Σύσκεψη ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την προστασία του Δασοκτήματος Ωραιοκάστρου

Σύσκεψη ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την προστασία του Δασοκτήματος Ωραιοκάστρου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, υποδέχθηκε στο γραφείο του τον Γιάννη Κωνσταντάνο, πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Κυριακή Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, Βασίλης Κρητικός, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΠΑΥ, Νίκος Κιούσης, ο συνεργάτης Δασοπροστασίας ΣΠΑΥ – Υποστράτηγος Πυροσβεστικής ε.α., Φώτης Δημαρέσης και δασολόγοι του Δήμου Ωραιοκάστρου. Ο ΣΠΑΥ, που απαρτίζεται από 12 Δήμους της Αττικής, αποτελεί πρότυπο για πολλούς Δήμους σε όλη τη χώρα όσον αφορά στις πρακτικές που εφαρμόζει για την προστασία του δάσους του Υμηττού.

Οι κύριοι Τσακίρης και Κωνσταντάτος αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και συμφώνησαν ότι πρόκειται για σύνθετα θέματα που απαιτούν τη συνεργασία αρκετών φορέων. Υπογράμμισαν πως για την επίλυση των προβλημάτων της περιβαλλοντικής προστασίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συζήτησαν για το πλαίσιο συνεργασίας που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μεταξύ Δήμου Ωραιοκάστρου και ΣΠΑΥ.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, παρουσίασε στον πρόεδρο του ΣΠΑΥ και δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, το καινοτόμο σχέδιο δασοπροστασίας που πρόκειται να εφαρμόσει η δημοτική αρχή για την προστασία του Δασοκτήματος Ωραιοκάστρου με τη χρήση θερμικών καμερών και drone, τονίζοντας ότι η διοίκηση του Δήμου πέτυχε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,48 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του.

Ο κ. Τσακίρης παρουσίασε επίσης στον κ. Κωνσταντάτο το σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου του Δασοκτήματος Ωραιοκάστρου.

Ο κ. Κωνσταντάτος εξήρε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η διοίκηση του Παντελή Τσακίρη για την προστασία και την ανάδειξη του Δασοκτήματος και επισήμανε πως ο ΣΠΑΥ βρίσκεται στη διάθεση της δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας το έργο της στον τομέα της προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό οι κύριοι Τσακίρης και Κωνσταντάτος συμφώνησαν να θέσουν τις βάσεις για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ωραιοκάστρου και ΣΠΑΥ. Μέσα από αυτή τη συνεργασία ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα αποκτήσει πρόσβαση σε εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν σύγχρονες τεχνολογίες δασοπροστασίας για το Δασόκτημα Ωραιοκάστρου και να δρομολογηθούν ενέργειες την προμήθεια εξοπλισμού πυροπροστασίας.

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon
, ,