για την αύξηση των κερδών των καπνοβιομηχανιών και να μεριμνήσει για την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου του καπνού σε κλειστούς χώρους.

Τέλος, να επωφεληθεί από το restart που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, ώστε να μην αφήσει τον καπνό να αφανίσει κι άλλους συμπολιτεία μας.  

Θοδωρής Κουτρούκης – Επίκουρος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,