Μ. Ιωαννίδου: Σύνδεση Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Πολιτισμού

Άρθρο στο Polites Oraiokastrou             

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός στην ευημερία του πολίτη. Η έννοια του πολιτισμού συγχέεται πολλές φορές με την πολιτική του «άρτος και θέαμα», παρότι η έννοιά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή καθημερινότητα του πολίτη, μια καθημερινότητα που συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές αποφάσεις του Δήμου. Κι αν μη τι άλλο, με την δράση και την αποτελεσματικότητα του εκάστοτε Δημάρχου και των συνεργατών του.

              Σκεπτόμενοι τον πολιτισμό, θεωρούμε οι περισσότεροι, ότι σχετίζεται με τη διασκέδαση των πολιτών. Όμως ο πολιτισμός έχει πολλούς πυλώνες. Πολιτισμός είναι πρώτα απ’ όλα ο σεβασμός των δικαιωμάτων του πολίτη, ο σεβασμός του πολίτη προς την πόλη του, ο σεβασμός όλων προς όλους και η κατανόηση ότι οφείλουμε όλοι να φροντίζουμε τον διπλανό μας και το περιβάλλον μας. Πολιτισμός είναι τα ασφαλή πεζοδρόμια, οι σωστές διαβάσεις και τα λειτουργικά φανάρια που προστατεύουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Πολιτισμός είναι η σωστή συντήρηση των δημόσιων χώρων, των σχολείων, των πάρκων, των κοινωνικών δομών. Πολιτισμός είναι οι ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες. Πολιτισμός είναι η αφύπνιση των συνειδήσεων και οι επιλογές θεαμάτων που προάγουν το πνεύμα και κινητοποιούν συνειδήσεις. Πολιτισμός είναι η προστασία των αδυνάτων, των ανέργων, των μονογονεϊκών οικογενειών, των πολύτεκνων, των αδικημένων. Πολιτισμός είναι η δίκαιη αντιμετώπιση όλων και οι ίσες ευκαιρίες. Πολιτισμός είναι η προστασία των αδέσποτων ζώων και η προστασία του περιβάλλοντος. Μα πάνω απ’ όλα, πολιτισμός είναι ευημερία του κάθε πολίτη, οικονομική, ψυχική, πνευματική, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες να ανθίσει κάθε προσωπικότητα ξεχωριστά.

              Για να επιτευχθούν αυτά τα ιδανικά, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση αφενός η καλή πρόθεση και ο ενθουσιασμός και αφετέρου η γνώση. Είναι δεδομένο πια, ότι στην Ελλάδα βρίσκεται ο ακατάλληλος άνθρωπος στην καίρια θέση.

Πώς μπορεί να διαχειριστεί τομείς της υγείας κάποιος μη εκπαιδευμένος; πως μπορεί να επιλέξει έργα πολιτισμού ένας άνθρωπος που δεν έχει σπουδάσει το αντικείμενο; Με ποια γνώση, ποια αισθητική, ποιο το καλλιτεχνικό κριτήριο με το οποίο θα επιλέξει τις κατάλληλες παραγωγές μουσικής ή θεάτρου; Σύμφωνα με το οικονομικό κόστος;

Σύμφωνα με τις γνωριμίες; Σύμφωνα με την προσωπική αισθητική; ή την καλλιτεχνική βαρύτητα; Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλους τους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, χρειάζονται άνθρωποι με όραμα μεν, αποτελεσματικοί και εκπαιδευμένοι δε.

              Έχοντας μέσα μου τους συγκεκριμένους προβληματισμούς, καταθέτω τις σκέψεις μου στο συγκεκριμένο άρθρο, ευελπιστώντας ότι θα βάλω το δικό μου λιθαράκι στην ανάπτυξη του τόπου μέσα στον οποίο μεγάλωσα και δημιούργησα.

Μαρία Τ. Ιωαννίδου

Υποψηφία Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη ΑΝ.Α.ΣΑ

============

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
, , ,