«Πέρασε» η μείωση των δημοτικών τελών – η πρόταση που ξάφνιασε τη διοίκηση

Με 20 ψήφους «υπέρ», 4 «παρών» και 6 «κατά» πέρασε από το χθεσινό (Τακτική Συνεδρίαση) ΔΣ η μείωση των Δημοτικών Τελών για τα νοικοκυριά του δήμου Ωραιοκάστρου.

Η διοικούσα αρχή έδειξε ότι επί του παρόντος στέκεται συνεπής στη δέσμευσή της, να ακολουθήσει μια πολιτική οικονομικών ελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επαγγελματίες. Η τελική μείωση στις κατοικίες που «κλείδωσε» στο 16,67%, έρχεται τώρα να κουμπώσει στη μείωση κατά 11,4% των δημοτικών τελών που προηγήθηκε (περασμένο Δεκέμβριο) στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον δήμο Ωραιοκάστρου.

Σε ότι αφορά τη στάση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων; Tο κουτάκι «παρών» τσέκαρε η «αν.α.σ.α.» του Παντελή Σκαρλάτου, του «κατά» η «Συνεργασία τώρα» και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Ανέστη Πολυχρονίδη και Άγγελου Θεμελή αντίστοιχα και τέλος το κουτάκι «υπέρ» τσέκαρε η «Πολιτεία με Όραμα» του Χρήστου Τερζή, η «Αλληλεγγύη Ανατροπή» του Γρηγόρη Εδιρνέλη και η «Δύναμη Δημιουργίας» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.  

Βέβαια, επισημαίνεται πως, όσοι ψήφισαν «παρών» και «κατά» ήταν επειδή πρότειναν …ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δημοτικών τελών και η πρότασή τους δεν έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη.

Ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως δεν εξετάζεται τώρα κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν απέκλεισε περαιτέρω μείωση στο μέλλον, τονίζοντας ότι τα βήματα στην οικονομία πρέπει να γίνονται αργά και προσεκτικά, παρότι υπάρχει ένας «εύρωστος οικονομικά» δήμος.

Η πρόταση «έκπληξη» από τον Ηρακλή Τσακαλίδη

Πάντως η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από αλλού και συγκεκριμένα από το δημοτικό σύμβουλο και πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικού, Ηρακλή Τσακαλίδη.

Ο κ. Τσακαλίδης ο οποίος ήταν αυτός που εισηγήθηκε (επί Αστ. Γαβότση) την υπέρογκη αύξηση του 33%, πρότεινε χθες την πλήρη κατάργησή της μεμιάς, πρόταση μάλιστα που βρήκε απόλυτα σύμφωνο τον επικεφαλής της «Συνεργασία τώρα», Ανέστη Πολυχρονίδη. Ήταν πραγματικά μία θετική πρόταση που έκανε «θόρυβο» στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ωστόσο, πως ο κ. Πολυχρονίδης περίπου δυόμιση μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019 είχε αποκαλύψει δημόσια σε ομιλία του, ότι η «γενναία» μεμιάς μείωση των δημοτικών τελών επί ημερών Δημήτρη Σαραμάντου και όταν ο ίδιος ήταν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, έφερε πολλά προβλήματα στη διοίκηση στο να ανταπεξέλθουν σε πάρα πολλά πράγματα, αλλά τελικά τα κατάφεραν.

«Στην ουσία» είχε πει εκτός των άλλων ο κ. Πολυχρονίδης «έγινε μία μείωση γιγαντιαία, επαναλαμβάνω, μείωση ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Η οποία μείωση έγινε μεμιάς, δεν έγινε σταδιακά. Έγινε το 2011, με αποτέλεσμα αυτή η μείωση να φέρει σε εμάς τους ίδιους που είμασταν τότε διοίκηση και εγώ ήμουν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, πολλά προβλήματα στο να ανταπεξέλθουμε σε πάρα πολλά πράγματα. Παρόλα αυτά δώσαμε μία τιτάνια μάχη και μειώσαμε κατά πολύ, κατακόρυφα τις υποχρεώσεις του δήμου.»

Η μείωση τότε ήταν για το Ωραιόκαστρο 47%, για τη Μυγδονία 27% και για την Καλλιθέα έμειναν σταθερά τα δημοτικά τέλη.

Μάλιστα όπως είχε υπογραμμίσει ο κ. Πολυχρονίδης, στόχος του ήταν αν έβγαινε δήμαρχος Ωραιοκάστρου να μειωθούν τα δημοτικά τέλη αλλά το πόσο θα μειωθούν θα εξαρτώταν από πολλούς παράγοντες.

Ακολουθεί το video (Φεβρουάριος 2019):

==========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , , ,