Αθ. Μοσχόπουλος για αποχέτευση Μελισσοχωρίου: Μια πονεμένη ιστορία 30 χρόνων

Ακολουθεί η τοποθέτηση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μελισσοχωρίου, Αθανάσιου Μοσχόπουλου, για το αποχετευτικό στην περιοχή όπως δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Ωραιοκάστρου – Λαγκαδά “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ”:

“Μετά το πέρας τριών δεκαετιών και παρακάμπτοντας τις παθογένειες του παρελθόντος, δίνεται οριστική λύση σε ένα μείζον πρόβλημα του ταλανίζει τους πολίτες του Μελισσοχωρίου. Με την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 3,48 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.), ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση επιτέλους της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου στο Μελισσοχώρι.

Πριν όμως φθάσουμε στο σήμερα και τις ενέργειες που έγιναν για την επίτευξη αυτού του σπουδαίου στόχου καλό θα ήταν να γίνει μια ιστορική αναδρομή προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες το τι προηγήθηκε και το έργο βρισκόταν μόνο στις προεκλογικές εξαγγελίες των τότε δημοτικών αρχών.

Συνέντευξη Αθανάσιου Μοσχόπουλου στην εφημερίδα “ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ”

Ιστορικό έργου

  • Τετραετία 1990-1994 – Πρόεδρος Κοινότητας Μελισσοχωρίου Χρ. Καγιάς

Ανατίθεται και συντάσσεται  η μελέτη του αποχετευτικού δικτύου της Κοινότητας Μελισσοχωρίου, αλλά δεν επιτυγχάνεται η ένταξη του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

  • Τετραετία 1994-1998 – Πρόεδρος Κοινότητας Μελισσοχωρίου  Χρ. Χατζίκος

Διευθετείται η προκύψασα διαφορά με τον ανάδοχο μελετητή του έργου και γίνεται η αποπληρωμή της μελέτης.

  • Τετραετία 1998-2002 – Δήμαρχος Μυγδονίας Γ. Καμπέρης

Συντάσσεται συνολική μελέτη αποχετευτικού δικτύου για το Δήμο Μυγδονίας στην οποία ενσωματώνεται και η υπάρχουσα μελέτη του Μελισσοχωρίου.

  • Τετραετία 2002-2006, 2006-2010 – Δήμαρχος Μυγδονίας Αστ. Γαβότσης

Ξεκινά  η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου σε Δρυμό και Λητή, ενώ το Μελισσοχώρι μένει προσωρινά εκτός χρηματοδοτικού προγράμματος, γιατί στην τελευταία απογραφή φαίνεται να κατοικείται με λιγότερους από 2000 κατοίκους. Ολοκληρώνεται ο βιολογικός καθαρισμός που θα εξυπηρετήσει και τις τρεις κοινότητες, ήτοι Δρυμό, Λητή, Μελισσοχώρι. Παράλληλα πριν τις εκλογές του 2010 εγκρίθηκε χρηματοδότηση 7.000.000 ευρώ για κατασκευή αποχετευτικού Μελισσοχωρίου και περάτωσης του αποχετευτικού της Λητής.

  • Τετραετία 2010-2014 – Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δ. Σαραμάντος

Ξεκινά η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στο Μελισσοχώρι αλλά υλοποιείται μόνο του 1/3 της μελέτης. Σημειώνεται ότι το υλοποιημένο τμήμα  του αποχετευτικού δικτύου δεν μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία καθώς αυτό δεν είχε συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό.

  • Πενταετία 2014-2019 – Δήμαρχος Ωραιοκάστρου  Αστ. Γαβότσης

Ολοκληρώνεται η σύνδεση του οικισμού Μελισσοχωρίου με το βιολογικό καθαρισμό μέσω Λητής και τίθεται σε λειτουργία το ήδη υλοποιημένο δίκτυο.

H Διοίκηση του δημάρχου Π. Τσακίρη και η Κοινοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων, στις 1-9-2019, από κοινού ιεράρχησε τα προβλήματα του τόπου και θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στο Μελισσοχώρι.

Σε στενή συνεργασία με την Κοινότητα Μελισσοχωρίου και αλλεπάλληλες επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου πέτυχε να ενταχθεί στους “οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας” το Μελισσοχώρι, κάτι που δεν είχε γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις και με αυτό τον τρόπο να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του επιχειρησιακού προγράμματος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.).

Ένα σημαντικό έργο που αναβαθμίζει το Μελισσοχώρι και δημιουργεί περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή βρίσκεται σήμερα σε τροχιά υλοποίησης χάρη στις προσωπικές ενέργειες του δήμαρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη καθώς το Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. με απόφασή του εντάσσει το έργο και εξασφαλίζει χρηματοδότηση ύψους 3,48 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του.

Τα επόμενα βήματα είναι η άμεση δημοπράτηση του έργου για την ανάδειξη αναδόχου και η έναρξη των εργασιών κατασκευής του οι οποίες τοποθετούνται χρονικά περί τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η ολοκλήρωση του έργου θα εξασφαλίζει ένα σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης, που θα εξυπηρετεί πλήρως τους κατοίκους του Μελισσοχωρίου με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.”

==========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , , , ,