Κωνσταντίνος Τζίκας: Η αντιπολίτευση είναι ευρεία εποικοδομητική, πολιτική κριτική και έλεγχος

  • Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ” Λαγκαδά – Ωραιοκάστρου και στον Κώστα Παπαδάκη

Ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνος Μ. Τζίκας, είναι ένας νέος άνθρωπος με όρεξη για δουλειά, που ο δρόμος αναζήτησής του για το κοινό καλό συναντήθηκε μ’ αυτόν της δημοτικής παράταξης «αν.α.σ.α» του Παντελή Σκαρλάτου.

Η συνέντευξη του κ. Τζίκα έχει ως ακολούθως:

  • Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση; Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που σας επηρέασε στην απόφαση αυτή;

Η αγάπη για τον τόπο μου, το πλήθος των προβλημάτων που εξακολουθούν να απασχολούν τους συμπολίτες μου και η προσπάθεια επίλυσή τους, η επιθυμία μου για ένα καλύτερο αύριο, συνέβαλαν μεταξύ άλλων, στην απόφασή μου να ασχοληθώ με την αυτοδιοίκηση. Το πρόσωπο που με επηρέασε στην απόφαση αυτή, ήταν ο πατέρας μου, ο Μιχάλης ο Τζίκας, ο οποίος με συμβούλευε πάντα να επιδιώκω την ενασχόλησή μου με τα κοινά για να βοηθάω τον διπλανό μου.

  • Είστε δημοτικός σύμβουλος με τη παράταξη της «αν.α.σ.α.». Τι έχει κάνει ή καλύτερα τι δεν έχει κάνει η αντιπολίτευση μέχρι σήμερα;

Για εμένα η αντιπολίτευση είναι ευρεία εποικοδομητική, πολιτική κριτική και έλεγχος. Τώρα το αν όλα αυτά τα ασκεί σωστά ή όχι, η «αν.α.σ.α.» και ο επικεφαλής Παντελής Σκαρλάτος, δε χρειάζεται να σας το πω εγώ, αλλά οι δημότες γύρω σας. Αλλά το θέμα για τη δημοτική μας παράταξη, διότι για αυτήν μπορώ να μιλήσω, είναι όχι τι κάνουμε εμείς, αλλά τι δεν κάνει η διοίκηση του Δημάρχου για την καθημερινότητα και το μέλλον αυτού του δήμου.

Κάνουμε ερωτήσεις στο ΔΣ και απαντήσεις δεν παίρνουμε. Να σας πω μείζονα θέματα που φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο; ψήφισμα (Οκτώβριο 2019) για το μείζον ζήτημα της καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ, για τη λειτουργία των λατομείων, για το θέμα των αδεσπότων που ακόμα ταλανίζει το δήμος μας, για την ανάγκη οικονομικού ελέγχου των δημοτικών επιχειρήσεων. Αναδείξαμε επίκαιρα ζητήματα όπως το κλείσιμο των κοινωφελών δομών και την απόλυση των εργαζομένων, την εγκατάλειψη του περιαστικού δάσους που εγκυμονεί κινδύνους από φωτιά και πλημμύρες, τον προϋπολογισμό χωρίς αναπτυξιακό πρόσημο και την ανυπαρξία σχεδιασμού για το μέλλον του δήμου. Και ακόμα έχουμε δρόμο μπροστά…

  • Ρίχνοντας μία ματιά στο παρελθόν, θεωρείτε πως ο σημερινός Δήμος Ωραιοκάστρου υπολείπεται ή όχι σε αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα;

Οι παρελθούσες διοικήσεις του δήμου Ωραιοκάστρου έχουν τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο δήμος. Γι’ αυτό άλλωστε «βίωσαν στο πετσί τους» την ετυμηγορία των συμπολιτών μας.

Η δικής μας παράταξη, συνεχίζει και θα συνεχίζει να επισημαίνει, με κάθε ευκαιρία, τα κακώς κείμενα της διοίκησης, όπως και να στηρίζει τα καλώς κείμενα. Δυστυχώς η ζυγαριά μέχρι τώρα γέρνει στα κακώς κείμενα. Αυτό που ενδιαφέρει την «αν.α.σ.α.» αλλά και εμένα προσωπικά, είναι να βελτιώνεται η καθημερινότητα του συμπολίτη μας.

  • Χρειάζεται ένας «Συμπαραστάτης του Δημότη» στην αυτοδιοίκηση; Σχολιάστε μου την απόφαση της Αποκεντρωμένης που ακύρωσε την εκλογή του στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Είναι γεγονός ότι ο Θεσμός του «Συμπαραστάτης του Δημότη και της επιχείρησης» είναι απαραίτητος σε κάθε δήμο. Με την προϋπόθεση όμως της εκλογής του έτσι όπως αυτή προβλέπεται, της ευρείας αποδοχής του και της υψηλής επιστημονικής κατάρτισής του. Ορθώς ο Συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης ως αρμόδιος για τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των δήμων, κατόπιν προσφυγής μας, ακύρωσε την εκλογή, έτσι όπως αυτή πραγματοποιήθηκε. Εξάλλου είχαμε επισημάνει το ζήτημα από την πρώτη στιγμή μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, αλλά δε βρήκαμε «ευήκοα ώτα» από πλευράς διοίκησης.

  • Λαμβάνοντας υπόψη την πανδημική κρίση που δεσπόζει στις μέρες μας, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους νέους που θα διαβάσουν την συνέντευξη;

Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημική κρίση. Ωστόσο, επειδή ως άνθρωπος είμαι αισιόδοξος προσπαθώντας να προσαρμόζομαι κάθε φορά στις νέες συνθήκες που εμφανίζονται στη ζωή μας, αυτό που θα ήθελα να τους πω, είναι, ότι μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα πρέπει να μην απογοητεύονται, να αισιοδοξούν και ταυτόχρονα να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας που έχει ορίσει ο Π.Ο.Υ.

Στο εργασιακό τοπίο πιστεύω πως ήρθε η ώρα να προσαρμοστούμε στην τεχνολογία, ειδικότερα όσοι επιθυμούν το «επιχειρείν» μέσα από το διαδίκτυο.

Άλλωστε πολύ μεγάλη μερίδα πλέον συνανθρώπων μας προβαίνουν σε αγορές από το διαδίκτυο και μην λησμονούμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι πωλήσεις μέσω του διαδικτύου στην χώρα μας αυξήθηκαν στον μέγιστο βαθμό.

Επειδή όμως η θεωρία πάντα είναι καλή αλλά αυτό που μετράει στο τέλος είναι η πράξη, σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, το διαδίκτυο έχει μπει ήδη στην επαγγελματική μου ζωή εδώ και 8 χρόνια με «την σελίδα»  https://tzikas-lawfirm.gr/  στην οποία δημοσιεύονται άρθρα και συνεντεύξεις μου για επίκαιρα νομικά ζητήματα με σκοπό την ωφέλιμη ενημέρωση των συμπολιτών μου. Ήδη ετοιμάζεται η νέα σελίδα του δικηγορικού μας γραφείου www.synigoroi.gr. Και ευελπιστώ ο 2021 να ξεκινήσει να λειτουργεί η start up εταιρία που ετοιμάζεται και θα έχει σχέση με το επιχειρείν.

  • Τα μελλοντικά σας σχέδια έχουν μέσα περισσότερη δικηγορία ή αυτοδιοίκηση;

Τα μελλοντικά μου σχέδια ασφαλώς και έχουν μέσα περισσότερη δικηγορία διότι είναι ένα επάγγελμα το οποίο αγαπώ και επίσης βιοπορίζομαι μέσα από αυτό.

Μελλοντικά, πλην της θητείας μου η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2023, και εφόσον μου το επιτρέπουν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις θα είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου.

==========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , ,