Απόφαση – σταθμός του Δ. Ωραιοκάστρου για τη διαχείριση υπολειμμάτων δομικών υλικών από καρκινογόνο αμίαντο

Σε μια πρωτοπόρα για τα τοπικά αυτοδιοικητικά δεδομένα απόφαση προχώρησε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο: ο δήμος Ωραιοκάστρου ανακηρύσσεται σε Ζώνη Ελεύθερη από Δομικά Υλικά Αμιάντου.

Η σημαντική αυτή απόφαση συνιστά παράδειγμα προς μίμηση για όλη την υπόλοιπη Δυτική Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, διότι είναι πάρα πολλές οι παλιές πρόχειρες κατασκευές σε ιδιωτική, γεωργική, κτηνοτροφική και άλλη επαγγελματική χρήση, από εκτεθειμένα υλικά με βάση τον απαγορευμένο αμίαντο.

Τρεις άξονες δράσης

Η απόφαση περιλαμβάνει τρεις άξονες μελλοντικής ενεργοποίησης του Δήμου Ωραιοκάστρου:

1. Προς την ουσιαστική και στοχευμένη ενημέρωση των δημοτών για τον Αμίαντο και τους κινδύνους του.

2. Προς την καταγραφή των ποσοτήτων δομικών υλικών αμιάντου ανά ιδιοκτησία για να διαμορφωθεί συνολική ποσοτική εικόνα της κατάστασης προς περαιτέρω διαχείριση.

3. Προς την επεξεργασία από το Δήμο σχεδίου ικανών κινήτρων, συμπεριλαμβανόμενης και της εξεύρεσης πιθανής εξωτερικής κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθεί ένα μέρος ή και το σύνολο της δαπάνης της ελεγχόμενης αποξήλωσης και απομάκρυνσης του καρκινογόνου υλικού από τις ιδιωτικές πρόχειρες εγκαταστάσεις.

Ο Αμίαντος ως συστατικό στα δομικά υλικά, είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνος, κατά την εισπνοή των ινών του. Έχει απαγορευτεί ως δομικό υλικό από το 2005, με ελεγχόμενη και υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς αποξήλωση, περισυλλογή, μεταφορά και απόθεση σε ελεγχόμενους χώρους, από ειδικά συνεργεία ως εξαιρετικά επικίνδυνος. Λόγω των παραπάνω, είναι υπολογίσιμο  το οικονομικό κόστος συνολικής ορθής διαχείρισης ανά ιδιοκτησία.

Εύκολα διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το αμέσως χειρότερο πρόβλημα από την ύπαρξη του αμιάντου στις κατασκευές αυτές, είναι η ανεξέλεγκτη τρέχουσα και μελλοντική αποξήλωση και εναπόθεση του υλικού αυτού σε αυτοσχέδιες, παράνομες και «καρκινογόνες» χωματερές.

Πως φτάσαμε στην απόφαση του Δ.Σ

Παντελής Κοσμίδης

Η υπόθεση έλαβε διαστάσεις και δημοσιότητα μετά από επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις σε τοπικό ενημερωτικό portal ενός δημότη του Δρυμού, του Παντελή Κοσμίδη, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα και δημόσια ανέδειξε φωτογραφικό υλικό για σωρεία σημείων παράνομης εναπόθεσης, εντός και πέριξ του χωριού (16/3, 27/3, 12/4, 23/4).

Επιπλέον κατήρτισε και δημοσιοποίησε σχετικό σχέδιο ψηφίσματος 3 δράσεων, αναζητώντας υποστήριξη και προβολή, για να προωθηθεί η ψήφιση του από τα αυτοδιοικητικά  όργανα.

Αρχικά το απέστειλε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο (4/4), που δεν το συμπεριέλαβε για διαδικαστικούς λόγους στη στενή ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν μόνο δια περιφοράς.

Στη συνέχεια στο Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Δρυμού (14/4), υποβλήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης αυτούσιο προς ψήφιση, από τα 2 μέλη της Τοπικής Παράταξης Ενωτικής Κίνησης Πολιτών Δρυμού, με σκοπό να υιοθετηθεί ως πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Το σχέδιο ψηφίσματος υιοθετήθηκε παμψηφεί από το Κοινοτικό Συμβούλιο και ως τέτοιο, υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (26/4), όπου και επίσης υπερψηφίστηκε παμψηφεί και κατέστη πλέον απόφαση του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Για την πρωτοβουλία και το Σχέδιο Ψηφίσματος που έτυχε παμψηφεί αποδοχής από Τοπικό και Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Κοσμίδης μας δήλωσε στο Polites Oraiokastrou:

«Είναι σημαντικό που τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν συλλογική δράση και αυτο-οργανώνονται για να καταδείξουν υπάρχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα στη γειτονιά τους. Με άλλα λόγια, δεν περιμένουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να κατονομάσει το πρόβλημα, το ελληνικό νομικό σύστημα να εναρμονιστεί σε βάθος 15-20 ετών και μετά να φτάνουμε εκ των υστέρων να αναζητούμε ευθύνες για αδράνεια 20ετίας και πλέον.

Ευχαριστώ το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρυμού για τη θετική ανταπόκριση ως προς το Σχέδιο Ψηφίσματος, που καταδεικνύει έμπρακτα την συλλογική ευαισθησία και την βούληση να λυθεί αυτό το σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, που αφορά άμεσα τις περιοχές που ζούμε.»

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην ομάδα της Ενωτικής Κίνησης Πολιτών Δρυμού, που υιοθέτησαν το ψήφισμα και το υπέβαλλαν για ψήφιση στο Κοινοτικό Συμβούλιο Δρυμού. Επίσης σημαντική ήταν η υποστήριξη του Γρηγόρη Εδιρνέλη και της δημοτικής παράταξης «Αλληλεγγύη-Ανατροπή» που υιοθέτησε το ψήφισμα και το ανάρτησε δημόσια από την εξαρχής υποβολή του, στις 4/4.

Ο Ανέστης Πολυχρονίδης, επικεφαλής της παράταξης «Συνεργασία Τώρα» δήλωσε επίσης εξαρχής (4/4) την υποστήριξή του, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον έδειξε για την ανάδειξη του θέματος και ο Άγγελος Θεμελής της «Λαϊκή Συσπείρωση».  

==========

Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, , , , ,