Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου: Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον Άγ. Αθανάσιο τον Τραπεζούντιο

Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο τιμήθηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020, πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου.

Για το λόγο τούτο, ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας προσκάλεσε, τον έλκοντα εκ του ηρωικού Πόντου την καταγωγή, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο να προεξάρχει της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Ο Σεβασμιότατος κ. Παύλος, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, ορθοτομεί με ακρίβεια τον λόγο της Ευαγγελικής και ιστορικής αληθείας, ανέπτυξε εμβριθώς την Ευαγγελική Περικοπή επιμένοντας στην ποιότητα του εδάφους που δέχθηκε τον σπόρο του Ευαγγελίου.

«Κλειστή καρδιά τι θα πει, έθεσε το καίριο ερώτημα ο Σεβασμιότατος. Θα πει άνθρωπος κλεισμένος στον εαυτό του, στον εγωισμό του, στην αυτάρκειά του. Αν δεν αγαπάς τους ανθρώπους, δε μπορείς να αγαπάς το Θεό. Η σημερινή περικοπή αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι ο Θεός δεν περιορίζει την ελευθερία του ανθρώπου. Όποιος θέλει, έχει τη δυνατότητα να αγαπήσει τον Χριστό και να τον ακολουθήσει με πιστότητα».

Στη συνέχεια, ο άγιος Δράμας, ιχνογράφησε αδρά την προσωπικότητα του Αγίου Αθανασίου ο οποίος έζησε στην Τραπεζούντα και ανατράφηκε σε οικογένεια θεοφιλή. Έγινε ηγούμενος της Μονής του αγίου Φωκά. Θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο την θυγατέρα του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεοφίλου, την οποία είχε κυριεύσει δαιμόνιο. Εξ ου και το προσωνύμιο δαιμονοκαταλύτης.

Ο άγιος εκλέχτηκε Δεσπότης Τραπεζούντας. Κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας και ενταφιάστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας εντός της Μονής του Αγίου Φωκά. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Χριστού. Απότμημα λειψάνου του θησαυρίζεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ωραιόκαστρο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας, αφού ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο Μοναστηρίδη για την αξιέπαινη μέριμνα που επέδειξε να διαφυλαχθεί και να τιμηθεί το ιερό λείψανο, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της σημερινής μέρας, η οποία σφραγίζεται με την τιμή και την μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Τραπεζούντιου.

ΠΗΓΗ: www.orthodoxianewsagency.g

==========

(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση   https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας:
fb-share-icon