- Παντελής Κοσμίδης, Χημ. Μηχανικός (mygdonea.gr) pkosmides@gmail.com
«Μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς αδέσποτα; Βεβαίως ναι, αν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί έντιμα και ειλικρινά ως τέτοιο που είναι, δηλαδή ως 100% ανθρωπογενές».
Πέρασε περίπου μια εβδομάδα από τον εγκληματικό τρόπο που κάποιος ή κάποιοι στο Μελισσοχώρι επέλεξαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, σπέρνοντας μαζικά φόλες και θάνατο σε ανυπεράσπιστα ζωντανά, κυριολεκτικά έξω από τις αυλές και τα πρόθυρα του χωριού. Ακούσαμε αρκετά την εβδομάδα που πέρασε.
Ο Δήμος εξέφρασε αποτροπιασμό, «ενώ ο δήμαρχος, έδωσε εντολή να κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία για το συμβάν», κατά την επίσημη Σελίδα του Δήμου Ωραιοκάστρου στο F/B.
Η Κοινότητα Λητής δεν ασχολήθηκε. Αντιθέτως, τo Κοινοτικό Συμβούλιο Μελισσοχωρίου, καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε όχι ως δολοφονία, αλλά ως «αυθαίρετη θανάτωση».
Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα, η «αυθαίρετη θανάτωση» μετατράπηκε σε μια «πολύ δυσάρεστη είδηση», κατά τη διατύπωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρυμού. Από τα συμφραζόμενα της σχετικής ανακοίνωσης στο F/B δεν μπορούμε να συμπεράνουμε αν οι 2 σακούλες σουπερμάρκετ φόλες που έπεσαν στο Μελισσοχώρι, ως είδηση και ως συμβάν, φάνηκαν πιο δυσάρεστα στους Συμβούλους, από την μόνιμη παρουσία των αδεσπότων στον ίδιο το Δρυμό, όπως την καταμαρτυρεί το Κοινοτικό Συμβούλιο.
Για αυτήν την ενοχλητική παρουσία, λέει το Συμβούλιο, ότι έχει «στείλει δεκάδες αιτήματα για τη στείρωση αλλά και την απομάκρυνση τους όμως δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση από το Δήμο». Άρα κατά το Κοινοτικό Συμβούλιο του Δρυμού, ήταν «δυσάρεστη είδηση» η φόλα, αλλά μάλλον είναι πιο «δυσάρεστη» η παρουσία των αδέσποτων στο χωριό.
Το περιστατικό άνοιξε με δυσάρεστο τρόπο, ένα παράθυρο δημοσιότητας και για τη Φιλοζωική Ωραιοκάστρου. Κυριολεκτικά οι φόλες έπεσαν κάτω από τη μύτη του μισού Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, συμπεριλαμβανόμενης της Προέδρου, που είναι …όλοι κάτοικοι Μελισσοχωρίου.
Κοντά 25 λεπτά video συνέντευξη πήραν της Προέδρου. Περιέγραψε το περιστατικό, ότι εν δυνάμει κινδυνεύσαν και παιδιά, άγγιξε και το θέμα της εγκατάλειψης. Επιγραμματικά, εστίασε ότι αν αγαπάμε τα ζώα και ο Δήμος δώσει περισσότερες τροφές και φάρμακα στη Φιλοζωική -που τώρα λέει ότι δεν δίνει-, θα καταστεί το πρόβλημα των αδεσπότων διαχειρίσιμο. Ή κάπως έτσι.
Δυστυχώς από κανέναν δεν ακούσαμε τα παρακάτω:
Ασφαλώς όταν αυξάνεται ο αδέσποτος πληθυσμός, ενοχλεί και ενοχλείται. Ωστόσο είναι κοινή λογική ότι την ευθύνη για αυτό φέρουν οι αθρόες εγκαταλείψεις ενήλικων ζώων και κουταβιών και όχι επειδή εκ των υστέρων κάποιοι περιθάλπουν περιστασιακά τα ζώα στο δρόμο.
Είναι θέμα όμως, ότι δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ενοχλούνται από τον αδέσποτο πληθυσμό, αλλά υποκριτικά δεν ενοχλούνται από τις συμπεριφορές των συμπατριωτών τους που αθρόα εγκαταλείπουν ζώα. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία, ευθύνεται εξίσου με αυτούς που εγκαταλείπουν ζώα, για την υπάρχουσα ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Η εγκατάλειψη, μαζί με τη φόλα, είναι οι 2 πλευρές του ίδιου νομίσματος αντικοινωνικής και σοσιοπαθούς συμπεριφοράς. Στις μικρές τοπικές κοινωνίες, αυτοί που ξεφορτώνονται τα κουτάβια τους, και οι άλλοι, οι “γνωστοί-άγνωστοι” που εξειδικεύονται στις φόλες, πίνουν μαζί καφέ στα ίδια καφενεία.
Όμως η μικρή κοινωνία δεν αντέχει να διχάζεται και να μαλώνουν οι γείτονες μεταξύ τους. Οπότε επινοούν τους “ενόχους” για τα πολλά αδέσποτα που κυκλοφορούν μέσα στο χωριό, δημιουργώντας ένα φανταστικό πρόσωπο, ένα αφύσικο τύπο, τον “φιλόζωο”, που τον «βαφτίζουν» υπεύθυνο για όλα.
Οπότε αυτοί που πετάν τα κουτάβια, μαζί με αυτούς που ρίχνουν τις φόλες, πίνουν καφέδες στα καφενεία, κοιτώντας απειλητικά τα αδέσποτα της πλατείας, ενώ σιχτιρίζουν τους “φανταστικούς φιλόζωους” για το χάλι, που οι ίδιοι δημιουργούν και αναπαράγουν.
Μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς αδέσποτα; Βεβαίως ναι, αν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί έντιμα και ειλικρινά ως τέτοιο που είναι, δηλαδή ως 100% ανθρωπογενές. Η Εγκατάλειψη περιορίζεται μόνο αν η Ιδιοκτησία δεσποζόμενου ζώου γίνει πιο Υπεύθυνη. Ξεκινώντας για παράδειγμα, αν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, που είναι και υποχρεωτική από το Νόμο.
Εσείς συνδημότες του Ωραιοκάστρου, πότε είδατε στο δρόμο σας Δημοτική ή Ελληνική Αστυνομία να κάνει έστω δειγματοληπτικούς ελέγχους για ηλεκτρονική σήμανση σε δεσποζόμενα ζώα;
Εγώ ποτέ.
Υπάρχουν περιοχές όπου το πρόβλημα εγκατάλειψης και ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής είναι σε έξαρση, όπως πχ πέριξ κτηνοτροφικών μονάδων. Μήπως έχετε δει ή ακούσατε για κάποιο γραπτό αίτημα Κοινότητας, ή και του Δήμου ακόμη προς στην Ελληνική Αστυνομία, για υλοποίηση ελέγχων ηλεκτρονικής σήμανσης σε δεσποζόμενα σκυλιά τέτοιων περιοχών;
Εγώ πάντως όχι. Γιατί άραγε;
==========
(Το Polites Oraiokastrou στο Facebook βρίσκεται μόνο στην παρακάτω διεύθυνση https://www.facebook.com/politesoraiokastrou.gr/ )