«Πράσινα Σημεία & Άλογα – Κουράγιο συνδημότες, δεν είμαστε μόνοι μας στον πάτο του βαρελιού»

 «…Το Follow green, είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης που στόχο έχει να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ παράλληλα ενώνει πολίτες, επιχειρήσεις, σχολεία με κοινό στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης…». Επιτέλους, έστω και έτσι είναι μια αρχή.

Σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι ο πρώτος μπλε κάδος μπήκε στην Ελλάδα το 2001. Τότε ιδρύθηκε η Ελληνικής Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Ως προς τη μετοχική της σύνθεση, το 35% των μετοχών ανήκει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που σύμφωνα με τον Νόμο, είναι υποχρεωμένες να μεριμνούν για τη συλλογή και την αξιοποίηση των συσκευασιών των προϊόντων τους. Άρα θα ήταν στην ώρα του το followgreen κάποια στιγμή γύρω στο 2004, που κάναμε και λουστράτους Ολυμπιακούς, οπότε και υποτίθεται κατεβήκαμε από τα δένδρα. Φυσικά έχουμε αργήσει μια 15ετία, στο περίπου.

Ωστόσο κουράγιο συνδημότες του Ωραιοκάστρου, δεν είμαστε μόνοι μας στον πάτο του βαρελιού σε θέματα διαχείρισης ανακύκλωσης. Ο Γιώργος Μπερδελής του Δημοτικού Συνδυασμού «ΤΩΡΑ» του Δήμου Μεγαρέων, αναφέρει για τα Μέγαρα σε δημοσίευση του το Φλεβάρη του 2020 ότι «..ο Δήμος Μεγάρων καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο λεκανοπέδιο με το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, σε σχέση με τα συνολικά αστικά απόβλητα, να ανέρχεται στο «φτωχό» 4,5%!».

Υπάρχουν όμως και παραδείγματα προς μίμηση; Φυσικά και υπάρχουν. Η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, Κα Σπυριδούλα Κόκκαλη, δήλωσε πρόσφατα στο τοπικό facebook portal mygdonea.gr ότι «με πρωτοβουλία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και την στήριξη φυσικά των δημοτών, στον οικείο Δήμο υπάρχουν αυτή την στιγμή 28 πράσινες γωνίες σε διάφορες μορφές». Χωρίς οργανωμένα σημεία εναπόθεσης -τα πράσινα σημεία- που να μπορούν να δεχθούν τα ανακυκλώσιμα διαχωρισμένα ανά κατηγορία, η υπόθεση της Ανακύκλωσης ως έχει σήμερα, προσομοιάζει μάλλον με μαθητική εικονική επιχείρηση σε εθνική κλίμακα(!), που δυστυχώς παραμένει καθηλωμένη χωρίς πρόοδο σε βάθος 20ετίας.

28 στη Βόρεια Κέρκυρα, αγαπητοί συνδημότες του Ωραιοκάστρου. Μην με ρωτήσετε πόσα τέτοια σημεία έχουμε στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Μάλλον μαντεύετε την απάντηση. Ωστόσο αν θέλετε κάποια εξήγηση, απευθυνθείτε σε μια μακρά ακολουθία Αντιδημάρχων Πρασίνου & Καθαριότητας της τελευταίας 15ετιας, συμπεριλαμβανόμενης της τρέχουσας Αντιδημάρχου, Κας Δημητριάδου. Κάποιοι από αυτούς όπως οι κύριοι Ζιακούλης και Ματσουκατίδης, χαίρουν ακόμη της αδιατάρακτης προτίμησης των δημοτών, άρα είναι εύκολο να τους εντοπίσετε στην τρέχουσα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προφανώς στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, όταν η συζήτηση εκ παραδρομής πάει στα Πράσινα σημεία, καταρχάς γκουγκλάρουμε το λήμμα, για να δούμε τι είναι τα πράσινα σημεία. Μην εκτεθούμε κιόλας, διότι τα δημοτικά συμβούλια -τώρα που γίνονται και διαδικτυακά- καταγράφονται και ανεβαίνουν στο you tube.

Συγκεντρώνοντας εντυπώσεις από Αυτοδιοικητικούς και συνδημότες, διαπιστώνουμε επίσης ότι στα καλάθια δεν χωρούν και στα πανέρια περισσεύουν, τα Πράσινα Σημεία. Από τη μια οι Ωραιοκαστρίτες, που δεν χαλαλούν χώρο στην ήδη “στενή” χωροταξία τους για αυτά. Σου λένε, “..τι πράσινα σημεία και πράσινα άλογα.., πέστε μας τι θα γίνει με τα κλαδέματα και τα μπάζα; Αυτά είναι τα προβλήματα..”. Από την άλλη, στις λοιπές δημοτικές ενότητες, υπάρχει ο διαθέσιμος δημόσιος χώρος, αλλά εκεί είναι ακόμη μεγαλύτερο το χάσμα ενημέρωσης και συνεπακόλουθα αποδοχής του κόσμου.

Το όλο θέμα γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο, διότι δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι οι «δικοί μας άνθρωποι», δηλαδή οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης -κεντρικά, αλλά δυστυχώς και σε Τοπικό επίπεδο- είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν πολιτικό κεφάλαιο και να ηγηθούν προσπαθειών να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Εδώ δυστυχώς το τοπικό ιστορικό προηγούμενο, δεν μας επιτρέπει να είμαστε καθόλου αισιόδοξοι.

Παντελής Κοσμίδης, Χημ. Μηχανικός

pkosmides@gmail.com

(https://www.facebook.com/mygdonea)

==========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/)

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , ,