«Τεχνοπροφητείες…» Του Δ. Λιοτήρη

Άρθρο του Δημήτρη Λιοτήρη στην εφημερίδα Λαγκαδά – Ωραιοκάστρου «ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ»

Εμείς που προλάβαμε λίγο δεκαετία του 60 και πολύ του 70, φανταζόμασταν τον μελλοντικό κόσμο, εποχή του Υδροχόου την λέγαμε τότε, σαν ένα κόσμο γεμάτο γκατζετιές που θα διευκόλυνε εμάς τους ανθρώπους να γυρνάμε με VW Camper γεμάτα μαργαρίτες όλο τον κόσμο κάνοντας σεξ ελεύθερα αντί για πόλεμο. Τόσο απλά.

Το 1984 καταλάβαμε πως αυτό με το σεξ, έπαιρνε αναβολή επ’ αόριστον. Τουλάχιστον το ανέμελο και το ελεύθερο. Μας έμεναν τα ανοιχτά σύνορα και ο γύρος του κόσμου έστω και χωρίς χίπικη διάθεση. Προς στιγμήν, εκεί γύρω στο 2000, νομίζαμε πως το καταφέρναμε. Μέχρι σήμερα.

Τι δεν προβλέψαμε;

Τον φυσικό αλγόριθμο λειτουργίας ζώντων οργανισμών του πλανήτη γη. Δηλαδή πως κάθε που μαζωνόμαστε πολλοί, μετατρεπόμαστε σε λαμπορατόρι ιών. Εάν μπερδευόμαστε κιόλας με ανθρώπους από διαφορετικές περιοχές της γης με ποικίλες χλωρίδες πανίδες και…ιούς, αναβαθμιζόμαστε αυτομάτως σε βιομηχανίες. 

Ή καλύτερα, … «ιομηχανίες». Φυσική επιλογή. Η υπέρμετρη αύξηση και κινητικότητα του χόμο σάπιενς είναι και η Νέμεσις του. Σήμερα είναι ο κορωνοϊός, αύριο ίσως κάτι χειρότερο. Πάντως δεν τελειώνει εδώ.

Τα ταξίδια και οι μεταναστεύσεις στο μέλλον θα περιορίζονται από δυο παράγοντες: Από το οικολογικό ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ και από την αποφυγή μετάδοσης ιών.

Στο μέλλον καθένας από μας θα έχει συγκεκριμένες μονάδες οικολογικού αποτυπώματος για να ξοδέψει. Το ταξίδι και όχι μόνο, θα χρεώνεται ανάλογα με το μέσον και το ενεργειακό του αποτύπωμα. Τα ταξίδια τύπου, βαρέθηκα στο Παλαιόκαστρο και πάω βόλτα το Σ/Κ στο Βερολινάκι, θα φορολογούνται ακριβά αν δεν κόβονται αυτομάτως. Εκτός αν το «κόβεις με το πόδι». Θα χρειαζόμαστε φυσικά πρόσφατο χαρτί γιατρού πως δεν κουβαλάμε μεταδοτικές ασθένειες. (βλ. τσιπάκι του Γκέιτς ). Άλλωστε τα αεροδρόμια, τα σύνορα, τα λιμάνια κ.λπ. θα είναι εφοδιασμένα με μηχανήματα διάγνωσης πρώτου βαθμού για να αποτρέπουν αρρώστους να ταξιδέψουν ή να μπουκάρουν μέσα. Η τουριστική βιομηχανία θα επανεξεταστεί. Θα σταματήσει η αγιοποίηση του ταξιδιού που…«ανοίγει τα μυαλά» και θα περάσουμε στην εκ των πραγμάτων μυθοποίηση του.

Θα υπάρχει παντού οικολογικό όριο. Η περιοχές θα δέχονται κόσμο σύμφωνα με το όριο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το ανεξέλεγκτο αιρμπιενμπί πέθανε. Ξεχάστε επίσης συνθήκες Γενεύης, Ζυρίχης και Κατάκολου, περί μετανάστευσης, ασύλου κ.λπ. θα αναθεωρηθούν.

 Οι μετακινήσεις άνευ αδείας θα ποινικοποιηθούν αυστηρά και κυρίως, χωρίς τύψεις. Οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις το ίδιο. Γενικότερα σε μερικά πράγματα θα φάμε εμείς τη σφαλιάρα, σε άλλα οι προκαταλήψεις και τα ταμπού, αλλού θα έχουμε στασιμότητα ή αναγκαστική αλλαγή πλεύσης και σε κάποια αλλά θα έχουμε ραγδαία εξέλιξη, όπως πχ στην τεχνολογία και στα μέτρα πρόληψης.

Ποτέ ένα βηχαλάκι δεν θα είναι πλέον αθώο. Ότι θα ισχύει στα αεροδρόμια, λιμάνια, θα ισχύει και σε τόπους μαζικών συναθροίσεων, θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες κλπ.

Η χρήση ολογραμμάτων θα αντικαταστήσει ή θα συμπληρώσει πολλά από αυτά. Οι μετακινήσεις θα περιοριστούν. Οι άνθρωποι θα δώσουν μεγαλύτερη σημασία στους τόπους μόνιμης διαμονής τους. Θα αλλάξει εντελώς το μοντέλο της παιδείας. Τα σχολεία ως κτήρια και ως βιοτεχνίες ιών, θα καταργηθούν και θα γίνονται πλατό ή πάρκα. Η παιδεία θα εκπέμπει μέσω στούντιο και διαδραστικά. Θα διδάσκουν ολογράμματα καθηγητών – ηθοποιών, (ξεχάστε την ΟΛΜΕ), μέσω εταιριών παραγωγής βίντεο, ντοκιμαντέρ, διαδραστικών εφαρμογών κλπ.  Από το σπίτι όλα, με σάρωση αμφιβληστροειδούς και κολονοσκόπηση μαθητού που θα κοστίζει λιγότερο.

Αυτές τις πρόχειρες τεχνοπροφητείες για σήμερα, πέστε να με φάτε. Άλλωστε όταν ο άνθρωπος προφητεύει η φύση γελάει…

*Ο Δημήτρης Λιοτήρης είναι Έλληνας από Ωραιόκαστρο, κάτοικος Βερολίνου – Μάνατζερ Kaufmännische Krankenkasse (ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας)…

==========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon